Společné prohlášení Rady EU-USA pro obchod a technologie ze dne 4. a 5. dubna 2024 v Lovani (Belgie)

Společné prohlášení Rady EU-USA pro obchod a technologie

  1. Úvod

Šesté ministerské zasedání Rady pro obchod a technologie se konalo v belgické Lovani ve dnech 4. a 5. dubna 2024. Spolupředsedali jí výkonná místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně Evropské komise Valdis Dombrovskis, ministryně zahraničních věcí Spojených států Antony Blinken, ministryně obchodu Spojených států Gina Raimondová a zástupkyně Spojených států pro obchod Katherine Taiová, k níž se připojil evropský komisař Thierry Breton a jehož hostitelem je belgické předsednictví Rady Evropské unie.

Zasedání se konalo v souvislosti s významným geopolitickým vývojem a výzvami, včetně nevyprovokované a neodůvodněné útočné války Ruska proti Ukrajině a eskalace násilí na Blízkém východě, které otřásly mezinárodní řád založený na pravidlech, k němuž jsme společně odhodláni. Evropská unie a Spojené státy zůstávají neochvějné v naší dlouhodobé politické, finanční, humanitární a vojenské podpoře Ukrajiny.

Došlo k nárůstu celosvětového hospodářského tlaku prostřednictvím rozsáhlých netržních politik a postupů. To zvýrazňuje nadměrnou a možná vysoce rizikovou závislost na strategických dodávkách, naslabuje rovné podmínky a ohrožuje naši hospodářskou bezpečnost, prosperitu a blahobyt našich firem, pracovníků a občanů.

Urychlení digitální transformace vytváří nebývalé příležitosti pro růst a inovace, ale přináší také řadu rizik a výzev, které vyžadují urychlení našeho úsilí o nastolení společného vedení a pokračování důkladné koordinace našich přístupů k vytváření pravidel pro nové technologie, jako je umělá inteligence, kvantové technologie a bezdrátové komunikační systémy 6G. Naším cílem je posilovat interoperabilitu a podporovat naše společné demokratické hodnoty a ochranu lidských práv a zároveň podporovat inovace. Jsme rovněž odhodláni i nadále vybavit naši pracovní sílu dovednostmi potřebnými k uspokojení potřeb vyplývajících z rychle se měnících technologií, včetně umělé inteligence.

Spolupráce mezi Evropskou unií a Spojenými státy je i nadále základem pro řešení těchto globálních výzev a Rada pro obchod a technologie hrála zásadní úlohu při utváření dialogu zaměřeného na budoucnost a usnadňování bezprecedentní koordinace a rychlých reakcí na klíčové otázky a vývoj související s obchodem a technologiemi, v neposlední řadě v souvislosti s pokračující agresí Ruska vůči Ukrajině. Znovu proto potvrzujeme význam Rady pro obchod a technologie a budeme toto fórum dále zdokonalovat a přizpůsobovat tak, aby bylo možné prosazovat naše společné cíle.

Využili jsme Radu pro obchod a technologie k řešení globálních obchodních výzev, posílení našich hospodářských a obchodních vazeb, urychlení přechodu ke klimaticky neutrálním ekonomikám a posílení naší hospodářské bezpečnosti. Prostřednictvím transatlantické iniciativy pro udržitelný obchod (TIST) přispívá Rada pro obchod a technologie k vytvoření silnějšího, udržitelnějšího a odolnějšího transatlantického trhu a k usnadnění environmentálně odpovědného obchodu se zbožím a technologiemi. Posílili jsme spolupráci v oblasti interoperability nástrojů digitálního obchodu, jakož i standardizace kritických a vznikajících technologií s cílem snížit náklady na obchodování přes Atlantik. V zájmu posílení naší hospodářské bezpečnosti pokračujeme ve spolupráci prostřednictvím Rady pro obchod a technologie s cílem diverzifikovat strategické dodavatelské řetězce, včetně solárních panelů, polovodičů a kritických surovin, a snížit zranitelnost, včetně zranitelnosti způsobené netržními politikami a postupy jiných zemí. Prohloubili jsme také náš dialog a spolupráci v oblasti kontrol vývozu a prověřování investic.

Ve spolupráci se zúčastněnými stranami nadále využíváme Radu pro obchod a technologie k prosazování správy kritických a vznikajících technologií, jako je umělá inteligence, kvantové technologie, polovodiče, biotechnologie a online platformy, mimo jiné podporou rozvoje mezinárodních technických norem, kodexů chování, zásad a pokynů respektujících práva. Vyzýváme zejména on-line platformy, aby zajistily, že jejich služby budou přispívat k prostředí, které chrání, posiluje a respektuje jejich uživatele a širokou veřejnost. Spolupracujeme na podpoře výzkumu ve veřejném zájmu na on-line platformách, včetně řešení konkrétních společenských rizik, jako je genderově podmíněné násilí zprostředkované technologiemi. Budeme i nadále bojovat proti zahraniční manipulaci s informacemi a vměšování a chránit obránce lidských práv na internetu, a to i v souvislosti s volbami.

Hodláme pokračovat v naší spolupráci v oblasti obchodu a technologií, jak je uvedeno níže.

  1. Klíčové výsledky šestého ministerského zasedání Rady pro obchod a technologie

  1. Pokrok v transatlantickém vedení v oblasti kritických a vznikajících technologií

Umělá inteligence

Evropská unie a Spojené státy znovu potvrzují svůj závazek uplatňovat přístup k umělé inteligenci založený na posouzení rizik a prosazovat bezpečné, zabezpečené a důvěryhodné technologie umělé inteligence. Specializovaná koordinace v rámci Rady pro obchod a technologie má i nadále zásadní význam pro provádění našich příslušných politických přístupů, jejichž cílem je využívat potenciálních přínosů umělé inteligence a zároveň chránit jednotlivce a společnost před jejími potenciálními riziky a prosazovat lidská práva.

Naše výměny potvrzují naše společné porozumění, že transparentnost a zmírňování rizik jsou klíčovými prvky pro zajištění bezpečného, zabezpečeného a důvěryhodného rozvoje a využívání umělé inteligence, a budeme i nadále koordinovat naše příspěvky k mnohostranným iniciativám, jako jsou G7, OECD, G20, Rada Evropy a OSN s cílem pokročit v odpovědné správě umělé inteligence. Vybízíme pokročilé vývojáře umělé inteligence ve Spojených státech a v Evropě, aby dále uplatňovali Mezinárodní kodex chování pro organizace vyvíjející vyspělé systémy UI, který doplňuje naše příslušné správní a regulační systémy.

S cílem zajistit trvalou a účinnou spolupráci v oblasti umělé inteligence se vedoucí představitelé Evropského úřadu pro umělou inteligenci a amerického institutu pro bezpečnost umělé inteligence vzájemně informovali o svých přístupech a mandátech. Tyto instituce se dnes zavázaly k navázání dialogu s cílem prohloubit svou spolupráci, zejména s cílem podpořit výměnu vědeckých informací mezi svými vědeckými subjekty a přidruženými subjekty o tématech, jako jsou referenční hodnoty, potenciální rizika a budoucí technologické trendy.

