Palivo 16. týden: Pohonné hmoty v České republice nadále zdražují

Ceny pohonných hmot v České republice v 16. týdnu (15.04. - 22.04.) nadále rostly. Ceny benzinu vzrostly o 0,9 %, tj. o 0,37 Kč/l, a dosáhly 40,39 Kč/l a ceny nafty vzrostly jen mírně, a to o 0,045 Kč/l, tj. o 0,12 %, a dosáhly 39,32 Kč/l.

Zdroj: Weekly Oil Bulletin EU, Yahoo Finance, XTB.

Ceny pohonných hmot v SR začínají mírně klesat.Ceny benzinu a nafty klesly o 0,002 €/l, tedy jen velmi mírně. V současné době se cena benzínu pohybuje na úrovni 1,694 €/l a cena nafty na úrovni 1,570 €/l.

Zdroj: Weekly Oil Bulletin EU, Yahoo Finance, XTB.

Ropa v průběhu týdne klesla o 3,5 % na 87,29 USD za barel ropy Brent. Důvodem poklesu byl především nárůst zásob ve Spojených státech, který naznačuje sníženou poptávku v důsledku vyšších cen pohonných hmot. Také geopolitické napětí na Blízkém východě se mírně stabilizovalo, což opět pomohlo palivu v mírné korekci.

Aktuálně vidíme růst ropy o 0,8 % na ceně 88,05 USD za barel. Tento týden zatím cena nenachází jasný směr, a to i přes výrazné snížení zásob ropy v USA. Toto snížení o 6,4 milionu barelů bylo způsobeno pouze vyšším vývozem, který se zdá být spíše jednorázovou záležitostí, protože aktuální údaje o tankerech nevykazují zvýšenou exportní aktivitu.

V současné době jsme také svědky mírně negativních údajů z USA, především v podobě indexů nákupních manažerů, ale také prvních údajů o HDP, které byly mírně pod očekáváním. Index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu dosáhl hodnoty 50,9 bodu, když se očekávalo 52,1 bodu, a anualizovaný růst HDP byl na úrovni 1,6 % mezičtvrtletně, když se očekával růst až o 2,5 %.Tyto údaje mohou být předzvěstí mírně horší ekonomické aktivity a další takovéto negativnější údaje by tak mohly znamenat další pokles paliva.

Neměli bychom však zapomínat na přetrvávající geopolitické riziko na Blízkém východě, které by mohlo ještě více zamíchat kartami. Prozatím se však zdá, že se situace mezi Izraelem a Íránem po izraelském odvetném útoku uklidnila a k další eskalaci by prozatím nemělo dojít. Riziková prémie by také mohla být postupně smazána, což by znamenalo další pokles cen ropy.

Velkoobchodní ceny pohonných hmot v Rotterdamu se nadále liší. Zatímco nafta nadále zlevňuje, ceny benzinu mírně vzrostly. O dalším vývoji však budou rozhodovat pouze ceny ropy, které tento týden zatím nenašly směr. Z mého pohledu je zde stále prostor pro další mírnou korekci, které bychom se mohli dočkat v následujících týdnech. Geopolitické riziko by však mohlo kdykoli ještě výrazněji otřást cenami, což by opět vyvolalo pokračující růst. V tuto chvíli však stále existuje geopolitická prémie na ceny ropy, která by se mohla vymazat, jakmile se situace stabilizuje. Do motoristické sezóny však pravděpodobně vstoupíme s mírně vyššími cenami než v loňském roce.

Zdroj: Bloomberg Finance L.P., XTB


Zařazenopá 26.04.2024 15:04:00
Zdrojxtb
Originálxtb.com/cz/trzni-analyzy/zpravy-z-trhu/palivo-16-tyden-pohonne-hmoty-v-ceske-republice-nadale-zdrazu...
Kategoriecommodities
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.