Průmysl nenadchl, ale tentokrát aspoň nezklamal

Průmyslová výroba v Česku se drží pod očekáváním trhu. Objem produkce je na hodnotách z roku 2018. Čtěte celý komentář ekonoma Víta Hradila.

Průmysl nenadchl, ale tentokrát aspoň nezklamal

8. 4. 2024 Autor: Vít Hradil

Objem tuzemské průmyslové výroby v průběhu února oproti předchozímu měsíci narostl o 1,9 %, což odpovídá meziročnímu zvýšení o 0,7 %. Výsledek byl tak mírně horší, než očekával trh. Nových zakázek meziročně přibylo 8,8 %, přičemž ze zahraničí šlo o 8,2 %, z tuzemska pak o 9,9 %. Průměrný evidenční počet zaměstnanců meziročně klesl o 2,1 %, jejich průměrná hrubá měsíční mzda naopak vzrostla o 7,2 %.

Výsledky v odvětvích

  • Meziměsíčně narostla výroba nejvíce v odvětví výroby usní (10,9 %), výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (9,3 %) a ostatní těžby a dobývání (8,7 %).
  • Snížila se naopak u výroby oděvů (-7,2 %), výroby a rozvodu elektřiny, plynu a tepla (-4,7 %) a podpůrných činností při těžbě (-2,4 %).
  • Největší meziroční nárůst produkce hlásí odvětví výroby ostatních dopravních prostředků (14,1 %), výroby papíru a výrobků z papíru (9,6 %), výroby motorových vozidel a oprav a instalací strojů a zařízení (shodně 9,2 %).
  • Neslavně naopak dopadla těžba a úprava černého a hnědého uhlí (-24,0 %), podpůrné činnosti při těžbě (-19,4 %) či výroba strojů a zařízení (-12,7 %).

S přihlédnutím k vahám jednotlivých odvětví v celkovém objemu výroby byl meziroční růst tažen tradičně výrobou motorových vozidel, která do celku přispěla 1,7 procentním bodem. S odstupem následuje výroba chemických látek a výroba potravinářských výrobků (shodně 0,3 p. b.). Směrem dolů naopak průmyslový sektor stahovala výroba strojů a zařízení (-1,1 p. b.), výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla (-1,0 p. b.) a těžba a dobývání (-0,4 p. b.)

Pozitivně překvapila únorová bilance přeshraničního obchodu se zbožím, která dosáhla kladného salda na úrovni 34,6 mld. Kč, zatímco trh počítal pouze s 8,9 mld. Kč. Příznivě na celkovou bilanci působil hlavně obchod s motorovými vozidly, který skončil v přebytku 55,8 mld. Kč, opačným směrem působil hlavně obchod s ropou a zemním plynem (-15,5 mld. Kč).

Český průmyslový sektor zůstává v nevalné kondici

A únorová data na tom mnoho nezměnila. Navzdory meziměsíčnímu zvýšení zůstává objem produkce na hodnotách, na které jsme byli zvyklí již v roce 2018, a máme tak za sebou již téměř 6 let průmyslového „nerůstu“. Meziročně sice již většina sledovaných odvětví hlásí zvýšení produkce, což je ovšem dáno hlavně efektem nízké srovnávací základny, tedy skutečností, že již loňský rok byl vpravdě zoufalý a ten letošní tak oproti němu nevypadá horší.

Celý průmyslový sektor navíc i nadále táhne výroba motorových vozidel, bez jejíhož příspěvku by spadl bezpečně do červených čísel. Jemné náznaky postupného zotavování ovšem přesto lze vypozorovat, když většina sektorů již meziměsíčně alespoň dále neklesá, nýbrž velmi opatrně roste. Nadějně pak působí i statistika nových zakázek, byť bychom zatím z jednoho vydařeného měsíce nečinili ukvapené závěry.

To nejhorší má sice průmysl pravděpodobně již za sebou, ovšem s raketovým odražením ode dna nepočítáme. Naopak předpokládáme, že nás čeká jen velmi pozvolné průmyslové ožívání a za celý letošní rok budeme rádi za „černou nulu“, tedy za alespoň symbolický růst.

Zobrazit celý disclaimer

Odebírejte makroekonomické novinky od Víta Hradila

Neplatný formát emailu

Přihlášením k newsletteru budeme zpracovávat Vaše osobní údaje. Více informací o způsobu zpracování osobních údajů najdete zde.


Zařazenopo 08.04.2024 00:04:00
Zdrojcyrrus.cz Blog
Originálcyrrus.cz/blog/vit-hradil/prumysl-duben

Související témata

Česká republika
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.