Tato spolupráce přispěje k dosažení pokroku při provádění společného plánu pro nástroje hodnocení a měření pro důvěryhodnou umělou inteligenci a řízení rizik, což má zásadní význam pro minimalizaci rozdílů v našich příslušných nově vznikajících správních a regulačních systémech UI a pro spolupráci na interoperabilních a mezinárodních normách. V návaznosti na konzultace se zúčastněnými stranami jsme dále vypracovali seznam klíčových pojmů v oblasti umělé inteligence se vzájemně uznávanými společnými definicemi a zveřejnili jsme aktualizovanou verzi.

Jsme rovněž jednotní v našem přesvědčení o potenciálu umělé inteligence řešit některé z největších světových výzev. Oceňujeme rezoluci Valného shromáždění OSN nazvanou „Využívání příležitostí bezpečných, bezpečných a důvěryhodných systémů umělé inteligence pro udržitelný rozvoj“, která upevnila celosvětový konsensus ohledně potřeby řídit rizika spojená s umělou inteligencí a zároveň využít jejích přínosů pro udržitelný rozvoj a ochranu a prosazování lidských práv.

Dosahujeme slibu umělé inteligence pro udržitelný rozvoj v našich dvoustranných vztazích prostřednictvím společné výzkumné spolupráce v rámci správního ujednání o umělé inteligenci a výpočetní technice s cílem řešit globální výzvy ve veřejném zájmu. Pracovní skupiny společně obsazené vědeckými agenturami Spojených států a útvary a agenturami Evropské komise dosáhly významného pokroku tím, že stanovily klíčové milníky pro výstupy v oblasti extrémního počasí, energetiky, reakce na mimořádné události a obnovy. Dosahujeme také konstruktivního pokroku v oblasti zdraví a zemědělství.

S našimi partnery ve Spojeném království, Kanadě a Německu budeme i nadále zkoumat příležitosti v rámci partnerství dárců umělé inteligence pro rozvoj, abychom urychlili a sladili naši zahraniční pomoc v Africe na podporu pedagogů, podnikatelů a běžných občanů, aby využili slibu umělé inteligence.

Kvantové

Evropská unie a Spojené státy zřídily kvantovou pracovní skupinu, která se zabývá otevřenými otázkami vědecké a technologické spolupráce mezi Evropskou unií a Spojenými státy v oblasti kvantových technologií. Jeho hlavním cílem je překlenout mezery ve výzkumu a vývoji mezi Evropskou unií a Spojenými státy, a tím harmonizovat úsilí v oblasti pokroku v oblasti kvantových technologií. To zahrnuje vytvoření společného chápání úrovní technologické připravenosti a přístupu k nim, vývoj jednotných referenčních hodnot, určení kritických součástí v kvantové technologii a pokrok v oblasti mezinárodních norem.

Pracovní skupina pokračuje v práci na řešení klíčových otázek, které jsou nezbytné k dosažení dohody o zahájení společných akcí pro vědeckotechnickou spolupráci v oblasti kvantové, jako je reciprocita v otevřenosti kvantových výzkumných programů a v režimech práv duševního vlastnictví.

Koordinace šifrování po kvantové kryptografii

Evropská unie a Spojené státy potvrzují význam rychlé mobilizace pro zabezpečení našich digitálních komunikačních sítí proti hrozbám, které představuje potenciál budoucího kryptoanalyticky relevantního kvantového počítače. Naše společná práce v oblasti postkvantové kryptografie (PQC), která je podkladem pro kybernetický dialog mezi EU a USA, umožňuje Evropské unii a Spojeným státům, partnerům sdílet informace, aby porozuměli činnostem v oblasti normalizace PQC a při přechodu na PQC.

Silnice na 6G

Evropská unie a Spojené státy sdílejí přesvědčení, že pokročilá konektivita může usnadnit inkluzivnější, udržitelnější a bezpečnější globální ekonomiku. Souhlasíme se společnými zásadami výzkumu a vývoje bezdrátových komunikačních systémů 6G a uznáváme, že spoluprací můžeme podpořit rozvoj technologií a celosvětových technických norem pro kritickou digitální infrastrukturu zítřka, která odráží sdílené zásady a hodnoty. Podporujeme otevřené, globální, tržně orientované a inkluzivní mnohostranné přístupy k vypracování technických norem pro bezpečná a interoperabilní telekomunikační zařízení a služby. Na cestě k 6G v geopolitickém prostředí, které se stále více vyznačuje napětím a konflikty, rostoucí požadavek na bezpečnost a odolnost klíčových základních komunikačních technologií a kritické infrastruktury zdůrazňuje, že je třeba spoléhat se na důvěryhodné dodavatele, aby se zabránilo zranitelnosti a závislostem, což by mohlo mít následné dopady na celý průmyslový ekosystém.

Výhled 6G jsme poskytli v květnu 2023. Kromě toho dvě hlavní průmyslová sdružení na obou stranách Atlantiku společně vypracovala v prosinci 2023 průmyslový plán 6G. Plán potvrdil závazek zúčastněných stran spolupracovat na rozvoji sítí 6G a navrhl komplexní soubor kritických strategických úvah a doporučení akademické obce a průmyslu. Dne 26. února 2024 uzavřelo deset zemí, včetně některých členských států Evropské unie, společné prohlášení o 6G.

Tyto milníky přispěly k utváření společnévize 6G, kterou dnes přijímáme. Tato vize se zaměřuje na technologické výzvy a spolupráci v oblasti výzkumu, včetně mikroelektroniky; Umělá inteligence a cloudová řešení pro 6G; bezpečnost a odolnost; cenová dostupnost a inkluzivnost, udržitelnost a energetická účinnost; otevřenost a interoperabilita; účinné využívání rádiového spektra; a proces normalizace.

Po rozhodnutí o této vizi 6G posílí Evropská unie a Spojené státy spolupráci mezi svými agenturami financujícími výzkum a inovace, zejména prostřednictvím správního ujednání podepsaného mezi Národní vědeckou nadací Spojených států (NSF) a Generálním ředitelstvím Evropské komise pro komunikační sítě, obsah a technologie (GŘ Connect), které se týká spolupráce v oblasti technologií 6G a internetu nové generace.

Vzhledem k tomu, že je důležité vypracovat společnou vizi pro 6G a spolupracovat na globálním normalizačním procesu prostřednictvím normalizačních organizací, jako je ETSI/3GPP, hodláme rovněž vypracovat informační plán s podobně smýšlejícími partnery s cílem podpořit a pokročit v rozvoji sítí 6G.

Polovodiče

Koordinace našeho úsilí o vybudování odolných dodavatelských řetězců polovodičů má i nadále zásadní význam pro bezpečné dodávky polovodičů, které jsou nepostradatelnými vstupy pro stále rostoucí škálu klíčových průmyslových odvětví, a pro zajištění vedoucího postavení v oblasti špičkových technologií.

Úspěšně spolupracujeme v rámci dvou správních ujednání:

  • Společný mechanismus včasného varování, jehož cílem je identifikovat (potenciální) narušení dodavatelského řetězce a umožnit včasná opatření k řešení jejich dopadů, což se již ukázalo jako užitečné při sledování vývoje na trzích s galiem a germaniem; a pokud
  • Mechanismus transparentnosti pro vzájemné sdílení informací o veřejné podpoře poskytované odvětví polovodičů.

