Zpravodaj AMSP ČR

Zpravodaj AMSP ČR– 2024/04

PRÁVNÍ A DAŇOVÉ INFORMACE

Změny v rámci dohod o provedení práce. Poslanecká sněmovna schválila 17. dubna další balíček změn v oblasti dohod o provedení práce. Mimo jiné i díky tlaku AMSP ČR došlo k úpravám nařízení a také k odkladu účinnosti (oproti původní verzi podle konsolidačního balíčku, která předpokládala účinnost od letošního července) na 1. ledna 2025. Nicméně pozor! Od 1. 7. 2024 nadále platí povinnost zaměstnavatele ohlásit všechny nové dohody o provedení práce České správě sociálního zabezpečení. Více ZDE.

Vláda přijala návrh zákona o digitálních financích. Kryptoměny jsou často uváděny jako odvětví, ve kterém má Česká republika a její podnikatelé velký potenciál. Dosud však chybí ustanovení, která by umožnila bezproblémovou aplikaci evropských předpisů v této oblasti v podmínkách České republiky. To má změnit zákon o digitálních financích. Více ZDE.

Platnosti nabyl zákon o trhu s nevýkonnými úvěry. Trh s nevýkonnými úvěry, tedy s úvěry se selháním, podléhá nové regulaci, která vychází z evropské legislativy. Ve Sbírce zákonů byl 11. dubna zveřejněn zákon č. 84/2024 Sb., o trhu s nevýkonnými úvěry a také na něj navazující změnový zákon. Legislativa má zajistit transparentnější a více kultivovaný způsob vymáhání nedobytných pohledávek. Více ZDE.

Odhadem až deset tisíc firem bude spadat pod NIS2. Ještě letos by měla být přijata novela zákona 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti. Místo současných zhruba 400 subjektů by se tak do působnosti evropské směrnice NIS2 mělo dostat podle některých odhadů asi 7000, podle jiných možná až deset tisíc podnikatelských subjektů a dalších organizací. Přitom nemusí jít pouze o velké společnosti poskytující regulované služby, neboť kritériem bude i oblast podnikání. Více ZDE.

Poslanecká sněmovna schválila hromadné žaloby. I pro malé podniky, mikropodniky a živnostníky je důležité schválení novely zákona o ochraně spotřebitele (zákon č. 634/1992 Sb.) Změnou je do českého prostředí zaveden institut hromadných řízení (žalob). Žalovat bude podle zákona možné pouze podnikatelské subjekty, nikoliv stát a jeho instituce. Poškozený se bude muset k žalobě aktivně přihlásit. Více ZDE.

Flexibilní novela zákoníku práce má být účinná od 1. ledna 2025. Ještě nic není jisté, politická jednání budou jistě dlouhá a velmi tvrdá, nicméně tak zvaná flexibilní novela zákoníku práce pokračuje ve své legislativní cestě. Tu sledujeme velmi pečlivě a jako AMSP ČR se snažíme podpořit co nejvýraznější změny v této oblasti tak, aby byl pracovní trh propříště méně regulovaný. Považujeme to za významný reformní krok k prosperitě a vyšší efektivitě české ekonomiky. Řadu podrobností nabízí text Gabriely Hrbáčkové z Hoffman Wizzard s.r.o. (ZDE)

Archiv starších informací z rubriky Právní a daňové informace: ZDE

FINANCE, EKONOMIKA A VÝHLEDY

Ministerstvo financí: Mírný růst, nízká inflace. Ministerstvo financí zveřejnilo novou predikci makroekonomického vývoje České republiky. Inflace se po většinu roku 2024 bude držet pod 3 %, v roce 2025 pak klesne ke 2 %. Díky přetrvávající silné poptávce po práci a poklesu inflace dojde k obnovení růstu reálných mezd. Externí prostředí domácí vývoj příliš nepodpoří. MF ČR předpokládá, že hospodářský růst v eurozóně bude i letos nevýrazný. V příštím roce by však mohl zrychlit alespoň na 1,4 %. Více ZDE.

Celý zpravodaj můžete stáhnout ZDE


Zařazenočt 25.04.2024 17:04:00
ZdrojAMSP
Originálamsp.cz/zpravodaj-amsp-cr-5-2/
KategorieZpravodaj AMSP ČR
AutorDana Kuchařová
guidhttps://amsp.cz/?p=84510
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.