MPO se připojuje k festivalu Open House, připomene výročí budovy a architekta Josefa Fantu

Publikováno:
15.5.2024
Autor:
Odbor komunikace 01400

90 let od kolaudace budovy Ministerstva průmyslu a obchodu a 70 let od úmrtí architekta Josefa Fanty. I letos se Ministerstvo průmyslu a obchodu připojuje k festivalu Open House, který otevírá veřejnosti běžně nepřístupné budovy a prostory. MPO zpřístupní budovu v ulici Na Františku, lidé si ji mohou přijít prohlédnout ve dnech 18. – 19. května od 10:00 do 18:00 hod.


„K tradičnímu festivalu Open House se s radostí připojujeme každoročně a letos tomu nebude jinak. Jedná se o výjimečnou příležitost pro veřejnost prohlédnou si nadčasové prostory naší hlavní budovy Na Františku. Tento rok si navíc připomeneme 90leté výročí od kolaudace budovy a 70 let od úmrtí jejího architekta Josefa Fanty,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „K těmto výročím jsme pro návštěvníky připravili novou výstavu fotografií a dalších exponátů, jako jsou historické snímky, plány a fotografie návrhu budovy, ale také zajímavosti týkající se samotné stavby. Návštěvníci se dozví podrobnosti o použitých materiálech, sochách a kopuli, které tvoří nedílnou součást historie této budovy.“

Výstavba ministerské budovy byla zahájena v roce 1928. Podle původního záměru měla být stavba dokončena už v roce 1931, nakonec se však kolaudace uskutečnila až o 3 roky později. Autorem návrhu na výstavbu ministerského paláce byl jeden z nejvýznamnějších českých architektů, profesor ČVUT Josef Fanta. Zvítězil ve veřejné soutěži, které se zúčastnilo celkem šest architektů, a to i přesto, že odborná porota vytýkala jeho návrhu umístění hlavního vchodu z nábřeží a skromný vzhled severního průčelí. Fanta zemřel v roce 1954. I přes četné úpravy po druhé světové válce se zachoval stylový charakter budovy a mnohé původní prvky vnitřního vybavení, včetně dveří, dlaždic, osvětlovacích těles a vitrážových oken.

V rámci akce Open House nebo Dnů otevřených dveří, které pravidelně pořádáme, otevíráme brány vždy jedné z budov Ministerstva průmyslu a obchodu. Loni si mohla veřejnost prohlédnout budovu v ulici Politických vězňů, letos budovu Na Františku. Kromě novinek v expozici se mohou návštěvníci těšit na prohlídku reprezentativních prostor, pracovny ministra, rotundy nebo kopule, která připomíná kopuli tzv. atomového dómu v Hirošimě,“ říká státní tajemník Vladimír Mana, který v sobotu 18. května v 10:00 přivítá a společně s průvodci provede první návštěvníky.

MPO se k festivalu připojuje každý rok. Letos se koná již 10. ročník Open House Praha, který zdarma zpřístupní 115 budov a prostor v České republice.



Zařazenost 15.05.2024 09:05:00
ZdrojMPO.cz - Rozcestník
Originálmpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/mpo-se-pripojuje-k-festivalu-open-house--pripomene-vyr...
AutorOdbor komunikace 01400
guid281127

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.