Zpráva zdůrazňuje značný pokrok, jehož bylo dosaženo v oblasti dlouhodobé vize pro venkovské oblasti EU

Zpráva o nejdůležitějším pokroku v dlouhodobé vizi EU pro venkovské oblasti

Evropská komise dnes zveřejnila zprávu, v níž nastiňuje dobrý pokrok, jehož bylo dosud dosaženo v rámci dlouhodobé vize EU pro venkov, zdůrazňuje pozitivní výsledky dosažené od roku 2021 a předkládá nápady pro budoucí práci.

Zpráva nastiňuje pokrok, jehož bylo dosaženo v rámci „Dlouhodobé vize pro venkovské oblasti EU“ na podporu silnějších, propojenějších, odolnějších a prosperujících venkovských oblastí a komunit. Představuje 30 opatření v celé řadě oblastí politiky – z nichž devět již bylo dokončeno.

Mezi hlavní úspěchy dosavadní dlouhodobé vize patří:

  • Spuštění platformy pro oživení venkova pro oblasti, které čelí demografickým a hospodářským výzvám;
  • Zahájení 60 projektů v oblasti výzkumu a inovací na venkově s rozpočtem 253 milionů EUR, které přímo přispívají k rozvoji venkovských oblastí;
  • Podpora provádění iniciativy LEADER a vedení přibližně 150 komunit k vytváření inteligentních vesnic prostřednictvím specializovaných činností zaměřených na vytváření sítí;
  • Vyčlenění celkové částky 23,5 miliardy EUR na granty a půjčky pro oblasti s nedostatečným pokrytím, jakož i na aktualizovaná pravidla státní podpory s cílem zlepšit propojení venkova;
  • Zlepšení venkovské mobility a plánování cestovního ruchu prostřednictvím specializované evropské sítě pro venkovskou mobilitu;
  • Vytvoření poradenského centra venkovského energetického společenství, které podpořilo 27 venkovských energetických komunit;
  • Podpora čtyř specializovaných projektů na pomoc rozvoji sociální ekonomiky ve venkovských oblastech;
  • Zvýšení dostupného počtu datových souborů pro venkovské oblasti a přístupu k příslušným údajům o venkově a analýzám prostřednictvím střediska EU pro sledování venkova a nové publikace „Rural Europe“, zlepšení kapacit pro ověřování dopadu na venkovské oblasti; a pokud
  • Spuštění souboru nástrojů pro venkov s cílem usnadnit venkovským oblastem přístup k finančním prostředkům EU a optimální kombinaci s finančními prostředky EU pro venkovské oblasti.

Zpráva zdůrazňuje, že silná angažovanost na úrovni členských států a na regionální a místní úrovni má zásadní význam pro dosažení dobrých výsledků. V tomto ohledu má zásadní význam zahájení Paktu pro venkov v roce 2021 se specializovaným správním orgánem, platformou pro spolupráci a podpůrným úřadem, který usnadňuje interakce a vytváří znalosti pro venkovské komunity.

Komise v této zprávě zachovává svůj závazek k rozvoji venkovských oblastí a komunit v EU a uvádí opatření v akčním plánu EU pro venkov, u nichž je pro dosažení celkových cílů zapotřebí dalšího úsilí, a další opatření, u nichž je nutná kontinuita.

Zabývá se také budoucností: hodnocení toho, jak SZP a politika soudržnosti na období 2023–2027 přispěly k vizi venkova, předkládá nápady a otázky k úvahám o tom, jak by bylo možné politiky a podpory EU v budoucnu posílit.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla: Venkovské oblasti jsou nedílnou součástí evropského hospodářství a kulturní rozmanitosti. Jsou domovem stovek milionů Evropanů, kteří tam žijí a pracují. Stojíme na jejich straně a chceme, aby evropské venkovské oblasti prosperovaly. Evropa investuje do venkovských oblastí, protože jejich vyhlídky jsou budoucností Evropy.“

Pozadí

Venkovské oblasti EU pokrývají 83 % území EU a téměř 1 ze 3 Evropanů žije ve venkovských oblastech.

