Srovnávač Verivox: Skryté navýšení pojistného u každého čtvrtého auta v Německu

Pojistné na pojištění vozidel v letošním roce razantně vzrostlo, jak nepřímo oznámili zástupci top managementu řady společností. Podle reprezentativního průzkumu, který si nechal zpracovat srovnávací portál Verivox, se to dotklo 84 % majitelů vozidel. S úpravou pojistného souhlasí sedm z deseti dotázaných.

Podle společnosti Verivox se 84 % držitelů vozidel muselo smířit se zvýšením ceny pojištění za jejich vůz. Z oslovených již 58 % obdrželo předpis na pojistné na nadcházející rok s přímým navýšením ceny. Pro 25 % respondentů zůstává pojistné beze změny, ačkoli žádný z nich neměl v posledních 12 měsících řešenou pojistnou událost. Ve skutečnosti by měli postoupit o jednu třídu bez škod výš a díky bonusu by měli obdržet příznivější pojistné. A konečně pouze 12 % účastníků studie uvádí, že se jejich pojistné oproti předchozímu roku snížilo. Reprezentativní průzkum provedl v lednu 2024 pro společnost Verivox ústav pro výzkum trhu Innofact. Studie zahrnovala poznatky 1031 respondentů ve věku 18 až 79 let.

„Ne všechna zvýšení cen jsou rozpoznatelná na první pohled. Pokud pojišťovna nezapočte bonus za bezeškodní průběh nebo jen částečně, jedná se o skryté zvýšení ceny,“ konstatuje Wolfgang Schütz, jednatel společnosti Verivox Versicherungsvergleich GmbH.

Řidiči mají různé možnosti, jak se vyhnout vyššímu pojistnému, včetně změny tarifu, úpravy zastaralých údajů, jako je počet ujetých kilometrů, anebo cestou změny pojišťovny, uvádí srovnávač. Přesto 71 % dotázaných vyšší pojistné akceptuje, zatímco 14 % uvedlo, že změnilo pojišťovnu nebo ji změnit chce. Schütz komentuje strategii pojistitelů v letošní sezóně následovně: „Pojistitelé v letošní sezóně uplatňují dvojí přístup, jak kompenzovat své vyšší náklady. Na jedné straně zvýšily pojistné a na druhé straně opět nabídly novým zákazníkům výhodné pojistné.“

Navzdory zvýšení cen by se klienti nemuseli vzdát důležitých výhod či servisu. Schütz zdůrazňuje: „V našich pravidelných testech sazeb vidíme řadu tarifů s nabídkou silných služeb a plnění za příznivou cenu.“ Analýza společnosti Verivox poukazuje, že v průměru z přibližně 500 analyzovaných tarifů nestojí důležité benefity nic navíc, a v některých případech jsou dokonce poskytovány slevy.

Mezi důležité výhody patří zahrnutí hrubé nedbalosti, překousání či zničení měkkých částí zvířetem a kunou včetně následných škod a rozšířené krytí škod způsobených střetem se zvěří. Ačkoli to téměř žádný z vrcholových manažerů neřekl na rovinu, pojišťovny motorových vozidel své zákazníky na vyšší náklady připravovaly.

Pojišťovny motorových vozidel se potýkají například s vysokými náklady na náhradní díly nebo zvýšenými hodinovými sazbami v autoservisech. Jak uvedl Celostátního svaz německého pojišťovnictví ve své aktuální studii, práce na mechanických, elektrických nebo karosářských dílech aut stály v roce 2022 v průměru 173 EUR za hodinu. To bylo o 5,5 % více než v předchozím roce. Lakování bylo ještě dražší. Zde jedna hodina stála 188 EUR, což je o 5,8 % více než v předchozím roce. Výrobci automobilů zvýšili ceny náhradních dílů od srpna 2022 do srpna 2023 v průměru o 9,7 %. Například zadní dveře automobilu stály o více než 13 % více než v předchozím roce 2022. Podle GDV vytvořil segment pojištění aut v uplynulém roce 2023 ztrátu ve výši přibližně tří miliard EUR.


Zařazenopá 08.03.2024 20:03:00
ZdrojO Pojištění.cz
Originálopojisteni.cz/zahranici/srovnavac-verivox-skryte-navyseni-pojistneho-u-kazdeho-ctvrteho-auta-v-nemec...

Související témata

Škoda auto | AAA Auto


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.