Aerolinky budou v létě pod tlakem, poptávka patrně překročí úroveň před pandemií

Světový sektor letecké dopravy se může letos v létě dostat pod tlak. Očekává se, že poptávka po cestování překročí úroveň před pandemií, zatímco dodávky letadel klesají kvůli výrobním problémům Boeingu a Airbusu, napsala dnes agentura Reuters. Očekává, že počet cestujících letos celosvětově dosáhne historické úrovně, a to 4,7 miliardy lidí, zatímco v roce 2019 to bylo 4,5 miliardy.

Letečtí dopravci utrácejí miliardy dolarů za opravy, aby mohli nadále létat se staršími letadly s nižší spotřebou paliva, a platí vyšší ceny za zajištění letadel od pronajímatelů. Někteří dopravci jsou nuceni kvůli nedostatku strojů omezovat své letové řády.

Letos přitom dopravci dostanou kvůli problémům s výrobou Boeingu a Airbusu o 19 procent méně letadel, než čekali, řekla Martha Neubauerová ze společnosti AeroDynamic Advisory. Američtí dopravci dostanou o 32 procent méně letadel, než se plánovalo před rokem, protože několik leteckých společností závisí na letadlech Boeing 737 MAX, dodala.

Boeing je pod tlakem od incidentu z 5. ledna, kdy se letadlu společnosti Alaska Airlines ve vzduchu odtrhla část trupu. Firma čelí přísné kontrole ze strany regulátorů. Ti mimo jiné stanovili limit na výrobu letounů 737 MAX, jehož společnost v produkci ani nedosahuje.

V prvním pololetí letošního roku by mohlo být odstaveno z provozu až 650 letadel Airbus A320neo kvůli kontrolám, které mají odstranit závadu na motorech Pratt & Whitney, uvedl loni jejich výrobce RTX.

V Evropě omezila některé linky nízkonákladová letecká společnost Ryanair. Ve Spojených státech tak učinily aerolinky United a Southwest, které zároveň upravily plány na přijímání zaměstnanců.

Kvůli nedostatku nových letadel zažívá boom trh s leasingem letadel. Sazby za pronájem nových strojů Airbus A320-200neo a Boeing 737-8 MAX dosáhly 400.000 dolarů (9,3 milionu Kč) měsíčně, což je nejvíce od poloviny roku 2008, vyplývá z údajů společnosti Cirium Ascend Consultancy.

Letecké společnosti utrácejí za pronájem letadel o 30 procent více než před pandemií covidu-19, konstatoval John Heimlich, hlavní ekonom společnosti Airlines for America (A4A), která zastupuje hlavní americké dopravce.


Zařazenoút 09.04.2024 14:04:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5847432/aerolinky-budou-v-lete-pod-tlakem-poptavka-patrne-prekroci-uroven-pr...
KategorieAkcie, Akcie - Svět
AutorČTK

Související témata

Poptávka
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.