Kašnu Parnas čeká rekonstrukce

Dominanta Zelného trhu, barokní kašna Parnas, podstupuje rekonstrukci. Ve špatné kondici je zejména alegorická socha Evropy, která se nachází na vrcholu vodního prvku. Pracovníci proto sochařské dílo snesou a předají ho do péče restaurátorům.

Městská část Brno-střed, která má nemovitou kulturní památku z konce 17. století ve správě, o dílo pravidelně pečuje ve spolupráci s památkáři. Při jedné z posledních odborných kontrol se ukázalo, že ve špatném stavu je kamenné sousoší. Konkrétně socha Evropy, jež se nachází na samém vrcholu kašny. Na stavu sochy se negativně podepsaly zejména povětrnostní podmínky, které vedly k rozsáhlé degradaci uměleckého díla. Radnice městské části se proto rozhodla přistoupit k renovaci, kterou experti zahájili po Velikonocích.

„Odborníci z vrcholu Parnasu snesou stávající alegorickou sochu Evropy. Podle ní restaurátoři v dílně vytvoří kopii. Restaurovaný originál bude po opravě umístěn na důstojném místě, o němž aktuálně jednáme. Skaliska i veškeré sochařské výzdoby kašny budou očištěny a ošetřeny takzvanou hydrofobizací, díky čemuž se vytvoří na kamenném materiálu vrstva, která odpuzuje vodu,“ řekl Ing. arch. Vojtěch Mencl (ODS), starosta městské části Brno-střed.

První etapa renovace potrvá do července. Poté se do kašny navrátí voda. S umístěním repliky alegorické sochy zpět na skalisko se počítá začátkem příštího roku. Městská část za opravu zaplatí přes 2,4 milionu korun. Práce má na starost společnost S:LUKAS s.r.o., která na opravách kašny Parnas pracovala již v minulosti. V uplynulých letech například pracovníci dílo odborně čistili, opravovali kamenné i kovové prvky nebo obnovovali sochařskou výzdobu.

Městská část se stará i o další vodní prvky v Brně. Jedná se o kašny a fontány v parcích na Komenského náměstí, Moravském náměstí, Obilním trhu, na náměstí 28. října (Památník holocaustu), Dominikánském náměstí, v parku Koliště u Janáčkova divadla nebo Parku Danuše Muzikářové.

TZ Brno-střed Kašnu Parnas čeká rekonstrukce (03.04.2024)

PDF | 533,67 KB

Zařazenost 03.04.2024 12:04:55
Vydáno
ZdrojBrno-střed
Originálbrno-stred.cz/aktuality/kasnu-parnas-ceka-rekonstrukce~n21992

Související témata

Oprava D1
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.