Volby do Evropského parlamentu 2024 – informace pro občany v zahraničí

05.04.2024 / 13:05 | Aktualizováno: 24.04.2024 / 15:21

Volby do Evropského parlamentu se konají v Česku ve dnech 7. a 8. června 2024. Ve volbách do Evropského parlamentu nemohou občané hlasovat na zastupitelských úřadech České republiky. Čeští občané žijící v zahraničí zapsaní ve zvláštním seznamu vedeném při zastupitelském úřadu (tj. nikoli Styčném úřadu ČR v Ramalláhu, který zvláštní seznam nevede) mohou s voličským průkazem hlasovat pro české kandidáty na území Česka.

Chcete hlasovat v Česku?

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční v pátek 7. června 2024 (hlasování začíná ve 14:00 a končí ve 22:00) a v sobotu 8. června 2024 (hlasování začíná v 8:00 a končí ve 14:00). Pokud chcete volit české kandidáty ve volbách do Evropského parlamentu, musíte se k volbám dostavit v Česku.

Pokud v zahraničí pobýváte pouze krátkodobě, máte trvalé bydliště v Česku a nejste zapsán/a ve zvláštním seznamu voličů vedeném zastupitelským úřadem, ve volbách do Evropského parlamentu hlasujete jednoduše ve volební místnosti obce, kde jste v Česku přihlášen/a k trvalému bydlišti.

Pokud jste zapsán/a ve zvláštním seznamu voličů vedeném zastupitelským úřadem, můžete velvyslanectví požádat o voličský průkaz a na základě vydaného voličského průkazu hlasovat v kterémkoliv okrsku na území Česka. Žádost je možno zaslat buď písemně, přičemž musí být doručena zastupitelskému úřadu nejpozději do 31. května 2024, nebo osobně, a to do 5. června 2024. Písemná žádost musí být opatřena úředně ověřeným podpisem voliče nebo zaslána prostřednictvím datové schránky (nestačí emailem).

Pokud nemáte ani trvalý pobyt v Česku ani nejste zapsán/a ve zvláštním seznamu voličů vedeném zastupitelským úřadem a nejste tedy veden/a v žádném seznamu voličů, můžete požádat o zápis do zvláštního seznamu voličů vedeného zastupitelským úřadem. Žádost je nutno podat nejpozději 40 dnů přede dnem voleb, tj. do 28. dubna 2024. K žádosti musí volič doložit svou totožnost, státní občanství ČR a bydliště v územním obvodu zastupitelského úřadu. Na základě zápisu ve zvláštním seznamu voličů vedeným zastupitelským úřadem je následně ve výše uvedených lhůtách možno zažádat o vydání voličského průkazu pro hlasování v Česku.

Informace k zápisu do zvláštního seznamu voličů i k žádosti o vydání voličského průkazu naleznete na webových stránkách Velvyslanectví ČR v Tel Avivu. Styčný úřad ČR v Ramalláhu zvláštní seznam voličů nevede.

Podrobné informace ke způsobu hlasování ve volbách do Evropského parlamentu naleznete na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR.

Výsledky losování čísel pro označení hlasovacích lístků pro volby do Evropského parlamentu v roce 2024 (PDF, 192 KB)



Zařazenost 24.04.2024 15:04:00
ZdrojMZv ČR Ramalláh
Originálmzv.gov.cz/ramallah/cz/zpravy_a_udalosti/volby_do_evropskeho_parlamentu_2024.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.