Komise investuje přes 1 miliardu eur do 54 ambiciózních projektů obranného průmyslu prostřednictvím Evropského obranného fondu

PODNIKU ERF: Komise investuje více než 1 miliardu eur

Komise dnes oznámila výsledky výzev k předkládání návrhů na rok 2023 v rámci Evropského obranného fondu (EDF) ve výši 1,031 milionu eur z finančních prostředků EU na podporu 54 zbývajících společných evropských projektů v oblasti obranného výzkumu a vývoje.

Vybrané projekty budou podporovat technologickou excelenci napříč širokou škálou obranných schopností v kritických oblastech, včetně kybernetické obrany, pozemního, leteckého a námořního boje, ochrany vesmírných prostředků nebo chemické, biologické, radiologické a jaderné obrany. Přispějí k prioritám EU v oblasti schopností, jako je lepší informovanost o situaci s cílem zajistit přístup do vesmíru, a k technologiím pro budoucí hlavní bojovou nádrž. Například projekty MARTE a FMBTech spojí více než 70 průmyslových subjektů a výzkumných organizací, aby pracovali na návrhu a systémech hlavní platformy bojových tanků, která má být využívána v celé Evropě.

Budou rovněž podporovat strategickou leteckou dopravu nadměrného nákladu, která je klíčovou schopností rychlé podpory misí po celém světě. Například v návaznosti na dříve financovaný projekt JEY-CUAS spojí síť E-CUAS 24 příjemců z 12 členských států a Norska s cílem pokročit v obranných technologiích pro boj proti bezpilotním vzdušným systémům, jako jsou drony. V oblasti pozemních kapacit projekt SRB2 na základě výsledků vypracovaných v rámci Evropského programu rozvoje obranného průmyslu zlepší nový systém pozastavení pro těžká obrněná vozidla. EDC2 povede k vytvoření prototypu evropské hlídkové corvette na základě původního návrhu vypracovaného v rámci výzev ERF z roku 2021. Výzkumný projekt TALOS-TWO, který se účastní 19 účastníků z 8 zemí, přinese evropskou excelenci v oblasti laserových řízených energetických zbraní.

V rámci programu EU pro inovace v oblasti obrany (EUDIS) programu ERF využili malé a střední podniky, začínající podniky a noví účastníci na trhu v odvětví obrany řadu příležitostí, které byly poskytnuty v rámci kola financování ERF v roce 2023. Poprvé budou čtyři projekty podporovat přenos civilních inovací do obrany. Kromě toho bude velký projekt kombinovat technologický rozvoj s krátkodobou technickou a finanční podporou pro až 60 začínajících podniků a malých a středních podniků během prováděcí fáze, což jim poskytne jednodušší a snazší přístup k programu.

Úspěch tohoto třetího ročníku výzev Evropského obranného fondu dokazuje silný a neustále rostoucí zájem obranného průmyslu a výzkumných organizací EU všech velikostí a zeměpisných oblastí o přeshraniční spolupráci a o společné přispění k rozvoji strategických schopností EU:

  • Vysoce atraktivní program se silným zájmem průmyslu EU: 236 návrhů obdržených různými konsorcii, které zahrnují velká průmyslová odvětví, malé a střední podniky, společnosti se střední tržní kapitalizací a výzkumné a technologické organizace a zahrnují všechny zveřejněné výzvy a témata.
  • Široké zeměpisné pokrytí: Vybraných návrhů se účastní 581 právních subjektů z 26 členských států EU a Norska.
  • Široká spolupráce v rámci projektů: vybrané návrhy se týkají v průměru 17 subjektů z 8 zemí.
  • Silné zapojení malých a středních podniků: Malé a střední podniky představují více než 42 % všech subjektů ve vybraných návrzích, které obdržely více než 18 % celkových požadovaných finančních prostředků EU.
  • Dobrá rovnováha mezi akcemi v oblasti výzkumu a rozvoje schopností: 265 milionů EUR na financování 30 výzkumných projektů a 766 milionů EUR na financování 24 projektů rozvoje schopností.
  • Podpora přelomových obranných technologií: 4 % rozpočtu je určeno na financování průlomových nápadů, které přinesou inovace k radikální změně koncepce a provádění obranných projektů.
  • Vyvážená podpora strategických obranných schopností a nových slibných technologických řešení.
  • Soulad s ostatními iniciativami EU v oblasti obrany: prostřednictvím Strategického kompasu EU, priorit EU v oblasti schopností a stálé strukturované spolupráce (PESCO) se 14 vybranými rozvojovými návrhy spojenými se stálou strukturovanou spoluprací.

Další kroky

Komise nyní zahájí přípravu grantové dohody s konsorcii, která stojí za vybranými návrhy. Po úspěšném ukončení tohoto procesu a přijetí rozhodnutí Komise o udělení grantu budou grantové dohody podepsány do konce roku a projekty zahájí spolupráci. V nadcházejících letech budou mít tyto projekty spolupráce zásadní význam pro utváření budoucího prostředí evropských obranných technologií, podporu přeshraniční spolupráce a posílení inovační kapacity evropské technologické a průmyslové základny obrany.

