Kakao láme rekordy. Cena je již čtyřnásobná

Kakao láme rekordy. Cena je již čtyřnásobná

Kryštof Král
09:08 23. dubna 2024

Klíčové body

  • Cena kakaa překonala hranici 12000 dolarů za tunu, před rokem stála 2900 dolarů.
  • Pro produkci kakaa jsou třeba specifické podmínky. I lokální nepřízeň počasí přináší na trhy volatilitu.
  • Americké indexy vyplnily mezeru v ceně po víkendu.
Zdroj: Depositphotos

Pokud mluvíme o komoditách jako investičních instrumentech, většina investorů si představí drahé kovy, jako je zlato či stříbro. Ačkoliv se i těm v posledních týdnech nedaří špatně, kdo by čekal, že jedna ze zcela běžných komodit převálcuje i růst některých technologických společností. Cena kakaa letos dosahuje rekordních hodnot. Na futures trhu překonala hodnotu 12000 USD za metrickou tunu. To je téměř čtyřnásobný nárůst oproti situaci před rokem. Pro obchodníky je tento trh omezen a mnoho brokerů možnosti obchodovat kakaové futures nenabízí. Otázkou je, zda se tento historický cenový výkyv oblíbené komodity promítne i do peněženek běžných spotřebitelů.

Kakaovník je náročná plodina a pro svou produkci potřebuje specifické podmínky. Z toho důvodu se může pěstovat pouze na vybraných místech světa, především v západní Africe. Pokud je oblast zasažena nepříznivými podmínkami, trh může být zasažen vysokou volatilitou. Obtížné povětrnostní podmínky a vysoké srážky spojené s rozšířením nemocí ovlivnily produkci v Africe tak, že cena za poslední rok zaznamenala dle burzy Pepperstone přibližně 320% nárůst. Západní Afrika dodává přibližně 70 % světové produkce kakaa, tudíž sklizeň je pro svět v tomto ohledu klíčová.

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Zdroj: TradingView

Trh s kakaem je již dva roky v deficitu. To znamená, že poptávka je větší než produkce, a producenti tak musí čerpat ze svých zásob. Analytici očekávají, že ceny kakaa zůstanou vysoké do konce letošního roku. Pro drobné investory a spekulanty tak v tomto směru bývají vhodnou volbou výrobci čokolády. Další možností jsou futures na kakao, ale to není tak snadné.

Futures jsou smlouvy na nákup či prodej, v tomto případě komodity, za určitou cenu v určitém čase. To nenabízí zdaleka všichni brokeři. Nákup futures na kakao je tak složitější než nákup typické akcie. U futures se dále využívá pákový efekt, který může fungovat jako dvousečná sekera. Velké pozice mohou nezkušeným obchodníkům přinést vysoké ztráty. Futures kontrakty mohou být také vypořádány různými způsoby. Drobní investoři by tak mohli neúmyslně uzavřít futures kontrakt s fyzickým dodáním, což by mohlo být velkým překvapením ve formě kurýra zvonícím na váš byt s krabicí plnou kakaových bobů a fakturou za dodávku několik tun zboží.

Pokud z exotické plodiny přejdeme zpět k finančním trhům, včerejší den byl jeden z klidnějších. Žádné výrazné fundamentální zprávy neohrozily největší měnové páry, které spolu s naší korunou konsolidovaly – pohyb do strany bez výrazných výkyvů kurzu ani jedním směrem. Pokud bychom nahlídli do akciových trhů, zajímavě zareagovaly hlavní americké indexy US30, NASDAQ a S&P 500. Po víkendu indexy otevřely ve velkém gapu a pokračovaly v růstu. V newyorské seanci však všechny tři vyplnily onu vzniklou díru a od té doby posilovaly. Pro mnoho investorů to tak může znamenat podporu pro longové struktury, kterých bylo v probíhající korekci pomálu.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,0643 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 106,18 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0587 do 1,0693 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 25,29 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 23,76 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,2 až 25,33 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 23,65 do 23,93 USDCZK.

Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenoút 23.04.2024 09:04:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/kakao-lame-rekordy-cena-je-jiz-ctyrnasobna/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny, Trhy Přehled
AutorKryštof Král
guidhttps://roklen24.cz/?p=157528

Související témata

Cena ropy | Cena plynu | Ceny komodit | Ceny akcií | Vývoj cen
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.