Šéf Renaultu vyzval Evropu k větší spolupráci v oblasti elektromobilů

Evropa by měla vyvinout větší společné úsilí, aby dokázala obstát v konkurenčním boji s čínskými výrobci elektromobilů. V otevřeném dopisu to včera uvedl šéf francouzské automobilky Renault Luca de Meo, který je rovněž prezidentem Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA).

"Domnívám se, že dokážeme dosáhnout svých cílů prostřednictvím společného úsilí a partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem," uvedl de Meo. "V případě Airbusu jsme již viděli, že to Evropa dokáže," dodal. Poukázal tak na evropského výrobce letadel, jenž vznikl spojením aktivit v Německu, Francii, Španělsku a Británii, díky kterému může lépe soupeřit s americkým rivalem Boeing.

De Meo již dříve argumentoval, že takzvaný automobilový Airbus by pomohl sdílet obrovské náklady na výrobu levných elektromobilů a zároveň by umožnil získat výhody z většího rozsahu výroby.

"Ekologická transformace je týmový sport," napsal nyní šéf Renaultu v otevřenému dopisu. "Pod tlakem ze strany finančních trhů jsou evropští výrobci často nuceni soustředit se spíše na krátkodobé cíle v oblasti zisku než na investice potřebné pro dlouhé období," upozornil. "Čína tento problém vyřešila spojením všech svých sil, včetně finančních institucí, kolem jednoho cíle," dodal.

Evropský automobilový průmysl se nyní podle agentury Reuters připravuje na příliv levnějších čínských modelů elektromobilů s vyspělou bateriovou technologií. De Meo proto doporučil spustit deset velkých evropských projektů ve strategických oblastech, jako jsou například malé levné automobily, chytré dobíjení či dodávky klíčových materiálů. Evropa by se podle něj měla od čínských automobilek učit, protože jsou "o generaci napřed z hlediska výkonu a nákladů u elektromobilů".

De Meo rovněž varoval, že "úplné uzavření dveří" čínským výrobcům by bylo nejhorší možnou reakcí. Evropská komise v loňském roce začala vyšetřovat subvencování výroby elektromobilů v Číně. Šéfka komise Ursula von der Leyenová na podzim obvinila Peking, že zaplavuje světové trhy elektromobily, jejichž ceny jsou uměle nízké díky obrovským státním dotacím.


Zařazenost 20.03.2024 09:03:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5822164/sef-renaultu-vyzval-evropu-k-vetsi-spolupraci-v-oblasti-elektromobil...
KategorieAkcie, Akcie - Svět
AutorČTK

Související témata

Renault | Evropa


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.