Pozadí

Evropský obranný průmysl předložil do 22. listopadu 2023 236 návrhů společných projektů výzkumu a vývoje v oblasti obrany v reakci na výzvy k předkládání návrhů Evropského obranného fondu (EDF) z roku 2023, které odrážejí všechny tematické priority stanovené členskými státy s podporou Komise.

Evropský obranný fond je klíčovým nástrojem EU na podporu spolupráce v oblasti obranného výzkumu a vývoje v Evropě. V návaznosti na úsilí členských států podporuje spolupráci mezi společnostmi všech velikostí a výzkumnými aktéry v celé EU a Norsku (jako přidružené zemi). Podporuje kooperativní obranné projekty v průběhu celého cyklu výzkumu a vývoje, přičemž se zaměřuje na projekty, jejichž výsledkem jsou moderní a interoperabilní obranné technologie a vybavení. Podněcuje rovněž inovace a stimuluje přeshraniční účast malých a středních podniků. Projekty jsou vybírány na základě výzev k podávání návrhů, které jsou vymezeny podle priorit EU v oblasti schopností, na nichž se společně dohodly členské státy v rámci společné bezpečnostní a obranné politiky (SBOP), a zejména v kontextu plánu rozvoje schopností (CDP).

Evropskému obrannému fondu je na období 2021–2027 přidělen rozpočet ve výši 7,953 miliardy EUR, přičemž jedna třetina je vyčleněna na kooperativní obranný výzkum s cílem řešit vznikající a budoucí bezpečnostní hrozby a 2/3 na spolufinancování kooperativních projektů rozvoje schopností. 4 až 8 % rozpočtu Evropského obranného fondu je určeno na vývoj nebo výzkum přelomových technologií, které mají potenciál vést v odvětví obrany k převratným inovacím. Po přijetí ročního pracovního programu na rok 2024 v březnu 2024 se Komise nyní zavázala investovat více než 4 miliardy EUR z rozpočtu ERF do kooperativního výzkumu a vývoje v oblasti obrany. Evropský obranný fond je prováděn prostřednictvím ročních pracovních programů rozdělených do 17 stabilních tematických a horizontálních kategorií opatření v období víceletého finančního rámce 2021–2027 se zaměřením na:

  • Nově vyvstávající výzvy s cílem vyvinout vícerozměrný a celostní přístup k modernímu bojovému prostoru zahrnující obrannou zdravotnickou podporu, chemické, biologické, radiologické a jaderné (CBRN) hrozby, biotechnologické a lidské faktory, informační převahu, pokročilé pasivní a aktivní senzory, kybernetiku a vesmír.
  • Posilující faktory a podpůrné schopnosti pro obranu, které mají poskytnout Evropskému obrannému fondu klíčový technologický impuls a jsou relevantní ve všech oblastech schopností (digitální transformace, energetická odolnost a environmentální transformace, materiály a komponenty, přelomové technologie), a otevřené výzvy k podávání návrhů inovativních a na budoucnost zaměřených obranných řešení, včetně zvláštních výzev pro malé a střední podniky.
  • Excelence ve vedení boje s cílem posílit rozvoj schopností a podpořit ambiciózní obranné systémy, jako jsou vzdušný boj, protivzdušná a protiraketová obrana, pozemní boj, ochrana a mobilita sil, námořní boj, podvodní boj a simulace a výcvik.

Pro více informací

Celkový informativní přehled a informativní přehledy k jednotlivým vybraným projektům

Informativní přehled pracovního programu a výzev Evropského obranného fondu na rok 2023

Videozáznam z informačních dnů Evropského rozvojového fondu 2023

Evropský obranný fond a výzva Evropského obranného fondu 2024

Quote

Nadšená účast obranného průmyslu EU, kdy bylo ve srovnání s minulým rokem předloženo o 76 % více návrhů, opět ukazuje význam Evropského obranného fondu. Obzvláště velký zájem zaznamenaly malé a střední podniky, což potvrzuje, že Evropský obranný fond je i nadále vysoce atraktivní pro menší společnosti a nově příchozí do odvětví obrany. S tímto kolem Evropského obranného fondu vidíme, že nový program EU pro inovace v oblasti obrany usnadňuje přizpůsobení civilních technologií do oblasti obrany a v důsledku toho zvyšuje konkurenceschopnost evropské technologické a průmyslové základny obrany.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-05-15

Dnes oznamujeme, že prostřednictvím Evropského obranného fondu bude prostřednictvím Evropského obranného fondu financováno 54 projektů spolupráce v oblasti obrany s více než 1 miliardou eur. Prostřednictvím Evropského obranného fondu vybízíme průmyslová odvětví ve všech členských státech, aby posílila jejich spolupráci a inovace v kritických oblastech a rozvíjela potřebné obranné schopnosti, včetně kybernetické obrany, pozemní, letecké, námořní boje a vesmíru, a aby společně předjímaly. Přispívá k naplnění našich potřeb v oblasti bezpečnosti obrany tváří v tvář novému bezpečnostnímu prostředí a k přípravě na vedoucí postavení Evropy v oblasti technologií.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-05-15


Zařazenočt 16.05.2024 12:05:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/2666&language=cs
guid/IP/24/2666/
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.