ČEŠTÍ PRODUCENTI MASA JSOU O KROK BLÍŽ K VÝVOZU NA FILIPÍNY

ČEŠTÍ PRODUCENTI MASA JSOU O KROK BLÍŽ K VÝVOZU NA FILIPÍNY

Filipíny se řadí mezi největší konzumenty masa na světě. Z důvodu nedostatečných kapacit místního zemědělství a nepříznivých klimatických podmínek není země v produkci masa soběstačná. Poptávku proto naplňují exporty i ze vzdálených zemí. Čeští výrobci masa jsou o krok blíž k tomu, aby taky mohli vyvážet hovězí a vepřové maso na tento perspektivní trh.

Ilustrační foto: Shutterstock

Filipíny jsou zemí s dynamickým ekonomickým růstem a rostoucí střední třídou, což vytváří poptávku po kvalitních potravinách, včetně masa. Navíc změny v životním stylu a stravovacích návycích vedou k nárůstu konzumace masa. Jeho spotřeba má do roku 2026 vzrůst na 4,2 milionu metrických tun. Poptávka po mase roste od roku 2017 každý rok v průměru o 0,6 %. Pokud jde o jeho konzumaci, v roce 2022 byly Filipíny na 14. místě na světě.

KUŘECÍ, VEPŘOVÉ, ALE I HOVĚZÍ

Hlavní masné výrobky konzumované v zemi jsou z kuřecího a vepřového masa. V roce 2021, kdy probíhala ekonomická krize z důvodu pandemie covid-19, byla spotřeba vepřového masa na hlavu na Filipínách asi 10,66 kilogramů na osobu, zatímco na osobu bylo zkonzumováno 14,05 kilogramu drůbežího masa. Zlepšení ekonomické situace přineslo i nárůst spotřeby masa, zejména vepřového. Předpokládá se, že v roku 2023 bylo vepřové maso nejkonzumovanějším druhem masa na Filipínách s přibližně 15 kilogramy na osobu.

Zatímco vepřové a kuřecí maso má stále místo na talíři všech Filipínců, tak hovězí má i díky vyšší ceně pověst svátečního a méně dostupného masa, které si dopřeje jenom užší segment prémiového trhu. Tomu odpovídá i průměrná konzumace kolem 3 kilogramů na osobu. V zemi s více než 113 miliony obyvatel však i takhle malá konzumace představuje zajímavé tržní příležitosti.

OMEZENÁ DOMÁCÍ PRODUKCE

Místní zemědělský sektor nedokáže pokrýt poptávku v plném rozsahu. Domácí produkce je navíc často zasažena výskyty nakažlivých onemocnění zvířat a decimována přírodními katastrofami. Tyto faktory vytvářejí živnou půdu pro zahraniční dodavatele masa, kteří mají co nabídnout díky svým vysokým standardům chovu zvířat a moderním zpracovatelským technologiím. Země je proto závislá na dovozu masa i ze vzdálených zemí. Mezi největší zahraniční dodavatele patří například Brazílie, USA, Španělsko a Austrálie.

ZPRÁVA O KVALITĚ ČESKÉHO MASA

České maso je dlouhodobě známé pro svou vysokou kvalitu a bezpečnost. Díky přísným standardům v chovu zvířat a zpracování masa je české maso vysoko hodnoceno jak na domácím, tak na mezinárodním trhu. O kvalitách českého masného průmyslu se přesvědčili i filipínští veterinární inspektoři, kteří Česko navštívili jako účastníci mise organizované zastupitelským úřadem v Manile v rámci projektu PROPED ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství a Státní veterinární správou. Uskutečnění inspekční mise je dle filipínských pravidel nezbytným předpokladem pro to, aby byl z Česka na Filipíny umožněn export hovězího a vepřového masa.

Maroš Guoth, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Manile


Zařazenopá 22.03.2024 10:03:00
ZdrojMZv ČR Export.cz
Originálexport.cz/aktuality/cesti-producenti-masa-jsou-o-krok-bliz-k-vyvozu-na-filipiny/
KategorieAktuality, Nové příležitosti, Služby pro exportéry, Filipíny, Maroš Guoth, Potravinářský průmysl, PROPED
AutorAnna Hybnerová
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.