V 1. čtvrtletí 2024 se na jatkách vyrobilo celkem 109 381 tun masa, meziročně o 0,8 % více, z toho výroba hovězího byla meziročně nižší o 0,1 %, vepřového se vyrobilo o 2,1 % více a výroba drůbežího klesla o 0,5 %. Přímý nákup mléka od producentů se meziročně zvýšil o 3,2 %.
„Po třech letech poklesu se v 1. čtvrtletí letošního roku zvýšila výroba vepřového masa, a to nejen na jatkách, ale vyšší byly i dodávky jatečných prasat ze zemědělských podniků k porážkám v České republice i v zahraničí ,“ uvedla Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
„Předběžně kalkulovaná spotřeba masa se ve sledovaném čtvrtletí rovněž zvýšila. Ovlivnila ji nejen vyšší produkce na našich jatkách, ale také zvýšený dovoz jak vepřového, tak drůbežího i hovězího. Nejvíce vzrostla spotřeba drůbežího masa,“ doplnila Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
Výroba masa a nákup mléka
V 1. čtvrtletí bylo na jatkách poraženo 56,4 tis. ks skotu (meziročně +0,2 %), mírně se zvýšily porážky krav (+2,5 %), naopak porážky býků se snížily (-5,2 %). Výroba hovězího masa dosáhla 17 437 tun a zůstala na podobné úrovni jako v loňském 1. čtvrtletí ( - 0,1 %). Vepřového masa se vyrobilo 51 183 tun (o 2,1 % meziročně více). To představuje 548,5 tis. ks (+1,4 %) poražených prasat. Na 119,4 kg se mírně navýšila i průměrná porážková hmotnost prasat z výkrmu. Na drůbežích jatkách bylo poraženo 62 695 tun drůbeže, což odpovídá výrobě 40 721 tun (-0,5 %) drůbežího masa. Od tuzemských producentů bylo v 1. čtvrtletí nakoupeno 806 824 tis. litrů mléka (+3,2 %).
Ceny zemědělských výrobců
Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu se v 1. čtvrtletí změnily meziročně jen o 0,7 % směrem dolů. Chovatelé dostali v průměru 59,39 Kč/kg v živém nebo 108,1 Kč/kg v jatečné hmotnosti, což však bylo o 4,05 Kč za 1 kg v mase více než v posledním čtvrtletí 2023.
Ceny jatečných prasat byly meziročně mírně vyšší (+3,0 % ) . Průměrná cena dosáhla 39,85 Kč za kg živé hmotnosti nebo 51,81 Kč za kg jatečné hmotnosti, tj. o 1,39 Kč za kg v mase méně než v předcházejícím čtvrtletí.
Ceny jatečných kuřat byly meziročně nižší o 7,7 %. Výrobci prodávali jatečná kuřata I. třídy jakosti v průměru za 28,24 Kč za kg v živém.
Ceny zemědělských výrobců mléka byly vzhledem ke zvýšené základně v 1. čtvrtletí 2023 meziročně o 17,2 % nižší. Průměrná cena litru mléka jakostní třídy Q dosáhla 10,90 Kč/l.
Detailnější informace o výrobě masa v 1. čtvrtletí 2024 naleznete v doplňující informaci k RI Živočišná výroba .
________________
Poznámky:
Publikované údaje jsou definitivní.