Máme v úmyslu prodloužit tato dvě správní ujednání o tři roky, abychom umožnili další koordinaci a vytvořili synergie mezi naší podporou investic do odvětví polovodičů, která probíhá podle zákona Evropské unie o čipech a zákona Spojených států o CHIPS Act.

Evropská unie a Spojené státy sdílejí obavy ohledně netržních hospodářských politik a postupů, které mohou vést k deformačním účinkům nebo nadměrné závislosti na vyspělých uzlech („delegovaných“) polovodičích. Na pátém zasedání ministrů Rady pro obchod a technologie, které se konalo dne 30. ledna 2024 ve Washingtonu D.C., jsme uspořádali společný kulatý stůl se zástupci průmyslu na vysoké úrovni věnovaný starším dodavatelským řetězcům polovodičů. Evropská unie i Spojené státy jsou odhodlány pokračovat v úzké spolupráci s průmyslem v této oblasti. V blízké budoucnosti plánujeme svolat další vládní diskuse s podobně smýšlejícími zeměmi na toto téma. V lednu 2024 zahájily Spojené státy průzkum odvětví s cílem posoudit používání starších čipů v dodavatelských řetězcích, které přímo či nepřímo podporují národní bezpečnost a kritickou infrastrukturu Spojených států. Evropská unie rovněž shromažďuje informace o této otázce. Ve vhodných případech máme v úmyslu nadále shromažďovat a sdílet nedůvěrné informace a informace o trhu o netržních politikách a postupech, zavázat se k vzájemným konzultacím o plánovaných opatřeních a můžeme vypracovat společná opatření nebo opatření spolupráce s cílem řešit rušivý dopad na globální dodavatelský řetězec starších polovodičů.

Plánujeme pokračovat v hledání možností výzkumné spolupráce, pokud jde o alternativy k používání perfluorovaných a polyfluorovaných látek (PFAS) v čipech. Plánujeme například prozkoumat využití kapacit umělé inteligence a digitálních dvojčat s cílem urychlit objevování vhodných materiálů, které nahradí PFAS při výrobě polovodičů.

Biotechnologické spolupráce na podporu biohospodářství a řešení globálních výzev

Biohospodářství je podporováno využíváním základních a široce použitelných nástrojů a technologií (včetně vznikajících biotechnologií), které mají potenciál podněcovat inovace k řešení globálních výzev. Tyto nástroje a technologie rovněž představují příležitost začít rozvíjet společné mezinárodní chápání biohospodářství a budoucí snahy o hodnocení, měření a růst globálního biohospodářství jako celku. Klíčovým prvkem tohoto úsilí je zajistit společné chápání některých rizik a zranitelných míst spojených s biohospodářstvím, včetně hospodářských a bezpečnostních aspektů, a současně usilovat o umožnění bezpečného, zabezpečeného, udržitelného a odpovědného využívání nástrojů a technologií pro bioekonomický rozvoj.

Těšíme se na spolupráci na společných prioritách v oblasti výzkumu, vývoje a inovací prostřednictvím smíšené poradní skupiny EU-USA, která bude prosazovat bioekonomický rozvoj způsoby, které řeší nejnaléhavější globální výzvy, jimž všichni čelíme.

Uznáváme významný slib a rizika spojená se začleněním pokročilých biotechnologií do jiných technologických oborů, jako je umělá inteligence, informační technologie, nanotechnologie, neurotechnologie, chemie a lékařství, které budou hnací silou inovací a budou mít významný dopad na akademickou obec, průmysl a hospodářskou bezpečnost. V zájmu řešení potenciálních rizik spojených se sbližováním těchto technologií jsme odhodláni pracovat na mechanismech na ochranu moderního biotechnologického vybavení a vybavení dvojího užití.

Transatlantická spolupráce v oblasti norem pro kritické a vznikající technologie a přechod na čistou energii

Evropská unie a Spojené státy mají společný zájem na uznání vzájemně slučitelných technických norem jako způsobu, jak rozšířit transatlantické přístupy k zavádění kritických a vznikajících technologií, které odrážejí naše společné hodnoty.

Plánujeme pokračovat ve výměně informací o mezinárodních normalizačních činnostech pro kritické a vznikající technologie prostřednictvím mechanismu „informace o strategické normalizaci (SSI)“, jak byl stanoven na druhém zasedání ministrů Rady pro obchod a technologie. Naše prohloubená spolupráce nám umožňuje spolupracovat na celosvětových normách. V zájmu posílení spolupráce se soukromým sektorem jsme dne 17. listopadu 2023 uspořádali ve Washingtonu D.C. společný seminář zúčastněných stran, na němž byly určeny příslušné oblasti pro transatlantickou spolupráci.

Společně s organizacemi pro tvorbu norem a zúčastněnými stranami jsme se snažili pracovat na vzájemně slučitelných normách a osvědčených postupech v oblastech strategického zájmu s cílem zabránit zbytečně zatěžujícím technickým překážkám obchodu, aniž by byly dotčeny zvláštnosti a potřeby našich příslušných právních systémů.

V posledních dvou letech přinesla naše spolupráce hmatatelné výsledky. Od zahájení činnosti Rady pro obchod a technologie jsme usnadňovali společně uznávané mezinárodní normy pro zavádění systémů dobíjení megawattů pro dobíjecí stanice pro těžká vozidla a společnou práci evropských a Spojených států pro normalizaci v oblasti recyklace plastů a aditivní výroby. Naše práce nadále usnadňuje rozvoj vzájemně uznávaných a kompatibilních norem s cílem posílit nové příležitosti ke spolupráci v rámci našich příslušných normalizačních systémů.

Po úspěšném kole technických výměn mezi vládami vydaly Evropská komise a vláda Spojených států zprávu o mapování digitální identity, která poskytuje výsledky prvotního mapování zaměřeného na definice, úrovně záruky a odkazy na mezinárodní normy obsažené v revizi 3 pokynů NIST k digitální identitě (zvláštní publikace 800–63, revize 3) a evropského nařízení (EU) č. 910/2014 o elektronické identifikaci a službách vytvářejících důvěru pro elektronické transakce na vnitřním trhu. Další fáze tohoto projektu se zaměří na určení možných případů využití pro transatlantickou interoperabilitu a spolupráci s cílem umožnit přeshraniční využívání digitálních identit a peněženek.

Evropská unie a Spojené státy mají v úmyslu i nadále určovat nové technologické normy, které umožňují přechod na čistou energii pro transatlantickou spolupráci.

  1. Podpora udržitelnosti a nových příležitostí pro obchod a investice

Transatlantická iniciativa pro udržitelný obchod

Pracovní program transatlantické iniciativy pro udržitelný obchod (TIST), který jsme zahájili na čtvrtém zasedání ministrů Rady pro obchod a technologie v květnu 2023, pokročil v naší spolupráci na opatřeních k urychlení přechodu ke klimaticky neutrálním ekonomikám v Evropské unii a Spojených státech oboustranně prospěšným způsobem. Evropská unie a Spojené státy dosáhly pokroku v různých oblastech činnosti v rámci pracovního programu TIST a budou v této práci pokračovat.

Budování transatlantického zeleného trhu

Klíčovým cílem TIST je stavět na našich silných hospodářských vazbách s cílem urychlit ekologickou transformaci a zároveň vytvářet nové obchodní příležitosti pro naše podniky a dobré pracovní příležitosti pro naše občany.

