Projekty roku 2024

V rámci Programu prevence kriminality města Šumperka budou v roce 2024 realizovány tyto preventivní projekty.


Projekty podpořené státní účelovou dotací Ministerstva vnitra ČR

Komplexní řešení agresivního chování u dětí a dospívajících

Cílem projektu je efektivní řešení zvýšené agrese dětí prostřednictvím komplexní a víceoborové odborné péče zaměřené na práci s emocemi a následně pak na změnu chování. Aktivity projektu jsou zacíleny na zmírnění dopadů současné velmi náročné situace na děti prostřednictvím přímé práce s nimi a s jejich rodinou. Z důvodu dlouhodobého nárůstu výskytu náročného chování byla pro děti a dospívající s agresivními projevy v chování připravena komplexní péče zaměřená na pomoc se zvládáním vzteku, na zvyšování jejich schopnosti ovládat své emoce, snižovat nedostatky v sociálních dovednostech a následně pak měnit své chování. Komplexní péče je určena pro děti a dospívající, kteří mají výchovné problémy, dochází u nich ke konfliktům s okolím, nebo se opakovaně dopouštějí porušování společenských norem. Významnou součástí tohoto programu je i práce se zákonnými zástupci (rodiči) těchto dětí. Konkrétní podoba intervence vychází z anamnézy dosavadního vývoje dítěte a z podrobné diagnostiky zaměřené na zjištění možných příčin náročného chování. Podle toho jsou pak konzultace s dítětem vedeny buď etopedem nebo psychologem, případně jsou doplněny o konkrétní psychoterapii. Intervence s dítětem či dospívajícím budou zaměřeny na práci s emocemi (cílem je poznání a porozumění vlastním emocím, zpracování prožitého stresu či traumatických zážitků, trénování dovednosti regulace vlastních emocí) a na chování (cílem je naučit dítě porozumět příčinám vlastního agresivního chování, včas rozpoznat spouštěče násilného chování, osvojit si nové adaptivní způsoby zvládání své agrese, konstruktivně řešit konflikty a zátěžové situace). Individuální intervence s rodiči (případně s dalšími důležitými osobami, jež se na výchově podílí) budou zaměřeny na předání informací i konkrétních postupů, jak eliminovat stresory, uvolňovat nahromaděný stres dítěte i svůj, zvládnout problematické chování dítěte, příp. eliminovat jeho další výskyt.
Cílová skupina: děti a mládež ve věku 9–18 let, u nichž se vyskytují afekty vzteku, zvýšeně agresivní chování; jejich zákonní zástupci, případně další osoby, jež se na výchově podílí.

Prázdninové pobyty

Cílem projektu a jeho aktivit je výchovně preventivní působení na děti a mládež směřující k prevenci a potlačení rizikového chování a trávení volného času. Navázání bližšího vzájemného kontaktu mezi pracovníky MěÚ Šumperk, oddělení sociálně právní ochrany dětí a prevence (dále jen OSPOD) a jejich klienty, s cílem rozpoznání způsobu chování klienta v kolektivu vrstevníků, v různých (zátěžových) situacích a přirozeném prostředí. Na základě pracovní činnosti OSPOD je zřejmé, že cílová skupina tohoto projektu se velmi často setkává s různými sociálně patologickými jevy, zejména s nevhodným trávením volného času, nepodnětným výchovným prostředím nebo zneužíváním návykových látek. Dále se pracovníci OSPOD setkávají se zvýšeným výskytem trestné činnosti u dětí a mládeže. V neposlední řadě také pracují s dětmi ze sociálně slabých rodin, kde dochází ke kumulaci výše uvedených patologických jevů. S tím souvisí i to, že rodiče nemají často možnost zajistit dětem dostatečně podnětné prostředí, které nesporně souvisí s tím, že není dostatečně saturována sociálně-kulturní funkce rodiny. Projekt je zaměřen zejména na rozvoj samostatnosti, sebeobsluhy, chování v krizových situacích, a to formou zážitkových aktivit. Realizací projektu je podporován všestranný rozvoj dětí a mládeže s rizikovým způsobem trávení volného času, s výchovnými problémy a dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí. Je to jeden z kroků vedoucích ke zkvalitnění a koordinaci přístupu k delikventnímu dítěti, jeho rodině a komunitě. V rámci projektu budou realizovány dva pobyty, jarní pobyt v termínu 17.–19.5.2024 a letní táborový pobyt v termínu 23.7.– 1.8.2024. Součástí pobytů budou sportovní aktivity, kreativní činnosti, environmentální výchova a výchovně preventivní aktivity. Během preventivních aktivit i během ostatních činností bude kladen důraz na odpovědný přístup k plnění povinností, zejména plnění školní docházky a přípravy na budoucí povolání.
Cílová skupina: děti a mládež ve věku 6–16 let, které jsou v evidenci OSPOD MěÚ Šumperk. Případně také děti, které v evidenci OSPOD v posledních dvou kalendářních letech byly a pracovníci OSPOD usoudí, že je třeba s nimi i nadále preventivně pracovat.

