Odpadové hospodářství Seychelské republiky a pozvání České republiky k výměně zkušeností a expertů z oblasti waste mangementu

Odpadové hospodářství Seychelské republiky a pozvání České republiky k výměně zkušeností a expertů z oblasti waste mangementu

22.04.2024 / 07:31 | Aktualizováno: 22.04.2024 / 07:38

Seychely jako země dlouhých bílých pláži, země přezdívaná jako živé muzeum historie přírody a především oblíbená turistická destinace vyprodukují ročně v průměru 70 000 tun odpadu, z toho třetina pochází z popelnic domácností a maloobchodních prodejen.

Za nakládání s odpady je na Seychelách Agentura pro nakládání s krajinou a odpady (LWMA). LWMA spravuje smlouvy pro svoz odpadu, monitoruje a řídí komunální firmy pro sběr odpadu, správu skládek, čištění pláží a silnic. LWMA také uděluje smlouvy na údržbu zeleně okolo hlavních a vedlejších silnic, na čištění parkoviště, odstraňování odpadků a sekání trávy v Beau Vallon a údržbu veřejných toalet na stanovišti taxi Victoria.

Ministerstvo zemědělství, změny klimatu a životného prostředí SEY dohlíží na implementaci Politiky odpadového hospodářství, Územního plánu pro tuhé odpady a dalších smluvních dokumentů u všech projektů v rámci Basilejské a Rotterdamské úmluvy.

Seychely na sklonku roku 2023 hostily investiční fórum s cílem řešit naléhavou potřebu udržitelných metod likvidace odpadu a prozkoumat řešení k odstranění skládek. Akce s názvem „Investor Forum on Zero Landfilling Solutions for Seychelles“ organizovalo Ministerstvo zemědělství, změny klimatu a životního prostředí SEY ve spolupráci s největší světovou rozvojovou institucí, která patří do skupiny Světové banky (WB) International Finance Corporation (IFC). Dalším partnerem byla dánská mezinárodní poradenská skupina specializující se na environmentální vědy a ekonomii COWI A/S.

Fórum se soustředilo na klíčové téma dosažení nulového skládkování prostřednictvím inovativních strategií pro nakládání s odpady, jejímž výsledkem má být zvýšená ochrana životního prostředí, snížení znečištění a zachování omezených zdrojů půdy pro případné budoucí skládky. Tato iniciativa je v souladu s vizí Seychel o vytváření čistšího životního prostředí.

Dle generálního ředitele LWMA Shane Emilie bylo fórum výstupem probíhajících diskusí a jeho cílem bylo vyzvat investory, aby přispěli k nalezení řešení pro celý systém odpadového hospodářství na SEY. Fórum se také zabývalo důležitosti správného třídění a recyklace odpadu s cílem eliminovat potřeby dalších skládek. Investoři byli vyzváni, aby poskytli řešení těchto problémů.

Na podporu tohoto úsilí si Seychely zajistily v říjnu 2023 od Světové banky úvěr ve výši 5 mil. USD, který bude použit na vzdělávání státních úředníků pracujících v oblasti životního prostředí, pracovníků na skládkách a hlavně na vzdělávání veřejnosti týkajících se dovedností vedoucích ke snižování celkového množství odpadu domácností, jako jsou například kompostování nebo třídění recyklovatelných materiálů.

Do tohoto procesu byla přizvána i Česká republika, což zaznělo i z úst ministra zemědělství, změny klimatu a životného prostředí SEY p. Flaviena Jouberta a designovaného ministra rybolovu SEY Jeeana Françoise Ferrariho během jednaní velvyslance České republiky s výše uvedenými ministry.

Na jednáních byl vyjádřen zájem Seychelské republiky o případný společný česko-seychelský projekt na likvidaci komunálního odpadu, výměnu zkušeností s experty z České republiky, prezentaci českých firem operujících v tzv. waste management., což je námět k zamyšlení a možná příležitost pro Českou asociaci odpadového hospodářství (ČAOH), která sdružuje významné soukromé podnikatelské subjekty podnikajících v oblastech využívání, zneškodňování, svozu, sběru a recyklace odpadů v České republice. Jde o to, podělit se o své zkušenosti s dobrou praxi v České republice v této atraktivní turistické destinaci.

V. Schwarz

EK, ZÚ Addis Abeba



Zařazenopo 22.04.2024 07:04:00
ZdrojMZv ČR v Addis Abeba
Originálmzv.gov.cz/addisababa/cz/obchod_a_ekonomika/ekonomicke_aktuality/odpadove_hospodarstvi_seychelske.ht...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.