Ve dnech 30.–31. ledna 2024 Evropská unie a Spojené státy společně uspořádaly akci „Craftingthe Transatlantic Green Marketplace“ve Washingtonu D.C. Akci se sešli zástupci Evropské unie a USA z oblasti podnikání, občanské společnosti a pracovních komunit, aby se zapojili do řady tematických diskusí vedených zúčastněnými stranami, které se zaměřily na určení příležitostí pro transatlantickou spolupráci s cílem podpořit přechod k udržitelnějšímu a klimaticky neutrálnímu hospodářství na obou stranách Atlantiku. Evropská unie a Spojené státy děkují účastníkům za jejich čas a příspěvky. V současné době analyzujeme různé návrhy spolupráce, které zúčastněné strany obdržely, s cílem posoudit jejich potenciál k dalšímu rozvoji.

Kromě toho budou Evropská unie a Spojené státy v rámci TIST pokračovat v různých snahách, včetně zkoumání možných způsobů spolupráce v oblasti posuzování shody.

Zelené veřejné zakázky

Evropská unie a Spojené státy zdůrazňují, že dosažením společného chápání postupů zadávání zelených veřejných zakázek můžeme urychlit zavádění udržitelnějších a ekologičtějších řešení k dosažení našich společných cílů v oblasti životního prostředí a klimatu.

Za tímto účelem jsme vydali společný katalog osvědčených postupů EU a USA v oblasti ekologických veřejných zakázek. Přispěje k prosazování cílů v oblasti udržitelnosti tím, že určí a podpoří politické nástroje pro urychlení zavádění veřejně financovaných projektů udržitelnosti v Evropské unii a ve Spojených státech.

Společný katalog představuje soubor politik, postupů a opatření používaných ve všech fázích procesu zadávání veřejných zakázek, od strategického plánování až po fázi před zadáním zakázky, zadávání veřejných zakázek až po zadání zakázky, a zabývá se všemi druhy environmentálních a klimatických výzev, jako je snižování emisí skleníkových plynů, energetická účinnost nebo podpora přístupů oběhového hospodářství. Může sloužit jako inspirace pro tvůrce politik a dodavatele a poskytnout nápady pro zavádění ekologických řešení při zadávání veřejných zakázek na celém světě.

Evropská unie a Spojené státy budou nadále spolupracovat na tom, jak společný katalog používat a maximalizovat jeho dopad.

Bezpečné a udržitelné dodavatelské řetězce pro přechod na čistou energii

Evropská unie a Spojené státy znovu potvrzují, že bezpečné a udržitelné transatlantické dodavatelské řetězce jsou klíčem k pevnému a trvalému přechodu na hospodářství s nulovými čistými emisemi a pomohou snížit nadměrnou závislost ve strategických hospodářských činnostech. Hodláme i nadále spolupracovat na strategických dodavatelských řetězcích, jako je solární energie, abychom pomohli zvýšit bezpečnost dodávek čisté energie. Evropská unie a Spojené státy sdílejí společné výzvy v odvětví solární energie a znovu potvrzují význam specializované pracovní oblasti, která zkoumá způsoby, jak společně podpořit naši kapacitu výroby fotovoltaiky (včetně zařízení) a diverzifikovat a snížit riziko tohoto dodavatelského řetězce.

Evropská unie a Spojené státy rovněž nadále usilují o podporu transparentnosti a sledovatelnosti s cílem zlepšit sociální normy a ochranu životního prostředí v dodavatelských řetězcích, které podporují ekologickou transformaci. V této souvislosti plánujeme seminář se zúčastněnými stranami s cílem představit probíhající iniciativy na podporu inovativních řešení při řízení udržitelných dodavatelských řetězců, včetně zasedání zaměřeného na solární energii.

Dialog mezi EU a USA o pobídkách k čisté energii

Evropská unie a Spojené státy sdílejí pevné odhodlání řešit klimatickou krizi. Chceme podpořit růst globální ekonomiky založené na čisté energii a zároveň vytvořit odolné, bezpečné a rozmanité dodavatelské řetězce čisté energie. Posílením a rozšířením odvětví čisté energie a investicemi do odvětví orientovaných na budoucnost vytváříme pracovní místa, budíme pozitivní cyklus inovací a snižujeme náklady na technologie čisté energie.

Prostřednictvím dialogu mezi EU a USA o pobídkách k čisté energii nadále pracujeme transparentním a vzájemně se posilujícím způsobem, abychom zabránili hospodářské soutěži s nulovým součtem, soupeření o dotace a narušení transatlantických obchodních a investičních toků, které by mohly vyplynout z našich příslušných politik a pobídek. Tímto způsobem usilujeme o maximalizaci zavádění technologií čisté energie, které vytváří pracovní místa a nevede k neočekávaným důsledkům pro soukromé zájmy. V zájmu dalšího zvýšení transparentnosti máme v úmyslu sdílet konkrétní informace o našich příslušných veřejných pobídkových programech, počínaje jedním odvětvím jako pilotní projekt s možností jejich rozšíření na další odvětví v budoucnu, a prozkoumáme možnost zavedení recipročního mechanismu pro konzultace.

Sdílíme obavy ohledně řady netržních politik a postupů třetích zemí. Diskutovali jsme o těch, které některé třetí země využívají k dosažení dominantního celosvětového postavení v odvětvích čisté energie, a uznali jsme, že je důležité pokračovat ve výměně informací o těchto netržních politikách a postupech. Budeme i nadále zkoumat politické nástroje a možná koordinovaná opatření k řešení škod způsobených těmito politikami a postupy, mimo jiné podporou diverzifikace dodavatelského řetězce, snižováním závislostí a budováním odolnosti vůči hospodářskému nátlaku.

Kritické nerosty

Evropská unie a Spojené státy potvrzují svou úzkou spolupráci při diverzifikaci globálních dodavatelských řetězců kritických nerostných surovin. Vítáme zahájení fóra Partnerství pro bezpečnost nerostných surovin, kterému spolupředsedáme. Fórum územního plánování námořních prostor formalizuje a rozšíří své stávající vztahy se zeměmi produkujícími nerostné suroviny se zvláštním zaměřením na pokrok a urychlení jednotlivých projektů s vysokou ochranou životního prostředí a sociální správou a pracovními normami a na podporu diskuse o politikách, které přispívají k rozmanitým a odolným dodavatelským řetězcům.

Pracovní seminář na téma „Rozvoj hodnotového řetězce permanentních magnetů“ vedl k cenným výměnám zaměřeným na magnety vzácných zemin. V těchto výměnách hodláme pokračovat i v budoucnu.

V zájmu podpory ekologické transformace, posílení hospodářské bezpečnosti a posílení ochrany životního prostředí a pracovních práv v mezinárodních dodavatelských řetězcích kritických nerostných surovin pokračují Evropská unie a Spojené státy v jednáních o dohodě o kritických nerostných surovinách.

