Koruna díky ČNB zpevnila pod 25,00 za euro

Koruna díky ČNB zpevnila pod 25,00 za euro

Antonín Hudec
06:57 3. května 2024

Klíčové body

  • Česká národní banka snížila sazby podle očekávání o 50 bazických bodů.
  • V budoucnu bude ale banka o něco opatrnější, sazby budou klesat pomaleji a zůstanou výše.
  • Koruna se poprvé od února dostala pod „pětadvacítku“ a otestovala 24,95 EURCZK.
Zdroj: Depositphotos

Česká národní banka potřetí v řadě snížila úrokové sazby o 50 bazických bodů. Trhy tento objem snížení zaceňovaly. Pravděpodobně se letos jedná o poslední uvolnění monetárních podmínek v tomto objemu. Jak už v minulém týdnu (ale i na včerejší tiskové konferenci) avizoval guvernér Aleš Michl, na dalších zasedání spíše očekáváme mírnější snižování sazeb po 25 bodech, případně může bankovní rada zvolit variantu úrokové pauzy. Koruna, která v posledních týdnech posilovala, se včera dostala na ještě silnější úrovně, až k 24,95 za euro.

Všech sedm členů bankovní rady včera hlasovalo pro snížení sazeb o polovinu procentního bodu. Snížení 2T repo sazby na 5,25 % bylo v souladu s tržním konsensem, nicméně důležitější pro nás byl doprovodný komentář a aktualizovaná prognóza. Aleš Michl potvrdil, že boj s inflací nekončí, přestože se průměrná cenová hladina nachází na inflačním cíli. V budoucnu můžeme očekávat pomalejší snižování sazeb (po 25 bazických bodech). Guvernér připustil, že snižování sazeb může být na některých budoucích zasedání úplně pozastaveno.

Inflačních rizika přetrvávají, inflace se může odpoutat až ke 3 %, což je horní hranice tolerančního pásma. Důvodů je hned několik. Michl identifkoval zvýšenou domácí i zahraniční poptávku, fiskální politiku, oživení úvěrové aktivity i aktuální kurz české koruny, která je dle guvernéra stále příliš slabá, a tudíž proinflační, jako soubor rizik. Důležitým aspektem zůstává i zahraniční měnová politika. Například ve Spojených státech je inflace perzistentní a stále se nemůže dostat ke svému cíli. Fed tudíž stále drží sazby na svém vrcholu a dlouho očekávaný první „cut“ se stále odsouvá. Globální prostředí vysokých úrokových sazeb se projeví i u nás. S tím se pojí i téma neutrální úrokové sazby, o které se Aleš Michl včera rovněž vyjádřil. Podle základního scénáře se sice tato míra nachází na 3 %, ale většina bankovní rady vidí rovnovážnou sazbu o několik desetin procentních bodů výše.

Včera byla také zveřejněna nová prognóza ČNB. Centrální banka očekává, že celková inflace v letošním roce bude na úrovni 2,3 %, jádrová se bude pohybovat trochu výše na 2,6 %. Hrubý domácí produkt by měl letos růst o 1,4 %, příští rok výrazněji až o 2,7 %. Oproti zimní prognóze nyní banka vidí o něco realističtěji vývoj kurzu koruny. V roce 2024 by průměrná hladina měla být 25,10 EURCZK, v roce 2025 by pak koruna měla posílit ke 24,80 EURCZK (dle předchozí prognózy to bylo 24,60 EURCZK pro rok 2024 a 24,30 EURCZK pro rok 2025). Nejdůležitější údaj a zároveň nejjestřábější aspekt včerejšího odpoledne byla revize trajektorie směřování úrokových sazeb směrem nahoru. Úrokové sazby 3M PRIBOR by se koncem roku měly pohybovat na úrovni 4,28 %, ke konci roku 2025 pak 3,14 %. V předchozí prognóze zveřejněné v únoru (jen před necelými třemi měsíci) byly obě hodnoty pro stejné období o více než procentní bod níže.

Česká koruna od poloviny dubna začala posilovat z úrovní v okolí 25,45 ke 25,10 EURCZK. Jednalo se zejména na reakci posledních týdnů, kdy členové bankovní rady do médií vypouštěli informace ohledně budoucího pomalejšího snižování sazeb. Po samotném dnešním zveřejnění změny sazeb se sice zvýšila volatilita na tomto měnovém páru, nicméně kurz uvolnění o polovinu procentního bodu již zaceňoval a evropská společná měna se vůči koruně vydala víceméně pouze do strany. Klíčová byla tisková konference a zároveň zveřejnění nové prognózy. Obojí se neslo v jestřábím duchu. Koruna reagovala posílením pod hranici 25 korun za euro a otestovala úroveň 24,95, kam jsme se dostali poprvé od února.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,0732 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 105,25 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0657 do 1,0782 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 24,95 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 23,25 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,84 až 25,10 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 23,12 do 23,33 USDCZK.

Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenopá 03.05.2024 06:05:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/koruna-diky-cnb-zpevnila-pod-2500-za-euro/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny, Trhy Přehled
AutorAntonín Hudec
guidhttps://roklen24.cz/?p=157952

Související témata

50 sirotků ze Sýrie | PX 50

Zprávy o koruně

Další zprávy k tématu "Koruna spodek"

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.