Informace pro občany ČR žijící v zahraničí k podmínkám hlasování do Evropského parlamentu v roce 2024

02.04.2024 / 09:08 | Aktualizováno: 25.04.2024 / 13:29

Na území České republiky se ve volbách do Evropského parlamentu bude hlasovat ve dnech 7. a 8. června 2024. Dne 7. června (pátek) se bude hlasovat od 14.00 hodin do 22.00 hodin a dne 8. června 2024 (sobota) se bude hlasovat od 8.00 hodin do 14.00 hodin. Pro volby do Evropského parlamentu tvoří státní území České republiky jeden volební obvod. Pro kandidáty uvedené na kandidátních listinách registrovaných v ČR je možné hlasovat pouze na území České republiky. Na zastupitelských úřadech ČR hlasovat nelze.

Na území ostatních států Evropské unie volby probíhají v jiných dnech, celkově však v rozmezí od 6. červa do 9. června 2024.

Volby do Evropského parlamentu se budou na území ČR konat v pátek 7. června 2024 od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu 8. června 2024 od 8:00 do 14:00 hodin. Volby do Evropského parlamentu, konané na území České republiky, upravují tyto obecně závazné předpisy:

  1. zákon č. 62/2003 Sb., o volbách do Evropského parlamentu a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“),
  2. vyhláška č. 409/2003 Sb., k provedení zákona č. 62/2003 Sb., o volbách do Evropského parlamentu a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů,
  3. zákon č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů.
  4. seznam kandidátů a jejich čísla pro volby probíhající na území ČR

seznam kandidátů (PDF, 192 KB)

A) Hlasování pro české kandidáty v České republice

Hlasování pro české kandidáty je možné pouze na území České republiky (nelze hlasovat na zastupitelských úřadech ČR v zahraničí). Voličem je občan ČR, který alespoň 8. června 2024 či dříve dovrší věku 18 let, nemá omezenou svobodu z důvodu ochrany zdraví nebo omezenou svéprávnost k výkonu volebního práva. Volič může hlasovat, pokud je zapsán v seznamu voličů pro volby do Evropského parlamentu nebo pokud hlasuje na voličský průkaz. Čeští občané žijící dlouhodobě v zahraničí mají možnost:

POZOR, pokud jste zapsáni na zvláštním seznamu voličů, který je veden některým ze zastupitelských úřadů ČR v zahraničí. Volič, který je dlouhodobě žijící v zahraničí a současně je zapsaný ve zvláštním volebním seznamu ambasády (a který chce hlasovat ve volbách do EP na území ČR) může:

  1. požádat o vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů vedeného na Zastupitelském úřadu v ČR. Zastupitelský úřad mu vydá potvrzení o vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů. Potvrzení o vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů v zahraničí musí volič předložit obecnímu úřadu v ČR v místě svého trvalého pobytu do 5. června 2024 nebo v den voleb přímo okrskové volební komisi.Pak bude hlasovat v místě svého bydliště.
  2. požádat o vystavení voličského průkazu k hlasování v ČR. Požádat o voličský průkaz lze ode dne vyhlášení voleb buď osobně na zastupitelském úřadu nejpozději do 5. června 2024 do 16:00 hodin nebo písemně za podmínky, že žádost bude doručena zastupitelskému úřadu nejpozději do 31. května 2024 16:00 hodin. Písemná žádost musí být opatřena úředně ověřeným podpisem voliče nebo zaslána datovou schránkou (běžný email nestačí). Voličský průkaz předá zastupitelský úřad voliči nejdříve 23. května 2024, a to buď osobně nebo jej voliči zašle nebo ho předá osobě, která se prokáže plnou mocí s ověřeným podpisem voliče žádajícího o voličský průkaz. S voličským průkazem se musí volič dostavit na území ČR, kde může s tímto průkazem hlasovat v jakémkoliv volebním okrsku.

B) Hlasování pro kandidáty uvedené na kandidátních listinách zaregistrovaných v jiném členském státě Evropské unie

V případě, že zamýšlí občan ČR hlasovat ve volbách do Evropského parlamentu na území jiného členského státu Evropské unie, tj. hlasovat pro kandidáty na kandidátních listinách jiného členského státu (ne pro české kandidáty), musí splnit podmínky pro výkon volebního práva stanovené právním předpisem příslušného členského státu Evropské unie.

V případě dotazů nás kontaktujte naše velvyslanectví, emailem: Baghdad@mzv.gov.cz či telefonicky: +964 790 190 94 25.

Připravili: PhDr. Miroslav Klíma a Ing. Roman Plevák, Ph.D., Velvyslanectví Bagdád.



Zařazenočt 25.04.2024 13:04:00
ZdrojMZv ČR v Bagdádu
Originálmzv.gov.cz/baghdad/cz/viza_a_konzularni_informace/volby/informace_pro_obcany_cr_zijici_v.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.