Transatlantická spolupráce v oblasti e-mobility

Vítáme úspěšné dokončení činnosti v oblasti elektromobility a interoperability s inteligentními sítěmi zveřejněním společných technických doporučení EU a USA pro „budoucí veřejné demonstrace integrace vozidel a rozvodné sítě (VGI)“. Doporučení, která byla vypracována po konzultaci s odborníky z odvětví a zúčastněnými stranami, navrhují vypracování osvědčených postupů pro přípravu rozsáhlých demonstrací VGI, vzdělávání potenciálních zákazníků a začlenění potřebných faktorů souvisejících se zákazníky do návrhů demonstračních programů a jejich cílem je podpora komunikace a koordinace mezi Evropskou unií a Spojenými státy.

Doporučení doplňují „Transatlantická technická doporučení pro provádění infrastruktury pro dobíjení elektrických vozidel financované vládou“, která byla předložena na čtvrtém zasedání ministrů Rady pro obchod a technologie v květnu 2023 ve švédském Lulea.

Oba soubory doporučení mohou společně přinést prospěch společnostem a koncovým uživatelům a transatlantickému obchodu a investicím tím, že podpoří rozšíření elektromobility, jakož i plnění závazků Evropské unie a Spojených států v oblasti čisté energie a dekarbonizace.

Posílení interoperability elektronické fakturace mezi Evropskou unií a Spojenými státy

V rámci našeho úsilí o větší využívání digitálních nástrojů, které posilují obchod, se elektronická fakturace (eInvoicing) stala transformačním nástrojem moderního podnikání, který nabízí vyšší efektivitu, úspory nákladů a obchodní přínosy. Pokračující spolupráce a úsilí o dosažení slučitelné elektronické fakturace mezi Evropskou unií a Spojenými státy nabízí řadu výhod, které mají potenciál výrazně přetvořit transakce napříč trhy a dynamiku transatlantického obchodu. Přestože je většina technických specifikací a profilů elektronické fakturace vysoce sladěna, mezi našimi příslušnými systémy elektronické fakturace existují rozdíly. Hodláme pokračovat ve spolupráci a koordinaci v zájmu větší slučitelnosti, zejména pokud jde o obchodní a technickou interoperabilitu, jak je uvedeno v prohlášení připojeném k tomuto společnému prohlášení.

Obchod a práce v ekologické transformaci

Evropská unie a Spojené státy dnes uspořádaly třetí zasedání tripartitního transatlantického dialogu o obchodu a práci (TALD). Na tomto zasedání se sešli hlavní představitelé Rady pro obchod a technologie a vedoucí představitelé z oblasti práce, obchodu a vlád z obou stran Atlantiku a pokračovali ve společné transatlantické spolupráci se sociálními partnery na podpoře udržitelných a odpovědných dodavatelských řetězců se silnou ochranou pracovních práv. V návaznosti na diskuse na semináři na téma „Podpora kvalitních pracovních míst v zájmu úspěšné, spravedlivé a inkluzivní ekologické transformace“ konaného dne 30. ledna 2024 bylo zasedání TALD příležitostí k hlubšímu zachycení a vyslechnutí názorů zúčastněných stran z oblasti práce a podniků na téma ekologické transformace se zvláštním zaměřením na ekologickou transformaci a další výzvy a na budoucnost TALD.

Kromě toho Evropská unie a Spojené státy znovu potvrdily svůj závazek spolupracovat na odstranění nucené práce z globálních dodavatelských řetězců, jak bylo vyzváno ve společných doporučeních zúčastněných stran z oblasti práce a podniků z května 2023, a vyjádřily záměr pokračovat v technickém dialogu za účelem výměny informací a sdílet osvědčené postupy, pokud jde o provádění jejich politik nucené práce, a to i pokud jde o výzkum a posuzování rizik.

  1. Obchod, bezpečnost a hospodářská prosperita

Obchod pro hospodářskou bezpečnost

Posílení naší hospodářské bezpečnosti je základním pilířem transatlantického partnerství. Rada pro obchod a technologie pomohla lépe pochopit naše přístupy k hospodářské bezpečnosti. Hodláme pokračovat ve spolupráci v rámci Rady pro obchod a technologie s cílem řešit společné výzvy s využitím příslušných obchodních a technologických nástrojů, a to jak na dvoustranné úrovni, tak na příslušných fórech, včetně skupiny G7 a Světové obchodní organizace. Znovu potvrzujeme znepokojení nad výzvami, které pro naši hospodářskou bezpečnost představuje mimo jiné hospodářský nátlak, zneužívání hospodářských závislostí jako zbraň a využívání netržních politik a postupů třetími zeměmi. Sdílíme cíl pokračovat v úsilí o snížení rizik a diverzifikaci našich obchodních a investičních vztahů, mimo jiné snížením kritických a nadměrných závislostí a posílením odolnosti strategických dodavatelských řetězců.

Spolupráce v oblasti kontrol vývozu a souvisejících omezení vývozu

Nadále uznáváme důležitou úlohu Rady pro obchod a technologie při podpoře Evropské unie, Spojených států a dalších mezinárodních partnerů v jejich bezprecedentní spolupráci na opatřeních proti Rusku a Bělorusku. Tato spolupráce přispěla k trvalému sbližování našich předpisů a důslednému uplatňování vývozních omezení zaměřených na Rusko a Bělorusko, například prostřednictvím pravidelné výměny informací o rozhodnutích o povolení a zamítnutí. Podporuje rovněž koordinaci v boji proti obcházení našich opatření, například vytvořením a aktualizací společného seznamu vysoce prioritních položek a naším oslovováním průmyslu.

Budeme i nadále usilovat o další sladění priorit Evropské unie a Spojených států, pokud jde o ruská omezení vývozu, a o koordinaci mezinárodních zpráv o těchto prioritách s cílem bojovat proti obcházení a zlepšit účinnost a účelnost vnitrostátních kontrol. Pokud jde o provádění vývozních omezení vůči Rusku, obě strany vítají zřízení platformy pro výměnu informací o licencích a plánují pokračovat ve výměně informací o informačních činnostech, a to i s třetími zeměmi a průmyslem.

Obě strany se rovněž rozhodly pokračovat v práci na usnadnění bezpečného obchodu s vyspělými technologiemi a snížení administrativní zátěže v oblastech, na něž se vztahují kontroly vývozu, vypracováním společného chápání příslušných pravidel a mapováním opatření, která by pomohla tento obchod zefektivnit a zároveň zachovat dobře fungující a účinný režim kontroly vývozu. Spojené státy například rozšířily výjimky z udělování licencí na členské státy Evropské unie.

Vítáme podnět Rady pro obchod a technologie ke koordinované činnosti Evropské unie a Spojených států při oslovování dalších zemí a jejich podpoře při posilování jejich kontrol vývozu, například poskytováním bezpečného softwaru pro zpracování licencí.

Prověřování investic

Znovu zdůrazňujeme, že je důležité zavést účinné prověřovací mechanismy pro přímé zahraniční investice (PZI) zaměřené na řešení rizik v oblasti národní bezpečnosti ve Spojených státech a na řešení hrozeb pro bezpečnost a veřejný pořádek v Evropské unii. Vítáme pokrok v tomto ohledu a budeme i nadále podporovat rozvoj a provádění těchto mechanismů a zároveň prosazovat otevřené a atraktivní investiční prostředí.

