Komise mobilizuje financování výzkumu a inovací pro ekologickou a digitální transformaci

Komise mobilizuje financování výzkumu a inovací

Komise přijala změnu pracovního programu EU pro výzkum a inovace Horizont Evropa na období 2023–24. Tento pozměňovací návrh mobilizuje dříve nepřidělené finanční prostředky programu Horizont Evropa s cílem zvýšit rozpočet na rok 2024 o téměř 1,4 miliardy EUR na celkovou částku 7,3 miliardy EUR. Tento pozměňovací návrh zahrnuje investice ve výši téměř 650 milionů EUR do misí EU, jejichž cílem je přispět k řešení některých výzev, jimž Evropa čelí, například dosáhnout klimatické neutrality více než 100 měst, nástroje Nového evropského Bauhausu, jakož i experimentálních akcí, které kromě jiných novinek otevírají příležitosti v oblasti výzkumu a inovací EU většímu počtu nově příchozích.

Mezi hlavní prvky této aktualizace pracovního programu Horizont Evropa patří:

Mise EU

EU v roce 2024 investuje 648 milionů eur do výzkumných a inovačních činností, na nichž jsou mise EU založeny. Mise EU pokrývají pět oblastí a jsou novinkou, kterou program Horizont Evropa přinesl s cílem přinést konkrétní řešení některých z našich největších výzev. Mají ambiciózní cíle a do roku 2030 přinesou konkrétní výsledky. Nová opatření pro rok 2024 by měla vést k obnově nejméně 25 000 km volně tekoucích řek, klimatických smluv pro města s více než 100 městy, 100 živých laboratoří a majáků, které povedou k přechodu na zdravou půdu, k lepší připravenosti místních a regionálních orgánů na řešení rizik souvisejících se změnou klimatu, k lepší diagnostice nádorových onemocnění a k podpoře mladých lidí trpících rakovinou.

Nový Evropský Bauhaus

Cílem Nového evropskéhoBauhausuje přinést výhody Zelené dohody pro Evropu do každodenního života a životních prostor lidí. Během tří let od svého spuštění Nového evropského Bauhausu nabídl řešení konkrétních problémů. Příkladem je projekt tova ze Španělska, který vyvinul techniku 3D tisku se zemí s cílem poskytnout architektonická řešení pro udržitelné, cenově dostupné a komunitní bydlení. Dalším příkladem je belgický projekt WATSUPS, který vytváří nový veřejný prostor vedle řeky Dyle s cílem zmírnit riziko gentrifikace. Tato řešení vycházejí z výzkumu a inovací, které staví Evropany do středu ekologické transformace.

Nový nástroj NEB zajistí, aby Evropa tento potenciál i nadále využívala co nejvíce. Přináší víceletou rozpočtovou podporu na období 2025–2027 prostřednictvím dvou pilířů, a to části věnované výzkumu a inovacím na rozvoj nových myšlenek a části zaměřené na zavádění těchto řešení. Pozměněný pracovní program programu Horizont Evropa na období 2023–24 vyčleňuje 20 milionů EUR na přípravu podmínek pro provádění nástroje NEB.

Experimentální akce s cílem přilákat nové účastníky

Tento pozměňovací návrh zahrnuje balíček nových experimentálních akcí s cílem posílit otevřenost programu, podpořit cíle misí EU a podpořit profesní dráhu mladých výzkumných pracovníků. Budou testovat nové přístupy s ohledem na přípravy na poslední tři roky programu Horizont Evropa a jeho budoucího nástupnického programu.

Akce zahrnují čtyři otevřená témata, která výzkumným pracovníkům poskytují větší svobodu zaměřit svou práci na téma, které si zvolí, s celkovým rozpočtem 76 milionů EUR v klastrech programu Horizont Evropa zaměřených na „Zdraví“, „Klima, energetiku a mobilitu“ a „Potraviny, biohospodářství, přírodní zdroje, zemědělství a životní prostředí“. Experimentální akce ve výši 15 milionů EUR pro mise EU vytvoří znalostní instituce, jako jsou univerzity nebo výzkumné organizace, kontaktní místa místních mezioborových výzkumných a inovačních činností s evropským dosahem. Kromě toho je cílem výzvy Nového evropského Bauhausu „Přeměna čtvrtí, která je činí krásnými, udržitelnými a inkluzivními“, přilákat do programu nové účastníky, aby se maximalizoval dopad. V neposlední řadě bude 20 milionů eur určeno na podporu talentových ekosystémů pro atraktivní ranou výzkumnou kariéru.

