Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Dnes odpoledne se opět ukáže, jak nám - tedy Evropě - americká ekonomika utíká. Bude totiž zveřejněn výsledek růstu amerického HDP za první kvartál a ten vykáže opět velmi svižný růst. Podle našich odhadů by mezikvartální růst měl činit 0,6 % (anualizovaně 2,4 %), což bude ostře kontrastovat se slabým výsledkem eurozóny (0,1 % mezikvartálně), který bude zveřejněn za pár dní. Aneb bude evidentní, že nůžky mezi výkonem Ameriky a eurozóny se opět o něco více rozevřou. Tento fenomén mimochodem velmi dobře odráží i chování eurodolaru, jenž prozatím nemá šanci se posunout výše na udržitelnější bázi.

Výkony americké ekonomiky v posledním období, a to zejména v době po-covidové, jsou opravdu velmi pozitivním překvapením. Vezmeme-li v úvahu čísla za první kvartál, tak průměrný růst za posledních osm čtvrtletí činí 2,5 %. Pokud bychom se přitom podívali na průměrný růst za poslední tři roky, tak dokonce atakuje 3 %. S takovými výsledky nejenže těžko drží krok ostatní vyspělé ekonomiky, ale navíc jde o velmi silná čísla v historickém kontextu. Zejména pak pokud dnešní tempa růstu srovnáváme s tím, co americká ekonomika předváděla v období po finanční krizi, resp po roce 2008.

A tím se dostáváme k tomu, že udržitelné tempo reálného růstu se zřejmě posunulo na vyšší úroveň, čemuž by měly odpovídat i vyšší dlouhodobé reálné a nominální dolarové úrokové sazby (aneb tzv. r* se zřejmě posunulo výše, přičemž se tak stalo i z jiných důvodů). Závěr, který z takové úvahy lze učinit, je pak asi takový, že pokud se nedostaví drastický negativní šok, take nelze příliš počítat s tím, že by dlouhodobé sazby měly šanci poklesnout na úrovně, které jsme delší dobu pozorovali v době před-covidové, resp. po roce 2009.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna drží pozice v těsné blízkosti 25,20 EUR/CZK navzdory včerejšímu poklesu sazeb na peněžním trhu o cca 10bps (dle splatnosti). Povzbuzení v podobně dalšího zlepšení nálady v tuzemské ekonomice - zejména spotřebitelské důvěry - je dobrou zprávou pro růstové vyhlídky v tomto roce, na koruně se však výrazněji nepodepsalo. Při absenci tuzemských makro čísel bude korunový trh pozorně sledovat především dění na hlavních trzích, výraznější rozkolísanost však nečekáme.

Eurodolar
Eurodolar se posunul nad hranici 1,07 k čemuž mu dopomohl i dobrý výsledek podnikatelské nálady v Německu.
Dnes se trh zaměří na výsledek amerického HDP za první kvartál (podrobněji viz úvodník). Podle našeho názoru by výsledek neměl trh významněji překvapit a reakce eurodolaru by neměla být dramatická. Nicméně ze střednědobého pohledu půjde o další potvrzení vysokého růstového diferenciálu mezi USA a eurozónou, který bude udržovat eurodolar na nízkých hodnotách.



Zařazenočt 25.04.2024 09:04:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5870363/rozbresk-dnes-se-ukaze-jak-evrope-amerika-utika.html
KategorieDluhopisy, Ekonomika, Měny, Sazby, Úrokové sazby
AutorJan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.