Průzkum, který sbírá informace každých deset minut

Průzkum, který sbírá informace každých deset minut

Roklen24
06:31 9. května 2024
Zdroj: Depositphotos

Průzkum Fidelity Analyst Survey čerpá ze zkušeností našeho globálního výzkumného týmu a pomáhá vám utvořit si názor na to, jak se bude v příštích měsících dařit podnikům z různých odvětví a regionů. Průzkum existuje již více než deset let a odvádí dobrou práci.

Analytici společnosti Fidelity absolvují každý rok více než 20 000 setkání s firmami. Jinak řečeno, v průměru v pracovní den každých 10 minut hovoří jeden z našich analytiků s managementem nějaké společnosti. A nejde ve všech případech o hovory přes Zoom. V uplynulém roce se naši analytici vydali do pouští vnitřního Mongolska, do džungle na Borneu, do továren v Bangladéši, do nesčetných zasedacích místností, konferenčních sálů a na pracoviště, kde všude hledají odpověď na klíčovou otázku „Co se tu vlastně děje?“

Protože, jak jste se možná sami přesvědčili, ušpinit si boty (a v případě potřeby i pas) je často jediný způsob, jak zjistit, o co v reálu jde.

Deset let včasného rozpoznávání trendů

Průzkum mezi analytiky je jedním ze způsobů, jak využít všech těchto naakumulovaných znalostí. Každý rok v prosinci pokládáme našim analytikům přibližně 80 otázek, které prověřují jejich znalosti o odvětvích a společnostech, kterým se věnují. Dohromady odpovědi dávají plastický obraz toho, jak se bude dařit různým regionům a odvětvím v nadcházejícím roce — a nejen v něm.

Ale to je jen začátek. Nejzajímavější odpovědi sledujeme, zkoumáme jejich nuance a kontext, ve kterém se objevují. Dělat to lze do sytosti — vždyť všichni, kteří na průzkum odpovídají, u nás pracují. Pídíme se po detailech.

Naším cílem je zformulovat z odpovědí stravitelný, snadno zapamatovatelný report, který můžete použít jako odrazový můstek pro svůj další průzkum. Přitom reporty z průzkumu Analyst Survey se v minulosti často ukázaly jako prorocké. Před deseti lety průzkum z roku 2014 správně předpověděl, že odvětvím znalostní ekonomiky, jako jsou technologie a farmacie, se bude dařit mnohem lépe než odvětvím, jako jsou energetika a materiály. Průzkum také varoval před vlnou nesplácených úvěrů u komoditních titulů na trhu high yield dluhopisů, která přišla v následujícím roce. Za posledních 10 let dále také avizoval boom fúzí a akvizic, zpětných odkupů akcií a výplat dividend.

V nedávné době, na počátku pandemie, jsme začali s kratšími měsíčními a čtvrtletními průzkumy, které měly doplnit stávající roční. Ty nově zahrnuly otázky týkající se nákladových tlaků. Analytici společnosti Fidelity trvale prokazují detailní znalost toho, jak surovinové náklady a další vstupy ovlivňují jejich odvětví; a také toho, kdy a jak může dojít k případné změně. V době, kdy se většina debat o inflaci soustředila na dynamiku trhu práce, se zaměření našich analytiků na nepersonální náklady společností skutečně ukázaly jako konzistentní včasný signál o inflaci.

Graf 1: Včasné varování před postcovidovou inflací

Zdroj: Fidelity International

Při hlubším zkoumání regresní analýza odhaluje vztah mezi šestiměsíčním trendem v odpovědích analytiků na tuto otázku a šestiměsíčním výhledovým trendem změn nepersonálních nákladů společností. Jinými slovy, kdykoli se naši analytici více obávají rostoucích nákladů, zpravidla následuje období rostoucí nákladové inflace. A naopak.

Graf 2: Vidět růst (i pokles) nákladů dříve, než přijde

Zdroj: Fidelity International

To samozřejmě dává smysl. Naši analytici studují dodavatelské řetězce svých společností, hovoří s dodavateli, jsou posedlí detaily v daném odvětví, porovnávají poznámky s ostatními analytiky Fidelity ve stejném nebo podobném sektoru a samozřejmě absolvují všechny zmíněné schůzky s vedením společností. Je to zkrátka jejich práce, aby věděli, co se děje u jejich společností. A svou práci dělají dobře.

Spolupráce napříč aktivy

Analytici společnosti Fidelity jsou zodpovědní za vydávání individuálních doporučení týkajících se cenných papírů, která pak mohou portfolio manažeři využít při investičních rozhodnutích v klientských fondech. Naši analytici hovoří s kótovanými i nekótovanými společnostmi a globální výzkumný tým se zabývá akciemi, pevně úročenými instrumenty i soukromými úvěry. To znamená, že kterýkoli analytik pokrývající jakoukoli třídu aktiv v kterékoli části světa může hovořit s kolegou v některé z našich kanceláří po celém světě a využít jeho odborných znalostí. Není problém si tak vytvořit podrobný obrázek o fundamentu dané společnosti.

V průběhu let odpovědi analytiků na otázky průzkumu skutečně poskytovaly cenné vodítko k tomu, kam se tyto fundamenty budou ubírat. Vezměme si například otázku týkající se návratnosti kapitálu v příštích 12 měsících, kterou jsme pokládali každý rok od roku 2014. Odpovědi analytiků můžeme porovnat se skutečně vykázanou rentabilitou vlastního kapitálu společností, vyjádřenou agregáty MSCI ACWI, k 31. prosinci každého roku až do roku 2022 (čísla pro srovnání za rok 2023 budou z firemních reportů k dispozici až za několik týdnů). To nám dává celkem devět let. V průměru odpovědi našich analytiků na začátku roku správně předpověděly směr ROC do konce roku v osmi z těchto devíti let.

Graf 3: Zvýší se v příštím roce návratnost kapitálu (ROC), nebo se sníží? A jak to bylo ve skutečnosti?

Zdroj: Fidelity International

Jedná se o malý vzorek, ale ukazuje, jak je cenné odfiltrovat šum a zaměřit se na to, co je nejdůležitější: fundament.

Informace, které „top-down“ výzkum nenabídne

Právě tento vhled do detailu jednotlivých společností dává průzkumu Analyst Survey jeho sílu. Nejedná se o obvyklý pohled jak “z letadla”, kdy analiytici čerpají z veřejných dat a oficiálních statistik. Náš průzkum Analyst Survey je vystavěn od základů, výhradně na znalostech interních odborníků.

Výsledky průzkumu využíváme i k interním diskusím, například na našem investičním fóru Cross Asset, kde jeho výstupy v představují zdravou oponenturu pro naše další analýzy nebo naopak potvrzují informace pocházející z odlišné perspektivy. Doufáme, že i pro vás bude průzkum užitečným doplňkem vašeho vlastního bádání.

Zdroj: Fidelity International

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Ekonomika Trhy Burza

Zařazenočt 09.05.2024 06:05:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/pruzkum-ktery-sbira-informace-kazdych-deset-minut/
KategorieEkonomika, Trhy Burza
AutorRoklen24
guidhttps://roklen24.cz/?p=155609

Související témata

Odhady analytiků | Analytici
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.