Je už korekce za námi?

Je už korekce za námi?

Ole Hansen
11:01 25. dubna 2024
Zdroj: Depositphotos

Komodity jsou připraveny na oživení. „Rok kovu“ posiluje zlato a stříbro, měď čeká na snížení sazeb. Obiloviny se mohou zotavit, zemní plyn se stabilizuje. Zlato cílí na 2 300 až 2 500 USD/oz, průlom mědi by mohl znamenat růst.

Pět čtvrtletí zimního spánku

Po prudkém vzedmutí cen v letech 2020 až 2022, kdy Bloomberg Commodity Total Return Index v reakci na překotný postpandemický růst podporovaný minimálními základními sazbami poskočil na více než dvojnásobek, následovala celoroční konsolidační fáze, která nyní vykazuje známky ochabnutí. V 1. čtvrtletí se index už páté čtvrtletí po sobě obchodoval takřka beze změny. Některé sektory dál pociťovaly tlak, jiné prosperovaly. Přichází čtvrtletí, kdy mohou významné centrální banky, zejména americký Fed a Evropská centrální banka, začít snižovat sazby, a v Japonsku patrně dojde k prvnímu zvýšení sazeb od roku 2007, takže mohou vyhlídky na slabší dolar a nižší náklady financování, které podpoří růst, spustit obecnější oživení.

S výjimkou zemního plynu, jehož cena meziročně o 25 % poklesla, budou komodity zhruba o 2,5 % dražší. Vzhledem k ohlášenému omezení produkce významných amerických dodavatelů, které začne v nadcházejících měsících redukovat převis nabídky zemního plynu, si myslíme, že tato komodita už nebude nadále stahovat index níž. Výhledové snížení sazeb podporující růst, vyrovnaný trh s ropou a přeprodaný sektor obilovin navíc zvyšují pravděpodobnost, že se i během významného vegetačního období na severní polokouli projeví oživení, takže se lze očekávat, že uvedený index v nadcházejících měsících přinese kladný výnos.

Níže uvedený ETF má sloužit pouze pro inspiraci a je jen jedním z několika ETF vázaných na Bloomberg Commodity Total Return Index.

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Ochota kupovat zlato stoupá vysokým reálným sazbám navzdory

Ve svých výhledech pro 1. čtvrtletí jsme zmiňovali, že rok 2024 bude rokem kovů, zejména zlata, stříbra a mědi. V případě drahých kovů se tato prognóza zatím vyplnila, jde o sektor s druhými nejlepšími výsledky hned za měkkými komoditami, i když vzhledem k neustálým nepříznivým účinkům zvýšených výnosů ze státních dluhopisů a nižních očekávání poklesu amerických sazeb došlo k realizaci o něco dřív, než jsme čekali. Zlatu se přesto podařilo výrazně posílit a podpořeno silnou fyzickou poptávkou centrálních bank a drobných investorů v Asii dosáhlo nového rekordu. Tato poptávka sice může ve 2. čtvrtletí zčásti opadnout, protože investoři zareagují na vyšší ceny zlata, vyhlídky na nižší náklady financování však mohou poprvé od roku 2022 přinést nárůst poptávky investičních manažerů s velkou kupní silou po zlatých ETF fondech.

Zlato v roce 2024 dosáhlo hladiny 2300 USD za unci a technické ukazatele naznačují, že by se mohlo vyšplhat až k 2500 USD. V souladu s tím snižujeme svou cílovou hladinu pro stříbro o dva dolary na 28 USD.

Přinese čínské stimulační úsilí oživení průmyslovým kovům?

Díky kombinaci nižších nákladů financování, kdy s sebou klesající úrokové sazby konečně přinášejí dlouho očekávané období doplňování průmyslových zásob, a setrvalé vládní podpory chřadnoucí čínské ekonomiky si mohou některé průmyslové kovy v nadcházejících měsících polepšit. Naším oblíbeným průmyslovým kovem zůstává měď, která se již téměř rok obchoduje v úzkém pásmu. Důvodem není jen očekávaná robustní poptávka, kterou jsme v posledním roce zaznamenali v Číně a díky níž se drží úroveň burzami sledovaných zásob poblíž několikaletého minima, ale i rostoucí riziko výpadků dodávek a omezování produkce. Většina významných těžebních společností se potýká s růstem nákladů na práci a stavební materiály a také s nižší kvalitou rudy, protože se blíží konec životnosti jejich dolů.

Jak už jsme zmínili, upřednostňujeme i nadále měď, tedy „Krále zelených kovů“, který má využití v mnoha oblastech. První známkou ukončení celoročního obchodování v úzkém pásmu by byl průlom nad 4,3 USD za libru a nad 9500 USD za tunu vysoce kvalitního (HG) kovu na londýnské burze LME. Podle nás by mohl úspěšný průlom přinést ještě v letošním roce dosažení nového rekordu.

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Trhy Komodity

Zařazenočt 25.04.2024 11:04:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/je-uz-korekce-za-nami/
KategorieKomodity, Trhy Komodity
AutorOle Hansen
guidhttps://roklen24.cz/?p=157593

Související témata

Zlato | Investice do zlata | Komodity
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.