Zodpovědný vedoucí pracovník: Ing. Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky, tel. 736 168 543, e-mail: radek.matejka@czso.cz
Kontaktní osoba: Ing. Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví, tel. 703 824 173, e-mail: renata.vodickova@czso.cz
Zdroje dat: Statistické zjišťování ČSÚ o porážkách hospodářských zvířat (Zem 1 - 12)
Výstupy statistických zjišťování MZe o nákupu mléka (Mlék( MZe ) 6-12, Odbyt( MZe ) 6-12) a o nákupu drůbeže Drůb ( MZe ) 4-12
Ukončení sběru dat: 25. 4. 2024
Související publikace: Porážky hospodářských zvířat - březen 2024 | ČSÚ (czso.cz)
Termín zveřejnění další RI: 8. 8. 2024
Přílohy
-
⇩ czem050924.docx
-
Přílohy:
-
⇩ ⇩ Doplňující informace k RI Živočišná výroba
-
⇩ Tab. 1 Výroba masa a nákup mléka (čtvrtletní)
-
⇩ Graf 1 Hovězí maso – výroba a cena zemědělských výrobců (bazické indexy)
-
⇩ Graf 2 Vepřové maso – výroba a cena zemědělských výrobců (bazické indexy)
-
⇩ Graf 3 Drůbeží maso – výroba a cena zemědělských výrobců (bazické indexy)
-
⇩ Vyjádření Markéty Fiedlerové z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ(soubor mp3)
-
⇩ Vyjádření Renaty Vodičkové, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ(soubor mp3)
- rok 2024 | 1. čtvrtletí 2024
- rok 2023 | 4. čtvrtletí a rok 2023 | 3. čtvrtletí 2023 | 2. čtvrtletí 2023 | 1. čtvrtletí 2023
- rok 2022 | 4. čtvrtletí a rok 2022 | 3. čtvrtletí 2022 | 2. čtvrtletí 2022 | 1. čtvrtletí 2022
- rok 2021 | 4. čtvrtletí a rok 2021 | 3. čtvrtletí 2021 | 2. čtvrtletí 2021 | 1. čtvrtletí 2021
- rok 2020 | 4. čtvrtletí a rok 2020 | 3. čtvrtletí 2020 | 2. čtvrtletí 2020 | 1. čtvrtletí 2020
- rok 2019 | 4. čtvrtletí a rok 2019 | 3. čtvrtletí 2019 | 2. čtvrtletí 2019 | 1. čtvrtletí 2019
- rok 2018 | 4. čtvrtletí a rok 2018 | 3. čtvrtletí 2018 | 2. čtvrtletí 2018 | 1. čtvrtletí 2018
- rok 2017 | 4. čtvrtletí a rok 2017 | 3. čtvrtletí 2017 | 2. čtvrtletí 2017 | 1. čtvrtletí 2017
- rok 2016 | 4. čtvrtletí a rok 2016 | 3. čtvrtletí 2016 | 2. čtvrtletí 2016 | 1. čtvrtletí 2016
- rok 2015 | 4. čtvrtletí a rok 2015 | 3. čtvrtletí 2015 | 2. čtvrtletí 2015 | 1. čtvrtletí 2015
- rok 2014 | 4. čtvrtletí a rok 2014 | 3. čtvrtletí 2014 | 2. čtvrtletí 2014 | 1. čtvrtletí 2014
- rok 2013 | 4. čtvrtletí a rok 2013 | 3. čtvrtletí 2013 | 2. čtvrtletí 2013 | 1. čtvrtletí 2013
- rok 2012 | 4. čtvrtletí a rok 2012 | 3. čtvrtletí 2012 | 2. čtvrtletí 2012 | 1. čtvrtletí 2012
- rok 2011 | 4. čtvrtletí a rok 2011 | 3. čtvrtletí 2011 | 2. čtvrtletí 2011 | 1. čtvrtletí 2011
- rok 2010 | 4. čtvrtletí 2010 | 3. čtvrtletí 2010 | 2. čtvrtletí 2010 | 1. čtvrtletí 2010
Zveřejněno dne: 09.05.2024
Data jsou platná ke dni zveřejnění publikace.
Kontakt: Oddělení informačních služeb - ústředí, tel.: 274 056 789, e-mail: infoservis@czso.cz
- Časové řady
- Metodika
Zařazeno | čt 09.05.2024 09:05:00 |
---|---|
Zdroj | ČSÚ |
Originál | czso.cz/csu/czso/cri/zivocisna-vyroba-1-ctvrtleti-2024?mtm_campaign=rss |