ReStart - prevence kriminality

Cílem tohoto projektu je inspirativně motivovat jednotlivce propuštěné z výkonu trestu nebo s trestní minulostí k pozitivním změnám v jejich životech, uskutečňovat aktivity směřující k obnovení a dalšímu rozvoji společensky prospěšných vazeb a vztahů propuštěných osob ke společnosti. Tyto aktivity jsou koncipovány s cílem přispět k prevenci recidivy a tím omezit kriminalitu. Klíčovým záměrem projektu je podnítit tyto osoby k pochopení vlastní situace, přičemž bude kladen důraz na individuální proces změny a podporu účastníků při jejich cestě k pozitivnímu rozvoji a úspěšné integraci do společnosti. Změna chování a postojů k životu jsou klíčové prvky, jež vedou k celkovému zlepšení kvality života a otevírají dveře pro řešení praktických otázek, jako je bydlení, napravení vztahů v rodině, zaměstnanost a další sociální aspekty. Projekt poskytne prostor k reflexi nad vlastními rozhodnutími a jejich následky, osoby zapojené do projektu budou mít možnost v bezpečném prostředí zkoumat faktory, které ovlivnily jejich dřívější chování. V rámci projektu budou probíhat motivující skupinová i individuální setkání, kde budou účastníci aktivně přispívat k hodnocení své situace, hledat řešení výzev a sdílet své osobní zkušenosti, budou moci využívat individuální psychologickou a terapeutickou péči, což jim pomůže překonávat překážky a formovat nové životní cesty. Bude jim poskytnuta praktická podpora a nástroje pro začátek nové etapy života, což zahrnuje provádění pracovních aktivit, které budou přizpůsobeny individuálním schopnostem a dovednostem.
Cílová skupina: osoby starší 18 let vracející se z výkonu trestu, včetně prvopachatelů, které jsou dotčené trestní minulostí, a doposud se jim nepodařilo resocializovat z důvodu nezaměstnatelnosti, nevyhovujícího bydlení nebo jiné stigmatizace vplývající z trestní minulosti.


Další projekty města Šumperka realizované v rámci prevence kriminality

Komplexní preventivní program Šumperk (KPPŠ)

KPPŠ je dlouhodobý a systematický preventivní program města Šumperka, odboru sociálních věcí, Pedagogicko-psychologické poradny a Speciálně pedagogického centra Olomouckého kraje, Šumperk, Poradny zdraví Šumperk a společnosti PONTIS Šumperk, o.p.s. Program je zaměřený na žáky 4. až 9. ročníků základních škol, popř. odpovídajících ročníků víceletého gymnázia. Témata hodin jsou koncipována tak, aby zapadala do učebních osnov a stala se nedílnou součástí Minimálního preventivního programu na školách a školských zařízeních. Preventivním působením programu projdou žáci postupně po celou dobu školní docházky.
Cílová skupina: žáci 4. až 9. ročníků základních škol, popř. odpovídajících ročníků víceletého gymnázia.

Svět okolo nás

Cílem projektu a jeho aktivit je výchovně preventivní působení na děti směřující k posílení fyzických a duševních schopností, postojů, sociálních dovedností a sebereflexe, vhodného trávení volného času a snížení rizikového chování. Projekt bude zaměřený na děti, které jsou ohrožené sociálním vyloučením a rizikovým trávením volného času. Tyto děti jsou z rodin, se kterými je z důvodu jejich nepříznivé sociální situace navázána dlouhodobá spolupráce ze strany MěÚ Šumperk, oddělení sociálně-právní ochrany dětí a prevence, tak i oddělení sociální pomoci. V rámci projektu v roce si děti osvojí nové dovednosti, znalosti a nové postoje potřebné pro odpovědné chování v přírodě i ve společnosti. Důraz bude kladen na osobnostní rozvoj, pochopení vlastního postavení ve společnosti a zodpovědnost za své chování, což zvýší pravděpodobnost zdárné společenské adaptace. Zaměříme se také na motivaci ke školní docházce a aktivní školní činnosti. Pochopení důležitosti školního vzdělávání pro jejich budoucnost, důslednost v dodržování povinné školní docházky, ale i sebevzdělávání a rozvíjení svého potenciálu, které má význam pro hlubší pochopení sebe sama, své hodnoty a světa kolem nás. Aktivity projektu budou probíhat ve dvou hlavních blocích, kdy v každém bloku proběhne několik tematických setkání. První blok bude zaměřen na vztah člověka k přírodě a vliv našeho chování na životní prostředí. Činnost dětí bude směřována převážně na přímý kontakt s přírodou. Ve druhém bloku se zaměříme na spotřebitelské chování. Vysvětlíme si problematiku ekologie, která vede děti k zaujetí aktivního postoje o dění kolem sebe a k zamyšlení nad vlastním životním stylem.
Cílová skupina: děti ve věku od 5–14 let ze sociálně znevýhodněného prostředí.



Zařazenopo 13.05.2024 14:05:00
ZdrojŠumperk
Originálsumperk.cz/cs/potrebuji-vyridit/prevence-kriminality/programy-a-projekty-prevence-kriminality-mesta-...
guidwww.sumperk.cz clanek 353302
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.