Kulturního dědictví

Tato změna rovněž vyčleňuje 48 milionů EUR na evropský cloud pro spolupráci v oblasti kulturního dědictví. Tento nový digitální prostor spolupráce podpoří instituce a výzkumné pracovníky v oblasti kulturního dědictví, jakož i kulturní a kreativní odvětví, aby mohli využívat výhod digitální transformace. Doplní společný evropský datový prostor pro kulturní dědictví (datový prostor) financovaný v rámci programu Digitální Evropa.

Připravenost na pandemii

Pandemie COVID-19 zdůraznila výzvy, s nimiž se potýkají evropské systémy zdravotní péče při odhalování, prevenci, potírání a zvládání propuknutí infekčních onemocnění. S cílem pomoci Evropě připravit se na případné budoucí pandemie zahrnuje pozměněný pracovní program investici ve výši 50 milionů EUR do evropského partnerství pro připravenost na pandemii.

Příprava cesty do roku 2025

Výzvy pro rok 2025 jsou rovněž zahrnuty do změny s cílem zajistit kontinuitu některých opakujících se akcí, jako jsou akce „Marie Curie-Skłodowska“ (MSCA) a „Teaming for Excellence“ a „ERA (Evropský výzkumný prostor) Fellowships“ v části „Rozšiřování účasti a šíření excelence“ a „Reforma a zlepšování evropského systému výzkumu a inovací“. Komise plánuje zavést v roce 2025 celou škálu opatření pro rok 2025 ve zvláštním pracovním programu.

Pozadí

Horizont Evropa je program EU pro výzkum a inovace na období 2021–2027. Evropská rada původně pracovala na 95,5 milionu eur během sedmi let a v rámci revize dlouhodobého rozpočtu EU v polovině období rozhodla snížit svůj rozpočet o 2,1 miliardy EUR, aby Unie mohla financovat další naléhavé priority, jako je pomoc Ukrajině. Snížení bylo sníženo o 100 milionů EUR v důsledku opětovného použití zrušených závazků, a proto bude snížení v letech 2025–2027 činit 2 miliardy EUR.

Pracovní program Horizont Evropa na období 2023–24 byl přijat dne 6. prosince 2022 a poprvé pozměněn dne 31. března 2023. Vychází ze strategického plánu programu Horizont Evropa na období 2021–2024 přijatého v březnu 2021, který byl vypracován společně se zúčastněnými stranami, Evropským parlamentem a členskými státy.

Dnešní pozměňovací návrh zavádí investice do misí EU, které byly staženy z původního pracovního programu na období 2023–24 s cílem umožnit provádění sdělení „Mise EU dva roky: posouzení pokroku a další postup“, přijato dne 19. července 2023.

Pro více informací

Referenční dokumenty | portál EU pro financování a nabídková řízení

Horizont Evropa

Strategický plán Horizont Evropa

Portál pro financování a nabídková řízení

Mise EU v programu Horizont Evropa – Evropská komise

Quote

To představuje důležitý krok směrem ke spravedlivější, ekologičtější a konkurenceschopnější Evropě. Od obnovy řek, lepší přípravy orgánů na řešení rizik souvisejících se změnou klimatu, přechod na zdravou půdu, optimalizace diagnostických zásahů proti rakovině až po mnoho dalších opatření. Mise v rámci programu Horizont Evropa jsou důležitým nástrojem k řešení některých z našich největších výzev.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-04-16

K příležitostem, které program Horizont Evropa nabízí, musíme přilákat více nových účastníků, abychom co nejlépe využili evropského potenciálu. Proto v této aktualizaci pracovního programu zavádíme experimentální akce. Spolu se zaváděním dalšího financování misí EU, nástroje Nového evropského Bauhausu a dalších opatření to pomůže maximalizovat dopad našich investic do výzkumu a inovací na úspěch ekologické a digitální transformace.
Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež 2024-04-16


Zařazenost 17.04.2024 12:04:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/2104&language=cs
guid/IP/24/2104/

Související témata

Evropská komise
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.