Provedli jsme společnou práci na určení některých osvědčených postupů v oblasti prověřování přímých zahraničních investic s úmyslem na ně nakonec upozornit prověřovací orgány a zúčastněné strany obecně. Brzy spustíme společný registr, který poskytne další zdroje odborníkům v oblasti prověřování investic z členských států EU a Spojených států. Prohloubili jsme naši spolupráci v oblasti prověřování investic tím, že jsme uspořádali veřejnou akci zúčastněných stran a vedli kontakty s podobně smýšlejícími partnery na západním Balkáně s cílem podpořit jejich rozvoj účinných mechanismů prověřování přímých zahraničních investic, a hodláme v tomto úsilí pokračovat i v roce 2024.

Budeme pokračovat ve spolupráci na prověřování investic prostřednictvím technických výměn, včetně investičních trendů ovlivňujících bezpečnostní rizika související s konkrétními citlivými technologiemi, abychom lépe porozuměli podobnostem a rozdílům v přístupu.

Odchozí zajištění investic

Uznáváme význam investic, inovací a otevřených ekonomik. Zároveň věnujeme pozornost obavám ohledně potenciálních bezpečnostních hrozeb a rizik pro mezinárodní mír a bezpečnost, které mohou vyplynout z určitých odchozích investic do úzkého souboru kritických technologií. V této souvislosti si Evropská unie a Spojené státy budou i nadále vyměňovat informace o bezpečnostních rizicích, analýzách rizik a o našich příslušných přístupech k této otázce a o tom, jak tuto novou výzvu řešit.

Řešení netržních politik a postupů

Evropská unie a Spojené státy jsou i nadále znepokojeny přetrvávajícím využíváním netržních politik a postupů jiných zemí a výzvou, kterou představují jak pro naše pracovníky a podniky, tak pro trhy jiných třetích zemí. Nadále si vyměňujeme rizika, která v některých odvětvích představují netržní politiky a postupy, včetně netržní nadměrné kapacity, a případně spolupracujeme s partnery.

Spolupracovali jsme s dalšími zeměmi, které sdílejí naše obavy ohledně čínských netržních politik a postupů v odvětví zdravotnických prostředků, a tyto obavy jsme předali přímo Číně. Evropská unie a Spojené státy budou vývoj v odvětví zdravotnických prostředků nadále sledovat.

  1. Obrana lidských práv a hodnot v měnícím se geopolitickém digitálním prostředí

Ochrana integrity informací v Pivotním roce demokratické odolnosti

Evropská unie a Spojené státy znovu potvrzují své neochvějné odhodlání podporovat demokracie na celém světě. Jsme odhodláni bránit lidská práva a budeme i nadále vyzývat k autoritářství. V roce poznamenaném demokratickými volbami po celém světě vyzýváme všechny aktéry, včetně vlád, průmyslu, novinářů, obránců lidských práv a občanské společnosti, aby chránili a hájili integritu informací online i offline.

Vyjadřujeme silnou podporu úloze svobodných, pluralitních a nezávislých sdělovacích prostředků při ochraně integrity informací. Nezávislé sdělovací prostředky by měly sloužit jako veřejný strážce a klíčový pilíř demokracie, jakož i důležitá a dynamická součást našeho hospodářství. Uznáváme její nepostradatelnou úlohu při informování veřejnosti, ověřování faktů a pohnat ty, kdo jsou u moci, k odpovědnosti.

Jsme svědky rychlého technologického pokroku, který poskytuje příležitosti k posílení integrity informací, ale také vytváří nová rizika. Evropská unie a Spojené státy sdílejí obavy, že zlovolné využívání aplikací umělé inteligence, jako je vytváření škodlivých „deepfakes“, představuje nová rizika, včetně dalšího šíření a cílení zahraniční manipulace s informacemi a vměšování. Vyzýváme technologické společnosti a on-line platformy, aby zachovávaly integritu informací, a to i před volbami po celém světě.

V Evropské unii akt o digitálních službách vyžaduje, aby určené velmi velké online platformy a vyhledávače posuzovaly a zmírňovaly společenská rizika vyplývající z jejich služeb, včetně negativních dopadů na občanský diskurz a volební procesy, a doporučuje konkrétní opatření, včetně opatření týkajících se generativního obsahu umělé inteligence.

Spolupráce na on-line platformách

Evropská unie a Spojené státy znovu potvrzují svůj názor, že on-line platformy by měly nést větší odpovědnost při zajišťování toho, aby jejich služby přispívaly k online prostředí, které chrání, posiluje a respektuje jejich uživatele. Znovu opakujeme, že on-line platformy by měly přijmout vhodná opatření k řešení dopadu svých služeb na duševní zdraví a rozvoj dětí a mládeže.

Evropská unie a Spojené státy rovněž znovu potvrzují, že je naléhavě nutné přijmout opatření k řešení genderově podmíněného násilí zprostředkovaného technologiemi, které má nepřiměřený dopad na ženy a dívky, které často čelí vícenásobné a prolínající se diskriminaci a útlaku. Vypracovali jsme soubor společných zásad pro boj proti genderově podmíněnému násilí na online platformách, které dále doplňují společné zásady na vysoké úrovni týkající se ochrany a posílení postavení dětí a mládeže a usnadnění přístupu k údajům online platforem pro nezávislý výzkum, které byly zveřejněny na čtvrtém zasedání ministrů Rady pro obchod a technologie.

Kromě zveřejnění těchto zásad zveřejňujeme také zprávu o stavu mechanismů pro přístup výzkumných pracovníků k údajům online platforem, která vychází z úsilí vynakládaného akademickou a výzkumnou obcí. Cílem této práce je šířit informace o nových a lepších možnostech, které jsou nyní k dispozici pro studium a pochopení systémových rizik souvisejících s on-line platformami. Vyzýváme on-line platformy, aby rozšířily a zlepšily přístup výzkumných pracovníků, zejména v oblasti společenských rizik.

V zájmu prohloubení této práce jsme v rámci tohoto ministerského zasedání uspořádali společný seminář o přístupu k údajům platforem a využívání těchto údajů k boji proti genderově podmíněnému násilí zprostředkovanému technologiemi. Vyzvali jsme a nadále vyzývali výzkumnou obec, aby tyto mechanismy přístupu k údajům analyzovala a prozkoumala, jak mohou přispět k lepšímu pochopení fungování on-line platforem a potenciálních rizik, která z nich vyplývají, pokud jde o oblasti, jako je duševní zdraví a rozvoj dětí a mládeže a genderově podmíněného násilí zprostředkovaného technologiemi.

Sdílíme závazek dodržovat v těchto oblastech nejvyšší vhodné normy ochrany pro uživatele v Evropské unii i ve Spojených státech.

Ochrana obránců lidských práv online

Evropská unie a Spojené státy uznávají klíčovou úlohu obránců lidských práv při obraně lidských práv a základních svobod a jsme odhodláni chránit obránce lidských práv online i offline. Spolupracujeme na řešení rizik v oblasti lidských práv vyplývajících ze zneužívání digitálních technologií, včetně boje proti odstavení internetu, nezákonnému sledování a útoků na obránce lidských práv online. Posílení kritické úlohy obránců lidských práv a jejich podpora a ochrana při bezpečném výkonu jejich práce je nejen společnou zahraničněpolitickou prioritou Evropské unie a Spojených států, ale také nutností prosazovat lidská práva pro všechny.

