Pohonné hmoty zlevní. Za kolik budeme v létě tankovat?

Pohonné hmoty zlevní. Za kolik budeme v létě tankovat?

Petr Lajsek
10:51 16. května 2024
Zdroj: Depositphotos

Pohonné hmoty začaly výrazně zlevňovat, cena benzínu i nafty v uplynulých 7 dnech výrazně korigovala. Nadále více klesá průměrná cena nafty, která za 7 dnů spadla o 39 haléřů na 37,88 Kč za litr. Průměrná cena nafty se tak poprvé od půlky února dostala pod 38 Kč za litr. Na síle nabral i pokles cen benzínu. Průměrná cena spadla o 33 haléřů na 39,65 Kč za litr. Benzín se tak opět po měsíci podíval pod hranici 40 Kč za litr.

Za zlevněním stojí korekce na burze pohonných hmot v Rotterdamu. Cena nafty tam prakticky nepřetržitě padá od začátku dubna. U benzínu pak můžeme sledovat klesající tendenci od konce minulého měsíce. Ceny na burze padají díky poklesu cen ropy. Ropa Brent v posledních týdnech zlevnila až na 82 dolarů za barel, tedy o 10 dolarů méně než byla maxima z dubna. Pozitivně opět působí i česká koruna, která na páru s eurem výrazně posílila. Poprvé od začátku února se kurz EUR/CZK podíval na úrovně pod 24,80. Za posilováním koruny stojí vysoká inflace za duben, která předčila očekávání. ČNB by tak měla zpomalit tempo snižování úrokových sazeb, což koruně pomáhá.

Vše tak nasvědčuje tomu, že ceny pohonných hmot budou padat dále. Do konce května se může průměrná cena nafty podívat pod 37 Kč a benzínu pod 39 Kč na litr. Opět očekávám rychlejší pokles cen nafty kvůli sezónním faktorům. Do léta by pak oba typy pohonných hmot mohly v průměru zlevnit o další vyšší desítky haléřů.

Bez nenadálých událostí by levnějším cenám pohonných hmot měla pomoci ropa, u které můžeme v delším období očekávat další korekci. Do léta by se barel ropy Brent mohl propadnout i hlouběji pod 80 dolarů. Krátkodobě však může cena ropy vyskočit opět na vyšší hodnoty. Podpořit by ji mohla pozitivní čísla z čínské ekonomiky. Import vzrostl nad očekávání a inflace je nad nulou již 3 měsíce v řadě. V Číně navíc plánují velký prodej dluhopisů, získané peníze by pak měly putovat do infrastruktury. Otazníky stále visí nad USA. Poptávka po pohonných hmotách roste, nejistota však panuje kolem boje centrální banky s inflací. Nižší než očekávaná inflace může znamenat vyšší ceny ropy.

V Kanadě aktuálně probíhají široké požáry v oblasti, která je důležitá pro produkci ropy. Kartel OPEC pak tento týden potvrdil výhled na růst světové spotřeby po ropě na tento a příští rok. Letos by měla spotřeba po ropě růst o 2,2 milionu barelů denně, příští rok pak o 1,6 milionu. Trh také netrpělivě očekává rozhodnutí kartelu ohledně produkce na další měsíce. V průběhu června by měly být současné produkční škrty prodlouženy na další kvartál, dost možná i do konce roku. V trhu je však tato zpráva již víceméně započítaná. Otazníky také visí nad situací na Blízkém východě. Mír mezi Izraelem a Hamásem stále nebyl dohodnut, i přesto však z ropy postupně vyprchává riziková prémie. Případné opětovné rozvíření konfliktu a zapojení Íránu může opět poslat ceny ropy výše.

Zdroj: Purple Trading, Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Trhy Komodity

Zařazenočt 16.05.2024 10:05:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/pohonne-hmoty-zlevni-za-kolik-budeme-v-lete-tankovat/
KategorieKomodity, Trhy Komodity
AutorPetr Lajsek
guidhttps://roklen24.cz/?p=158520
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.