Stručné poohlédnutí za Monetou

Stručné poohlédnutí za Monetou

Pavel ze Simes Research
08:01 27. dubna 2024
Zdroj: Moneta

Moneta tento týden zveřejnila výsledky za první čtvrtletí roku 2024, které potvrdily pozitivní trend. S čistým ziskem ve výši 1,3 miliardy CZK a výrazným růstem nových úvěrů, který překonal očekávání, si banka upevňuje svou pozici na trhu. I přes výzvy v konkurenčním prostředí si Moneta zachovává optimismus a pevný strategický směr pro další období.

Vývoj depozit

V celkovém vyjádření můžeme pozorovat krásný růst depozit na celkových 423 miliard CZK. V minulém čtvrtletí došlo u komerčního segmentu k poklesu v celkovém vyjádření prvně od Q4 2021. Nyní na straně komerčních depozit můžeme pozorovat určitou stabilizaci a opětovný růst.

Zdroj: Moneta

V detailnějším srovnání depozit dle typu účtů můžeme vidět, že stále pokračuje trend přelivu z běžných účtů na účty spořící. To je dáno především stále atraktivní sazbou na spořících účtech. V tabulce níže můžete pozorovat odliv depozit z běžných účtů a nárůst vkladů na účtech spořících.

Zdroj: Moneta

Prˇehled doby splatnosti nebo zmeˇny sazby u klientsky´ch vkladu°

Moneta ve své zprávě uvedla, že u přibližně 62 % klientských vkladů může být úroková sazba změněna v průběhu tří měsíců. Moneta je tak v případě změny tržních sazeb poměrně flexibilní.

Zdroj: Moneta

Úvěrové portfolio

Viditelné oživení zájmu o úvěry se projevuje hlavně v retailovém segmentu, kde Moneta zaznamenala vzrůstající poptávku po nových úvěrech. Z tabulky níže je vidět pokles u retailu čtyři kvartály po sobě až do 4Q23. První čtvrtletí roku 2024 ovšem ukazuje růst ve všech segmentech. V celkovém vyjádření je tedy hrubá výše výkonných úvěrů vyšší než v předchozím čtvrtletí.

Zdroj: Moneta

Detailní analýza naznačuje stabilizaci a pozvolný nárůst hypotečního portfolia. Pozitivní trend vykazuje i segment spotřebitelských úvěrů. V komerčním segmentu lze pozorovat příznivý vývoj u všech typů úvěrů.

Zdroj: Moneta

Výnosnost úvěrového portfolia si udržuje stabilní úroveň, ale čistá úroková marže (NIM) podlehla dalšímu poklesu. To je dáno především vyššími náklady na financování.

Zdroj: Moneta

Vývoj úvěrů po splatnosti

Poměr úvěrů v delikvenci zůstává na velmi nízkých úrovních. Náklady na riziko jsou na úrovni 135 milionů korun, tedy 20 bazických bodů průměrného úvěrového portfolia v čisté výši. Podíl úvěrů v selhání je stabilní na úrovni 1,4 %.

Zdroj: Moneta

Výnos z produktů třetích stran

Moneta dosáhla významného úspěchu v prodeji produktů třetích stran, jak naznačuje meziroční srovnání. Objem prostředků v investičních fondech vzrostl o významných 45 %, což vedlo k nárůstu souvisejících výnosů o impozantních 101 %. Paralelně s tím se zvýšily i provize z prodejů pojištění, a to o 14 %.

Zdroj: Moneta

Celkově Moneta doručila vynikající výsledky, které potvrzují její silnou pozici na trhu.

Zdroj: Moneta, Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

investice

Zařazenoso 27.04.2024 08:04:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/strucne-poohlednuti-za-monetou/
KategorieInvestice, investice
AutorPavel ze Simes Research
guidhttps://roklen24.cz/?p=157743
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.