V Británii umožní profesionálům obchody s dluhopisy spojenými s kryptoaktivy

Britský Úřad pro finanční etiku (FCA) umožní vydávat burzovně obchodované dluhopisy (ETN) spojené s kryptoaktivy. Oznámil to v dnešní tiskové zprávě. Tyto nástroje jsou určeny profesionálním investorům a vytvářet je budou moci jen licencované investiční burzy. Pro drobné investory zůstává v platnosti zákaz a regulátor zopakoval, že kryptoaktiva jsou pro ně nevhodná a riskantní.

Britský FCA se tak stal zatím posledním regulačním úřadem, který umožní využívat produkty spojené s digitálními aktivy, a přitom hodlá chránit drobné investory. Takové produkty – dluhopisy vydané finančními institucemi, které sledují výkonnost podkladových aktiv – budou dostupné pouze investičním firmám a úvěrovým institucím, které mají povolení působit na finančních trzích.

Londýnská akciová burza (LSE) pak dnes v samostatném oznámení uvedla, že od letošního druhého čtvrtletí bude přijímat žádosti o přijetí ETN spojených s bitcoinem a etherem, informovala agentura Reuters.

Trh s kryptoměnami v posledních měsících obnovil silný růst, k němuž přispělo lednové rozhodnutí americké Komise pro cenné papíry (SEC) schválit burzovně obchodované fondy (ETF) na spotový bitcoin. Kryptoměnu samotnou ale komise označila za spekulativní aktivum, jehož cena výrazně kolísá. Připomněla také, že bitcoiny se používají i k nezákonným transakcím, a investory vyzvala k opatrnosti.

Cena bitcoinu minulý týden poprvé přesáhla 70.000 dolarů (1,6 milionu Kč) a dnes v růstu pokračovala. Zájem o bitcoiny podporuje příliv peněz do nově schválených fondů ETF, ale i předpoklady, že americká centrální banka začne brzy snižovat úrokové sazby.

Britský regulační úřad zároveň uvedl, že díky "lepšímu náhledu a datům z delší historie obchodování mohou profesionální investoři lépe zjistit, zda ETN spojené s kryptoaktivy splňují jejich ochotu riskovat. Burzy pak musejí zajistit řádné obchodování a ochranu investorů. Úřad zopakoval varování z posledních let, že kryptoměny jsou vysoce rizikové a do značné míry neregulované, a že tedy investoři mohou snadno přijít o všechny své peníze.

Globální šéf oddělení finanční regulace v právnické firmě Ashurst Jake Green uvedl, že pozice FCA ohledně kryptoaktiv a drobných investorů se zatím utváří. Je podle něj zcela zřetelné, že regulátor nechce vytvořit dojem, že drobní investoři mohou nakupovat kryptoměny ve formě finančního nástroje, který FCA reguluje.

Disclaimer: Investování do virtuálních aktiv (např. Bitcoin) či investičních nástrojů navázaných na virtuální aktiva je spojeno s řadou rizik, na která upozorňuje např. EBA (European Banking Authority) v článku „Crypto-assets: ESAs remind consumers about risks“ ze dne 17.3.2021. Tato upozornění naleznete ZDE. Patria Finance a.s. nedoporučuje investovat do nástrojů navázaných na virtuální aktiva z důvodu rizik, která jsou s nimi spojena.


Zařazenopo 11.03.2024 17:03:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5808920/v-britanii-umozni-profesionalum-obchody-s-dluhopisy-spojenymi-s-kryp...
KategorieKomodity, Ekonomika
AutorČTK
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.