V červnu 2021 stanovila Evropská komise po rozsáhlých konzultacích dlouhodobou vizi pro venkovské oblasti EU do roku 2040. Předsedkyně Ursula von der Leyenová zahájila tuto iniciativu v roce 2019 a uznala, že venkovské oblasti jsou klíčovou součástí evropské identity a hospodářského potenciálu a že musíme je zachovat a investovat do jejich budoucnosti.

Dlouhodobá vize stanovila 10 společných cílů a 4 oblasti činnosti směřující k silnějším, propojeným, odolným a prosperujícím venkovským oblastem do roku 2040. V zájmu dosažení těchto cílů se Komise zavázala zahájit pakt o venkově s cílem mobilizovat veřejné orgány a zúčastněné strany, aby jednaly v souladu s potřebami a ambicemi obyvatel venkova. Zavedla rovněž akční plán EU pro venkov, jehož součástí je 30 opatření, jež má Komise provést v celé řadě oblastí politiky EU.

Dnešní zpráva je první zprávou o provádění vize pro venkov, která nabízí první pohled na dosavadní pokrok a úvahy o budoucích směrech.

Pro více informací

Vize pro venkovské oblasti

Platforma společenství Paktu pro venkov

Rozvoj venkova – Evropská komise (europa.eu).

Inforegio – Nová politika soudržnosti (europa.eu)

Zhodnocení toho, jak strategické plány SZP přispívají k cílům dlouhodobé vize pro venkovské oblasti EU

Uskutečnění Paktu pro venkov v členských státech

Politika soudržnosti je hnací silou rozvoje ve venkovských oblastech: příklady minulých a probíhajících projektů v EU

Quote

Venkovské oblasti jsou nedílnou součástí evropského hospodářství a kulturní rozmanitosti. Jsou domovem stovek milionů Evropanů, kteří tam žijí a pracují. Stojíme na jejich straně a chceme, aby evropské venkovské oblasti prosperovaly. Evropa investuje do venkovských oblastí, protože jejich vyhlídky jsou budoucností Evropy.
Ursula von der Leyen, President of the European Commission 2024-03-26

Vzhledem k tomu, že čelíme vylidňování a demografickým výzvám, musíme zaujmout komplexní politický přístup, který překlene propast mezi venkovem a městem a zajistí rovný přístup ke službám. V této misi jsme i nadále odhodláni a žádný region v naší Unii nezůstal opomenut. Naše práce se řídí dlouhodobou vizí pro venkovské oblasti, která nyní přináší hmatatelné výsledky v praxi. S naší podporou mají venkovské komunity schopnost řešit své výzvy a prosperovat.
Dubravka Šuicová, místopředsedkyně pro demokracii a demografii 2024-03-26

Dnešní zpráva zdůrazňuje odhodlání a pokrok EU směrem k budoucnosti venkovských oblastí. Pouze aktivním nasloucháním a zapojením našich venkovských komunit můžeme nalézt řešení, která uzná a zváží jejich potřeby dosáhnout silnějších, propojených, odolných a prosperujících venkovských oblastí. Prostřednictvím strategických plánů SZP zdůrazňujeme hluboké propojení mezi rozvojem venkova a zemědělstvím a nabízíme nový impuls příležitostí pro zemědělce a venkovské komunity pro revitalizaci venkova.
Janusz Wojciechowski, komisař pro zemědělství 2024-03-26

Oblasti mimo velká města představují příležitosti, které mají zásadní význam pro odolnost Evropy a její budoucnost. Podpora vyváženého a polycentrického rozvoje, který přináší hospodářskou činnost a příležitosti ve všech regionech, je důležitá pro celou EU. Dlouhodobá zpráva pro venkovské oblasti vybavuje členské státy a regiony k provádění politik a veřejných investic přizpůsobených potřebám, výzvám a silným stránkám našich rozmanitých venkovských oblastí. Investice v rámci politiky soudržnosti zahrnují všechny cíle vize, od infrastruktury po vzdělávací příležitosti a podporu podnikání. Podporuje a podporuje hospodářskou životaschopnost venkova a sociální začlenění.
Elisa Ferreirová, komisařka EU pro soudržnost a reformy 2024-03-26


Zařazenost 27.03.2024 12:03:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/1727&language=cs
guid/IP/24/1727/
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.