Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby

Česká národní banka (ČNB) příští týden možná ještě sníží úrokové sazby. Poté ale bude k dalšímu snižování sazeb přistupovat velmi opatrně, řekl dnes guvernér ČNB Aleš Michl na Diskusním fóru ČNB v Pardubicích. Snižovat úrokové sazby začala ČNB loni v prosinci, od té doby klesla základní úroková sazba ze sedmi procent na 5,75 procenta.

"Zasedání od zasedání budeme vyhodnocovat nová data a podle toho rozhodneme. Proces snižování sazeb může být kdykoliv přerušen či zastaven na stále restriktivních úrovních, nebude-li se inflace, a to zejména její jádrová složka, vyvíjet v souladu s predikcí," řekl Michl. Poslední snížení bankovní rada ČNB provedla ve druhé polovině března, kdy základní úrokovou sazbu na 5,75 procenta posunula níže o půl procentního bodu.

Ve svém projevu Michl kritizoval měnovou politiku minulých let, mluvil o dvou chybách. Chybné a pozdní podle něj bylo ukončení politiky znehodnocení české koruny z přelomu let 2016 a 2017. "Vlivem spekulací na korunu došlo tehdy k nadměrnému nárůstu bankovních peněz. Přebytečná, volná likvidita bankovního sektoru vzrostla mezi prosincem 2016 a březnem 2017 z 1,3 bilionu korun na 2,4 bilionu korun, tedy se téměř zdvojnásobila," uvedl Michl.

Druhým omylem podle guvernéra ČNB bylo, že posledních více než deset let byly hlavní úrokové sazby ČNB pod inflací. Respektive reálné úrokové sazby byly záporné. "Toto není protiinflační politika. To lze jen těžko dohnat náhlým a rychlým zvyšováním sazeb, když už inflace vznikla," řekl Michl.

Michl nastoupil do funkce v červenci 2022. V té době meziroční inflace v září dosáhla 18 procent. Česko tehdy mělo nejvyšší inflaci v Evropské unii, uvedl guvernér. "Musely se tedy v minulosti u nás stát specifické, jedinečné chyby," dodal.

Oba postupy, které Michl popsal jako chyby, podle něj podporovaly zadlužování, nikoliv spoření. Podporovalo se vyvolání inflace, řekl. Cílem centrální banky bylo snížit meziroční inflaci na dvě procenta, což se letos v únoru a březnu povedlo, uvedl guvernér. "Za mě mohu říci, že ČNB bude provádět měnovou politiku tak, abychom udrželi cenovou stabilitu," řekl Michl.


Zařazenoút 23.04.2024 11:04:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5867110/ceska-narodni-banka-pristi-tyden-podle-michla-mozna-jeste-snizi-urok...
KategorieEkonomika, Úrokové sazby
AutorČTK


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.