V návaznosti na závazek přijatý na čtvrtém zasedání ministrů Rady pro obchod a technologie jsme zveřejnili společná doporučená opatření pro online platformy na ochranu obránců lidských práv online. Tento dokument stanoví deset doporučení, která mohou online platformy přijmout na celém světě s cílem předcházet útokům na obránce lidských práv na internetu, zmírňovat je a poskytovat nápravu.

Tato doporučení odrážejí závazky, které jsme přijali s globálními partnery prostřednictvím prohlášení o budoucnosti internetu, a odrážejí klíčové zásady právních předpisů, iniciativ a politik Evropské unie a Spojených států na ochranu lidských práv na internetu. Vycházela z rozsáhlých konzultací se zúčastněnými stranami, které Evropská unie a Spojené státy uspořádaly v období od ledna 2023 do února 2024. Evropská unie a Spojené státy mají v úmyslu přijmout další opatření k řešení potřeb obránců lidských práv po celém světě. Budeme spolupracovat se všemi příslušnými zúčastněnými stranami s cílem podpořit doporučená opatření a usnadnit jejich provádění. Usnadníme rovněž další výměny a spolupráci mezi nouzovými mechanismy Evropské unie a Spojených států v oblasti podpůrných strategií, jejichž cílem je předcházet on-line útokům, omezovat je, zmírňovat je a odstraňovat, včetně využívání svévolného a nezákonného sledování zaměřeného na obránce lidských práv.

Zahraniční manipulace s informacemi a vměšování do třetích zemí

Evropská unie a Spojené státy považují zahraniční manipulaci s informacemi a vměšování za geopolitické a bezpečnostní výzvy. Sdílíme cíl řešit tuto hrozbu a posílit odolnost demokracií. V této souvislosti jsme přijali řadu opatření k posílení transatlantické spolupráce s cílem aktivně řešit zahraniční manipulace s informacemi a vměšování, včetně dezinformací, při současném dodržování lidských práv a základních svobod. Budeme i nadále spolupracovat na řešení zahraniční manipulace s informacemi a vměšování prostřednictvím Rady pro obchod a technologie a dalších vícestranných a dvoustranných souvislostí.

Budeme i nadále společně používat a dále prosazovat společnou analytickou metodiku k identifikaci, analýze a odhalování zahraničních manipulací s informacemi a vměšování, o níž bylo rozhodnuto na čtvrtém zasedání ministrů Rady pro obchod a technologie. S dalšími mezinárodními partnery spolupracujeme čtvrtletně, abychom se s touto metodikou seznámili. Rozšíření sítě partnerů, kteří jsou s touto metodikou obeznámeni, zlepší naše společné chápání hrozby a umožní nám společně identifikovat, analyzovat a bojovat proti zahraničním manipulacím s informacemi a vměšování na celém světě.

Evropská unie, Spojené státy a partneři ze západního Balkánu sdílejí stejnou vizi otevřeného, spolehlivého a bezpečného internetu, o čemž svědčí jejich společné schválení prohlášení o budoucnosti internetu. Budeme koordinovat naše úsilí s cílem podpořit partnery ze západního Balkánu zavedením koordinačního mechanismu pro účinnější řešení hrozeb zahraniční manipulace s informacemi a vměšování v regionu. To je v souladu s iniciativami Evropské unie a podobně smýšlejících partnerů, jejichž cílem je zvýšit jejich schopnost dále identifikovat a posuzovat zahraniční manipulace s informacemi a vměšování a bojovat proti nim. Naše podpora sníží schopnost třetích zemí, a zejména Ruska a dalších aktérů, včetně Číny, účinně využívat kampaně zahraniční manipulace s informacemi a vměšování v regionu. Pomůžeme našim partnerům na západním Balkáně rozvíjet kapacity v pěti klíčových oblastech činnosti: rozvoj vnitrostátních strategií a politik, vytváření specializovaných správních struktur a institucí, zvyšování lidských a technických schopností, ochrana a podpora úlohy nezávislých sdělovacích prostředků, akademické obce a občanské společnosti a mnohostranné zapojení.

Bezpečná a důvěryhodná digitální infrastruktura a propojení ve třetích zemích

Evropská unie a Spojené státy znovu zdůrazňují význam a podporu bezpečné, důvěryhodné a odolné digitální konektivity a dodavatelských řetězců informačních a komunikačních technologií a služeb (ICTS) ve třetích zemích, které poskytují důvěryhodní dodavatelé.

Oceňujeme rozhodnutí partnerských zemí týkající se důvěryhodných ekosystémů IKT zajištěním vysokých standardů kybernetické bezpečnosti a odolnosti řešení a sítí v oblasti konektivity, mimo jiné omezením nebo vyloučením vysoce rizikových dodavatelů z jejich vnitrostátních sítí a využíváním důvěryhodných prodejců a poskytovatelů služeb pro údržbu a opravy.

Budeme i nadále oslovovat partnery z celého světa, abychom porozuměli potřebám a výzvám spojeným se zajištěním digitální infrastruktury a prozkoumali, jak nejlépe spolupracovat na podpoře cílů digitalizace rozvíjejících se ekonomik. I nadále zapojujeme rozvíjející se ekonomiky prostřednictvím technických diskusí a kulatých stolů na vysoké úrovni, abychom zvýšili zájem o bezpečnou digitální konektivitu. Rovněž jsme i nadále odhodláni pokračovat ve výměnách s příslušnými subjekty z odvětví, jako jsou operátoři mobilních sítí a důvěryhodní dodavatelé zařízení.

Plníme své závazky na podporu projektů bezpečné a odolné konektivity v Kostarice, Jamajce, Keni a na Filipínách, mimo jiné prostřednictvím mechanismů, jako je Global Gateway, Partnerství pro globální infrastrukturu a investice, a technických výměn, včetně výměny zkušeností třetích zemí s cílem urychlit bezpečnou konektivitu v jiných částech regionu.

Evropská unie a Spojené státy podporují cíl Tuniska vytvořit bezpečnou digitální konektivitu a infrastrukturu tím, že se spoléhají na důvěryhodné prodejce prostřednictvím prosazování práva založeného na spolupráci, technické pomoci a prozkoumání financování, koordinace a sladění politik. To zahrnuje poskytování vzdělávacích programů pro tuniské vládní agentury, odborníky v oblasti IT a podniky a podporu rozvoje norem a rámců kybernetické bezpečnosti, zejména pro sítě 5G. Evropská unie a Spojené státy pokračují v jednáních s příslušnými finančními institucemi o mobilizaci podpory projektů bezpečné infrastruktury pro digitální konektivitu s důvěryhodnými prodejci.

Naším cílem je pokračovat v opatřeních na podporu bezpečné a odolné digitální konektivity ve třetích zemích. Po dřívějším podpisu memoranda o porozumění mezi Evropskou investiční bankou (EIB) a United States International Development Finance Corporation (DFC) mají Evropská unie a Spojené státy v úmyslu rozšířit svou činnost podporou spolupráce mezi členskými státy Evropské unie a finančními agenturami Spojených států. V roce 2023 podepsala Export-Import Bank of the United States (EXIM) se švédskou společností EKN a finskou Finnvera memoranda o spolufinancování s cílem usnadnit společnou podporu vývozních projektů a umožnila přímou podporu důvěryhodným dodavatelům z obou stran.

Jsme odhodláni prozkoumat možnosti strategického, kooperativního a účinného jednání s cílem poskytnout partnerským zemím atraktivní pobídky k výběru důvěryhodných dodavatelů pro rozvoj jejich sítí konektivity.

