SECAP – energetický jízdní řád pro město

secap
Tábor patří v České republice mezi nejpokročilejší města v oblasti energetiky.

Tábor patří v České republice mezi nejpokročilejší města v oblasti energetiky, energetického managementu a adaptace na změnu klimatu. Od roku 2019 je město členem dobrovolného paktu starostů a primátorů. Od roku 2021 má vlastní klimaticko-energetický plán, tzv. SECAP, který pomáhá městu s výběrem nutných opatření úspor energie a přechodu na obnovitelné zdroje, ale také adaptace na probíhající změnu klimatu.

Od přijetí SECAPu se v Táboře podařilo realizovat řadu opatření. Díky přechodu teplárny C-Energy v Plané nad Lužnicí na biomasu došlo u systému dálkového vytápění k snížení vykazovaných emisí až o 91%. Zároveň s tím se daří vyměňovat tepelné rozvody z parních na teplovodní, což přináší snížení ztrát. Dále probíhají energetické renovace budov ve vlastnictví města – zateplování, výměny oken a instalace fotovoltaických panelů, které pokryjí část spotřeby. V oblasti adaptačních opatření bylo na městských budovách realizováno také několik zelených střech.

Pakt starostů a primátorů

Pakt starostů a primátorů pro udržitelnou energii a klima vznikl s cílem zapojit a podpořit města a regiony, aby se zavázaly ke splnění cílů EU v oblasti klimatu a energetiky. Pakt sdružuje tisíce místních samospráv po celé Evropě. V ČR je připojeno do výzvy téměř 300 samospráv.

Obce a města se zavazují ke snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 alespoň o 40 %. Toho lze dosáhnout prostřednictvím úspor energie, zvyšování energetické účinnosti a využívání energie z obnovitelných zdrojů, zejména v oblasti budov, dopravy a veřejného osvětlení. Nedílnou součástí SECAPu jsou vhodná adaptační opatření připravující nás na měnící se klima.

SECAP

Po přistoupení k Paktu vzniká povinnost zpracovat do dvou let tzv. Akční plán pro udržitelnou energii a klima (Sustainable Energy and Climate Action Plan, dále „SECAP“). SECAP si můžeme představit jako strategický energetický plán, zjednodušeně řečeno jízdní řád pro obecní energetiku. Město Tábor předložilo SECAP v roce 2021.

Stěžejní částí SECAP je vize, tedy představa, čeho chce samospráva dosáhnout a kam se chce posunout. Součástí SECAPu je také souhrn současných emisí, vůči kterým se pak poměřují úsporná opatření. Tzv. výchozí bilance emisí se tvoří k roku v minulosti a k aktuálnímu roku, kdy jsou dostupná nejnovější data.

Návrhová část SECAP obsahuje vytipovaná úsporná a adaptační opatření, které má město v úmyslu postupně realizovat, aby dosáhlo stanoveného cíle. Úsporná opatření jsou ohodnocena nejen podle investiční náročnosti, ale také je vyjádřena poměrná cena uspořené energie. Díky tomuto ukazateli je možné opatření seřadit a jednoduše opatření vybírat.

Návazností energetického plánu je energetický management, který umožňuje pravidelné sledování spotřeb a vyhodnocování dosažených úspor. Město Tábor má zavedený a certifikovaný energetický management dle ISO 50001 od roku 2021.


Ing. Mgr. Václav Šebek

SEVEn


secap

Zodpovídá: Eva Oupicová, DiS.
Vytvořeno / změněno: 18.4.2024 / 18.4.2024


Zařazenočt 02.05.2024 16:05:00
ZdrojTábor
Origináltaborcz.eu/vismo/dokumenty2.asp?id_org=16470&id=96570
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.