Připomínáme si nedožité devadesátiny milovníka a znalce výtvarného umění Josefa Dolívky

Připomínáme si nedožité devadesátiny milovníka a znalce výtvarného umění Josefa Dolívky

J. Dolívka foto.jpg

Olomoucký rodák (* 9. března 1934), kostelecký občan a laureát Ceny města Prostějova zasvětil většinu svého života výtvarnému umění jako sběratel, kurátor, editor, publicista a grafik.


Jeho snem bylo stát se malířem a grafikem. Po studiu na obchodní akademii absolvoval roční grafickou školu v Olomouci. Potom pracoval jako aranžér. Úspěšně složil zkoušky na Uměleckoprůmyslovou školu v Praze, ale studium nemohl zahájit kvůli problémům se zaměstnavatelem. Poté pracoval v propagačním oddělení družstva Prvoděv v Prostějově, kde poznal vynikajícího výtvarníka a pozdějšího scénografa Národního divadla Karla Vacu. Dalšími zasvětiteli do tajů výtvarného umění byli Antonín Kameník, Karel Svolinský, Aljo Beran a Matouš Jurák.

V Prostějově založil Klub přátel výtvarného umění a od roku 1988 byl jeho předsedou. V kulturním klubu DUHA připravil a organizoval stovky výstav většinou ze svých sbírek.

Prostějované a další zájemci tak mohli zhlédnout díla například díla Maxe Švabinského, Jana Zrzavého, Vlastimila Rady, Josef Lieslera, Cyrila Boudy, Zdeňka Buriana, Ludmily Jiřincové, Anny Grmelové, Vladimíra Komárka, Radka Pilaře, Vladimíra Preclíka, Olbrama Zoubka a Tomáše Bíma.

Pořádal Moravské salóny sběratelů exlibris a drobné grafiky z celé republiky. Graficky upravil řadu tisků, které vydával ve vlastní bibliofilské edici RÉVA. Tyto krásné tisky mají zvláštní symboliku, kterou je zpravidla výročí významné výtvarné osobnosti. Doprovázejí je ukázky z grafiky a často také verše Jaroslava Seiferta, Jana Skácela, Viléma Závady, Oldřicha Mikuláška. Od roku 1993 vydával klubový měsíčník OKNO.

Pravidelně uveřejňoval svoje příspěvky v regionálním tisku a sbornících (například Prostějovský týden, Kulturní zprávy, revue Štafeta). Byl spoluautorem publikace Prostějov v kresbě, malbě a grafice vydané městem Prostějov v roce 2004. Vrcholem jeho publikační činnosti byla kniha Výtvarníci prostějovského regionu (Prostějov 2007) obsahující sto sedmdesát šest medailónů výtvarných osobností.

Pečoval také o odkaz básníka Petra Bezruče. Už v roce 1957 připravil v Kostelci na Hané výstavu a večer k básníkovým devadesátinám. Byl předsedou Sdružení přátel díla Petra Bezruče a členem vědecké rady Slezského ústavu. Byl také redaktorem sborníků Bezručovou stezkou vydaných v roce k 100. výročí Bezručova narození. Jeho zásluhou byl v Kostelci na Hané v roce 1967 pořízen Bezručův pomník, dílo akademického sochaře Karla Otáhala a byla zde instalována Pamětní síň Petra Bezruče.

Josef Dolívka byl členem Spolku českých bibliofilů a čestným členem pražského Spolku sběratelů a přátel exlibris. Zemřel 17. března 2021 ve věku sedmaosmdesát let.

V roce 2006 mu byla udělena Cena města Prostějova za výstavní a publikační činnost. Do našeho regionu se zapsal jako mimořádně aktivní kulturní osobnost.

Zdroj text i foto: Hana Bartková, kronikářka města



Zařazenopá 08.03.2024 09:03:00
ZdrojProstějov
Originálprostejov.eu/cs/aktuality-archiv/pripominame-si-nedozite-devadesatiny-milovnika-a-znalce-vytvarneho-...

Související témata

Cena ropy | Cena plynu | Ceny komodit | Ceny akcií | Vývoj cen
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.