Komentář Ministerstva průmyslu a obchodu ČR k výsledkům průmyslu a stavebnictví za leden 2024

Publikováno:
22.3.2024
Autor:
Odbor ekonomických analýz

„Domácí průmyslová produkce zahájila rok 2024 meziroční stagnací a meziměsíčním poklesem. Částečnou příznivou zprávou je, že v rámci zpracovatelského průmyslu se podíl odvětví vykazující pokles postupně zmenšuje. V lednu 2024 kleslo deset odvětví z 22. Mírné zlepšení naznačuje také index nákupních manažerů výroby. Nepříznivým faktorem ovšem byl pokles hodnoty nových zakázek. Další vývoj bude záviset kromě domácích faktorů také na situaci v Německu, kde průmyslová produkce meziročně klesá již osm měsíců v řadě,“ uvedl vrchní ředitel sekce hospodářství Ing. Eduard Muřický.


Průmyslová produkce meziročně reálně stagnovala. Klesla těžba a dobývání i výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, naopak zpracovatelský průmysl velmi mírně vzrostl.

Meziměsíčně objem produkce poklesl o 2,3 %, a to z důvodu poklesu zpracovatelského průmyslu. Dařilo se naopak výrobě a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu.

Zpracovatelský průmysl meziročně vzrostl o 0,8 %. Pokles vykázala necelá polovina z 22 odvětví, což je ve srovnání s minulými měsíci další zlepšení. Dvouciferný pokles zaznamenala tři odvětví, největší byl ve výrobě nábytku a ve výrobě strojů a zařízení, j. n. Nejvýraznější růst naopak vykázala výroba papíru a výrobků z papíru a ostatní zpracovatelský průmysl. Automobilový průmysl zpomalil tempo růstu z prosincových 12,2 % na 6,6 %.

Hodnota nových průmyslových zakázek v běžných cenách ve sledovaných odvětvích vykázala meziroční pokles o 2,7 %. Zakázky ze zahraničí klesly o 2,5 %, přičemž tuzemské nové zakázky klesly o 3,1 %.

Tržby vykázaly nominální růst o 2,5 %, který byl dán zejména růstem tržeb z přímého vývozu o 4,8 %. Tržby z tuzemska vzrostly o 0,2 %. Ceny průmyslových výrobců v lednu meziročně klesly o 1,8 %. Naposledy se ceny meziročně snížily v listopadu roku 2020.

Průmyslová výroba v Německu v lednu prohloubila svůj propad na 5,4 %, což byl osmý pokles v řadě. Výhled pro Německou ekonomiku je pesimistický, což se negativně promítá také do tuzemské ekonomiky.

Český zpracovatelský sektor se na začátku roku 2024 držel v poklesu. Index nákupních manažerů výroby (PMI) sice vzrostl z lednových 43,0 bodu na 44,3 bodu v únoru, čímž překonal očekávání trhu, poukázal však na dlouhé období poklesu. Produkce a nové objednávky klesaly mírnějším tempem, nicméně domácí i zahraniční poptávka zůstaly historicky utlumené, přičemž firmy snižovaly zaměstnanost a nákupní aktivitu rychlejším tempem při snaze o snížení nákladů. Na cenové frontě poprvé za rok vzrostly vstupní náklady v důsledku rostoucích cen za dopravu a mzdové náklady, zatímco výstupní náklady nadále klesaly. Úroveň důvěry pro 12měsíční výhled vzrostla na nejvyšší hodnotu za téměř rok, zejména díky plánovaným investicím do nových produktů a zařízení a nadějím na příznivější podmínky poptávky.

Bariéru růstu firem nadále představují nedostatečná poptávka i nedostatek zaměstnanců.

V roce 2023 se dle aktualizovaných dat průmysl propadl o 0,8 %, přičemž v roce 2022 vykázal 2,1% růst. Zpracovatelský průmysl zpomalil svůj růst na 0,7 % z 2,6 % v roce 2022.

Spolu s čísly za průmysl zveřejnil Český statistický úřad údaje i za stavebnictví, k nimž vrchní ředitel sekce hospodářství Ing. Eduard Muřický uvedl: „Stavební produkce v lednu prodloužila klesající tendenci s meziročním poklesem 5,9 %. Dolu jí táhla zejména produkce v pozemním stavitelství. Důvěra podnikatelů ve stavebnictví se meziměsíčně i meziročně zvýšila a podnikatelé hodnotí svou současnou poptávku po stavebních pracích příznivěji.“

Stavební produkce v lednu meziročně klesla o 5,9 %, když produkce v pozemním stavitelství klesla o 8,3 %. Inženýrské stavitelství naopak vzrostlo o 1,4 %.

Počet zahájených bytů meziročně vzrostl o 29,9 % na 3 498 bytů a počet dokončených bytů poklesl o 27,9 % na 2 147 bytů.

Stavební úřady vydaly meziročně o 9,7 % méně stavebních povolení a jejich orientační hodnota klesla o 12,0 % na 40,3 mld. Kč.

Saldo indexu důvěry ve stavebnictví se v únoru 2024 dále zlepšilo, a sice na hodnotu -7,0. Ve srovnání s lednem se zlepšily současné výrobní kapacity vzhledem k zakázkám, hodnocení současné celkové poptávky i budoucí očekávání v oblasti výhledu celkové ekonomické situace. Významné zhoršení ovšem nastalo v očekávané poptávce a vývoji stavebních činností v nadcházejících měsících.

Bariérami růstu ve stavebnictví jsou nadále nedostatek zaměstnanců a nedostatečná poptávka.

Stavební produkce v roce 2023 meziročně klesla o 2,4 %. Prudší pokles byl zaznamenán v segmentu inženýrského stavitelství, jehož produkce meziročně klesla o 4,2 %. Produkce v pozemním stavitelství klesla o 1,4 %.



Zařazenopá 22.03.2024 08:03:00
ZdrojMPO.cz - Průmysl
Originálmpo.cz/cz/prumysl/komentar-k-vyvoji-prumyslu/komentar-ministerstva-prumyslu-a-obchodu-cr-k-vysledkum...
AutorOdbor ekonomických analýz
guid280374
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.