Bezpečná a odolná mezinárodní konektivita

Spojené státy a Evropská unie připomínají hospodářský a geostrategický význam spolupráce v oblasti důvěry a bezpečnosti v celé infrastruktuře IKT, včetně údržby a oprav. Za tímto účelem nadále hledáme způsoby, jak pokročit ve spolupráci v oblasti mezinárodní konektivity s důvěryhodnými, bezpečnými a odolnými sítěmi. To by mohlo zahrnovat transoceánské trasy, a to i přes arktickou a tichomořskou oblast.

  1. Budování transatlantického partnerství společně se zúčastněnými stranami

Jsme i nadále odhodláni prosazovat vysokou úroveň transparentnosti a úzké zapojení transatlantického společenství zúčastněných stran obecně do činnosti Rady pro obchod a technologie, včetně podniků, pracovních organizací, neziskových organizací, environmentálních volebních obvodů a akademických pracovníků.

Proto jsme oslovili zúčastněné strany a dali jsme jim možnost zapojit se a poskytnout podněty a získat zpětnou vazbu prostřednictvím pořádání akcí, kulatých stolů, seminářů a zřízení specializovaných internetových stránek, jako je Futurium. Za podpory dialogu o obchodu a technologiích financovaného EU se uskutečnilo několik akcí na vysoké úrovni a byly konzultovány zúčastněné strany k tématům, jako je udržitelný obchod, normalizace, umělá inteligence, konektivita a polovodiče.

Kromě těchto činností jsme rovněž spolupracovali s příslušnými zúčastněnými stranami ve strukturovanějších formátech, jako je transatlantický dialog o obchodu a práci, pracovní skupina Talent for Growth, a s malými a středními podniky na řadě webinářů na téma přístupu malých a středních podniků k digitálním nástrojům a jejich využívání.

Talent pro růst

Pracovní skupina pro talenty pro růst, která byla zřízena v dubnu 2023 s ročním mandátem, slouží jak jako platforma pro osvědčené postupy, tak katalyzátor inovativních přístupů k získávání dovedností, které podporují hospodářský růst a vytvářejí příležitosti pro pracovníky v odvětví technologií. V této pracovní skupině se sešli vedoucí představitelé vlád, podniků, odborů a organizací, které podporují odbornou přípravu z Evropské unie a Spojených států. Pracovní skupina určila, zmapovala a šířila proveditelné modely a nápady ve čtyřech kritických oblastech: odborná příprava pracovníků s cílem uspokojit potřeby podniků, včetně žen a nedostatečně zastoupených skupin na technických pracovních místech, přechod na kulturu první dovednosti a mikrocertifikáty. Pracovní skupina schválila prohlášení obsahující klíčová sdělení vyplývající z těchto diskusí. Diskuse v této skupině potvrdily zásadní úlohu talentů pro udržitelný růst našich ekonomik a blahobyt našich společností v době rychle se měnících technologií. Zkoumala urychlení změn, které umělá inteligence přinesla. Pracovní skupina navázala dvoustranné vztahy mezi členy pracovní skupiny, kteří stimulovali iniciativy soukromého sektoru a budou trvat i po jejím skončení. Evropa a Spojené státy jsou i nadále odhodlány i nadále vybavovat naše pracovní síly dovednostmi potřebnými k uspokojení potřeb vyplývajících z rychle se měnících technologií, včetně umělé inteligence.

Malé a střední podniky (MSP)

Evropská unie a Spojené státy uznávají používání digitálních nástrojů jako klíčového faktoru umožňujícího malým a středním podnikům inovovat, růst a soutěžit a pokračují ve své práci na podpoře zavádění digitálních technologií malými a středními podniky.

V posledních dvou letech se konalo několik webinářů a informačních činností, při nichž se malé a střední podniky podělily o své potřeby a zkušenosti. Po analýze těchto výměn zúčastněných stran jsme vypracovali společný soubor doporučení pro tvůrce politik Evropské unie a Spojených států amerických, aby zavedli opatření, která malým a středním podnikům pomohou urychlit přístup k těmto technologiím.

Doporučení se zaměřují na témata odborné přípravy související s digitálními technologiemi; transatlantické výměnné programy; sdílení informací o kybernetické bezpečnosti, duševním vlastnictví a normách; a přístup k financování. Abychom mohli pokračovat v práci, hodláme vypracovat proces provádění těchto doporučení, včetně opatření, jako je webinář o přístupu k financování a zveřejňování křížových odkazů na internetové stránky Evropské unie a Spojených států s praktickými informacemi pro malé a střední podniky.

  1. Závěry a další kroky

Od svého ustavujícího zasedání dne 29. září 2021 dosáhla Rada pro obchod a technologie významného pokroku a úspěchů ve všech pracovních oblastech. Tyto výsledky umožnily Evropské unii a Spojeným státům: prozkoumat, jak vytvořit nové obchodní a investiční příležitosti, zejména s cílem přispět k ekologické transformaci; pokročit v našem sdíleném vedení v oblasti vznikajících technologií, jako jsou 6G, kvantové technologie a biotechnologie, aby demokracie mohly zůstat v čele tohoto vývoje; poskytnout důraznou společnou reakci na útočnou válku Ruska proti Ukrajině; spolupracovat na opatřeních v oblasti hospodářské bezpečnosti s cílem snížit hospodářskou závislost; nadále rozvíjet společné chápání netržních politik a postupů a rizik, která představují, nebo našich pracovníků, podniků a trhů na celém světě; společně posilovat odolnost dodavatelského řetězce a zároveň podporovat transparentnost a spolupráci v oblasti našich přístupů k průmyslové politice v klíčových odvětvích, včetně polovodičů a čisté energie; vyměňovat si informace o osvědčených postupech při odstraňování nucené práce z našich globálních dodavatelských řetězců; pokročit v interoperabilitě a posilovat interoperabilitu mezi rámci správy umělé inteligence založenými na našich sdílených demokratických hodnotách s cílem dosáhnout naší společné vize bezpečné, zabezpečené a důvěryhodné umělé inteligence na celém světě; posílit odolnost a bezpečnost našich infrastruktur IKT; a financovat a podporovat bezpečnou konektivitu s důvěryhodnými dodavateli po celém světě.

Tyto úspěchy ukazují trvalé vazby mezi Evropskou unií a Spojenými státy a význam zachování operačního fóra pro spolupráci v oblasti strategického obchodu a technologií společného zájmu a geopolitického významu. Vzhledem k tomu, že Evropská unie a Spojené státy vstupují do svých příslušných volebních procesů, bude práce, kterou vykonáváme v rámci Rady pro obchod a technologie, i nadále relevantní, strategická a včasná a zároveň umožní nezbytnou flexibilitu pro přizpůsobení se měnícím se okolnostem.

Na základě dosavadních zkušeností z naší spolupráce hodláme využít zbývající část roku 2024 k tomu, abychom spolupracovali se zúčastněnými stranami z Evropské unie a Spojených států s cílem seznámit se s jejich názory na budoucnost Rady pro obchod a technologie.


Zařazenopá 05.04.2024 09:04:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=STATEMENT/24/1828&language=cs
guid/STATEMENT/24/1828/
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.