Závod ve snižování sazeb nabývá na obrátkách. Co čekat od devizových trhů?

Závod ve snižování sazeb nabývá na obrátkách. Co čekat od devizových trhů?

Charu Chanana
10:51 24. dubna 2024
Zdroj: Depositphotos

Zpomalení americké ekonomiky naznačuje odklon od výjimečnosti, USD čelí poklesu s blížícími se škrty Fedu. Australský a novozélandský dolar budou mít lepší výkonnost, protože jejich snižování sazeb se opožďuje. Japonský jen získává díky sázkám na zrušení carry unwind a obratu Bank of Japan.

USA ztrácí svou výjimečnost

V prvním čtvrtletí vypadaly ekonomické údaje ze Spojených států velmi dobře, objevují se však první známky oslabení, které mohou předznamenat zlomový okamžik americké ekonomiky. Zpráva ISM o aktivitě ve zpracovatelském sektoru se v únoru zhoršila ze 49,1 na 47,7 a také služby ISM polevily z 53,4 na 52,6. Oba ukazatele zaměstnanosti v současnosti klesají a dokonce i únorová zpráva NFP uvádí vyšší míru nezaměstnanosti a zpomalení růstu mezd navzdory výraznému zvýšení počtu pracovních míst. Ukazatele jako spotřebitelská důvěra, maloobchodní tržby, volná pracovní místa JOLTS či průzkum sentimentu provedený Michiganskou univerzitou byly v poslední době překvapivě nízké. To naznačuje, že ve 2. čtvrtletí ztratí Spojené státy svou ekonomickou výjimečnost, Přispěje k tomu i stabilnější Evropa, kde po další mírné zimě klesly ceny zemního plynu, a zotavení Číny, kde se začíná projevovat rozvolnění politických opatření z posledního roku.

Zdroj: Saxo Bank, Bloomberg

Navzdory tomu, že Spojené státy postupně ztrácí svou výjimečnost, se i nadále počítá se scénářem hladkého přistání. To s sebou může podle takzvané teorie „dolarového úsměvu“ přinést oslabení dolaru, a tak by mohlo být moudré přehodnotit dlouhé dolarové expozice. Panují však obavy, jak dlouho oslabení dolaru vydrží. Na obzoru se totiž objevila nová rizika. Nadcházející americké volby a případný Trump 2.0 by mohli vést k dalšímu posílení dolaru kvůli tarifním rizikům a finančním tokům do bezpečných útočišť.

Měnové trhy se budou řídit očekáváním, kdy začnou otáčet různé centrální banky

Trhy teď čekají, že Fed začne v červnu či červenci snižovat sazby. To s sebou nese otázku, zda mohou tak dlouho držet vysoké sazby i další centrální banky, zejména ECB, aniž by riskovaly tvrdé přistání. I ve 2. čtvrtletí se tak bude situace na finančních trzích řídit tím, jak brzy změní svou politiku ostatní banky.

Spekulativní dlouhé pozice v EUR už se stihly od prosincových maxim propadnout na polovinu a zdá se, že k dalšímu pohybu níž zatím schází katalyzátor. Ekonomika eurozóny se podle všeho díky klesajícím cenám zemního plynu v současnosti stabilizuje. Naopak dlouhé pozice v GBP jsou na několikaletém maximu a jasné známky dezinflace by mohly ve 2. čtvrtletí přinést zvýšené snahy o promítnutí poklesu základní sazby Bank of England do cen. To posune pásmo EUR/GBP výš.

Těžit z toho bude zejména AUD. Od Reserve Bank of Australia se očekává, že bude za Fedem i ECB jak v načasování, tak v rozsahu snižování sazeb zaostávat. Také snahy o uvolnění čínské politiky mohou zmínit tamní hospodářský útlum. A pokud světová ekonomika neutrpí šok, který by způsobil averzi k riziku, bude všeobecné oslabení USD ve 2. čtvrtletí navíc znamenat oživení měn s vysokou beta aktivitou.

Zdroj: Saxo Bank, Bloomberg

Japonský jen čelí riziku omezení carry obchodování

Známky výrazného růstu mezd a jestřábí komentáře členů BOJ zvyšují pravděpodobnost, že se BOJ odhodlá k akci, a trhy teď očekávají normalizaci.

To, spolu s nižšími dluhopisovými výnosy a oslabeným dolarem, přináší možnost zhodnocení jenu a omezení carry obchodování. Jak říká Brent Donnelley ve své knize „The Art of Currency Trading“, s carry obchodováním je to jednou nahoru a jindy dolů jako na jezdících schodech.

My však očekáváme, že se očekávání ohledně normalizace ze strany BOJ zcela nenaplní, takže bude postoj k japonskému jenu jen mírně pozitivní a určovat ho bude hlavně americká strana. To nemusí stačit ke kompenzaci negativního carry u krátkých pozic v USD/JPY, takže budou investoři patrně upřednostňovat otevírání taktických pozic, případně opční obchodování. Možná by ale stálo za to zvážit neutralizaci, případně taktickou redukci zajištění FX v případě expozice v japonských akciích. V měnové oblasti by mohly stát za zvážení jenové páry s minimálním odlivem carry, jako například such as CHF/JPY nebo CNH/JPY.

Zdroj: Saxo Bank, Bloomberg

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Trhy Měny

Zařazenost 24.04.2024 10:04:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/zavod-ve-snizovani-sazeb-nabyva-na-obratkach-co-cekat-od-devizovych-trhu/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny
AutorCharu Chanana
guidhttps://roklen24.cz/?p=157350
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.