💲 USD před rozhodnutím Fedu roste

Obchodníci čekají na oznámení rozhodnutí Federálního rezervního systému, které je naplánováno na dnešních 19:00. Trhy očekávají, že sazby budou na pátém zasedání v řadě ponechány beze změny. Toto zasedání však může vnést více světla do potenciálního načasování prvního snížení sazeb.

Má Fed větší důvěru?

Federální rezervní systém a předseda Fedu Powell na posledním zasedání zdůraznili, že nemají dostatečnou důvěru v návrat inflace k cíli, aby mohli snížit sazby. Klíčovou otázkou je, zda nyní mají této důvěry více? Údaje zveřejněné od předchozího zasedání tomu nenasvědčují. Zatímco v lednu inflace skutečně zpomalila, v únoru mírně zrychlila. Růst zisků zůstal silný. Mezitím pokračoval silný růst počtu pracovních míst, i když údaje z počátku roku jsou často zkresleny sezónním očištěním. Shrnuto, makrosituace se oproti zasedání z konce ledna příliš nemění a nezdá se pravděpodobné, že by Fed měl nyní dostatek důvěry ke snížení sazeb dnes večer. Takový názor byl v poslední době často naznačován ve veřejných projevech členů FOMC.

Co se stalo v datech od posledního zasedání FOMC?

  • Subindex placených cen zpracovatelského průmyslu ISM se v lednu zvýšil z 45,2 na 52,9 (oček. 46,0). Údaje za únor ukázaly pokles na 52,5 (oček. 53,5)
  • Subindex ISM nevýrobních cen se v lednu zvýšil z 57,4 na 64,0 (oček. 56,5). Údaje za únor ukázaly pokles na 58,6 (oček. 62,0)
  • Velmi silné údaje o pracovních místech za leden - NFP na 353 tis. (oček. 187 tis.), růst průměrného výdělku zrychlil z 4,3 na 4,5 % meziročně (oček. 4,1 % meziročně)
  • Růst pracovních míst zůstal v únoru solidní na 275 tisíc (oček. 198 tisíc), zatímco růst zisků zpomalil na 4,3 % meziročně (oček. 4,4 % meziročně). Došlo však k velkým revizím údajů o pracovních místech za předchozí měsíce
  • Inflace CPI v lednu zpomalila z 3,4 na 3,1 % meziročně (oček. 2,9 % meziročně), zatímco jádrové CPI zůstalo beze změny na 3,9 % meziročně (oček. 3,7 % meziročně).
  • Inflace v únoru mírně zrychlila s celkovým CPI na 3,2 % meziročně (oček. 3,1 % meziročně), zatímco jádrové CPI meziročně zpomalilo z 3,9 na 3,8 % (oček. 3,7 % meziročně).
  • Jednoletá inflační očekávání University of Michigan zůstala v březnu nezměněna na 3,0 % (oček. 3,1 %), zatímco pětiletá inflační očekávání zůstala na 3,0 % (oček. 3,1 %)
  • Maloobchodní tržby v lednu meziměsíčně klesly o 0,8 % (oček. -0,2 % meziměsíčně), poté vyskočily o 0,6 % meziměsíčně v únoru (oček. 0,8 % meziměsíčně)
  • Indikátory aktivity zveřejněné od lednového zasedání FOMC překvapily převážně směrem dolů

Zdroj: Bloomberg Finance LP, XTB Research

Trh zatím snížení neočekává.

Všichni ekonomové oslovení agenturou Bloomberg očekávají, že na dnešním zasedání bude sazba Fedu ponechána beze změny v rozmezí 5,25-5,50 %. Zdá se, že peněžní trhy mají o dnešním zasedání také jasno - neočekává se žádná změna, přičemž šance na snížení je oceněna na méně než 1 %. V současné době ceny na peněžním trhu vidí červen nebo červenec jako zasedání, kdy bude zahájen cyklus snižování sazeb. Jako pravděpodobnější pro první snížení sazeb ve Spojených státech o 25 bazických bodů trhy vidí červnové zasedání, přičemž šance, že takový krok bude do té doby zaceněn, je téměř 70 %. Celkově je do konce letošního roku oceněno 75 bazických bodů uvolnění.

Peněžní trhy v současné době vidí 67% šanci, že k prvnímu snížení sazeb Fedu dojde na červnovém zasedání. Zdroj: Bloomberg Finance LP, XTB Research

Nové ekonomické prognózy v centru pozornosti

Jelikož je téměř jisté, že sazby dnes zůstanou beze změny, pozornost investorů se zaměří na výhled. Ani zde však nemusí dojít k žádnému překvapení. Bude zveřejněna nová sada čtvrtletních ekonomických projekcí, ale je velmi pravděpodobné, že bodový graf bude i nadále ukazovat mediánovou prognózu snížení sazeb v letošním roce o 75 bazických bodů, což je v souladu se současnými tržními cenami. Jak jsme již vysvětlili, od předchozího zasedání nedošlo k žádnému významnému vývoji údajů, proto jsou jakékoli zásadní změny prohlášení nebo prognóz spíše nepravděpodobné. Zdá se, že Fed se stále více obává proinflačních než protiinflačních rizik, a omezuje tak potenciál pro bezprostřední uvolnění měnové politiky. Pokud by však dot-plot ukázal revizi prognóz směrem nahoru, tj. pouze 2 snížení sazeb v tomto roce, bylo by to vnímáno jako velké jestřábí překvapení a mohlo by to vyvolat skok na USD a stažení indexů.

Pokud jde o Powellovu tiskovou konferenci, novináři a obchodníci se zaměří na to, zda by k prvnímu snížení sazeb mohlo dojít v první polovině roku (červnové zasedání), nebo zda bude odloženo do druhé poloviny roku (červencové zasedání).

Zdroj: Federalreserve.com

Jak budou trhy reagovat?

EURUSD

EURUSD smazal polovinu vzestupného pohybu zahájeného v polovině února 2024. Nedávné posílení USD stlačilo pár zpět do oblasti 1,0840, což je dvoutýdenní minimum. USD dnes nadále posiluje a jestřábí překvapení ze strany Fedu, jako je dot-plot naznačující pouze 2 snížení, by mohlo páru pomoci prorazit pod hladinu podpory 1,0840, vyznačenou 50 % retracementem. V takovém případě se další support nachází v oblasti 1,0800, vyznačené 61,8% retracementem.

Zdroj: xStation5

US100

Futures na Nasdaq-100 (US100) se v březnu zatím obchodují převážně do strany. Oblast 18 360 bodů omezuje pohyb indexu směrem vzhůru. Index se k této zóně opět přibližuje. Dnešní holubičí zasedání Fedu, které naznačuje 3 nebo 4 snížení sazeb v tomto roce, by mohlo dodat palivo indexům včetně US100. V takovém případě nelze vyloučit posun na nová historická maxima.

Zdroj: xStation5


Zařazenost 20.03.2024 13:03:00
Zdrojxtb
Originálxtb.com/cz/trzni-analyzy/zpravy-z-trhu/usd-pred-rozhodnutim-fedu-roste
Přílohy
Kategorieforex, indices, economic reports

Související témata

COVID 19 - koronavirus
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.