Komise vítá dohodu o udržitelném rybolovu dosaženou na zasedání Komise pro tuňáky Indického oceánu.

Dohoda o udržitelném rybolovu

EU vítá důležitá rozhodnutí přijatá na 28. výročním zasedání Komise pro tuňáky Indického oceánu (IOTC), díky nimž bude rybolov v Indickém oceánu udržitelnější. Bylo přijato 11 nových opatření pro zachování a řízení zdrojů.

Po třech letech složitých jednání a na základě návrhu EU přijali členové IOTC velmi potřebné usnesení pro řízení unášených lovných zařízení s uzavíracím mechanismem. Dohodli se rovněž na několika dalších opatřeních, která jsou klíčová pro udržitelné řízení populací v Indickém oceánu.

Významná dohoda o lovných zařízeních s uzavíracím mechanismem

Od roku 2022 EU soustavně předkládá návrhy na zlepšení a zpřísnění řízení zařízení s uzavíracím mechanismem v Indickém oceánu. Zařízení s uzavíracím mechanismem je plovoucí zařízení používané k přilákání tuňáka a/nebo jiných ryb s cílem usnadnit jejich odlov. Zařízení FAD může být unášeno a sledováno pomocí satelitní bóje nebo ukotveno ke dnu mořského dna. Jejich využití závisí na potřebách loďstev, která je používají. Plavidla lovící košelkovými nevody, včetně plavidel plujících pod vlajkou členských států EU, používají většinu unášených zařízení s uzavíracím mechanismem na volném moři, zatímco pobřežní komunity mají tendenci používat ukotvená zařízení s uzavíracím mechanismem, která se nacházejí blíže k pobřeží.

Na základě návrhu EU přijala IOTC nejambicióznější a nejpřísnější rámec řízení pro unášená zařízení s uzavíracím mechanismem, který kdy byl přijat v jakémkoli oceánu. To zahrnuje:

  • okamžitý zákaz používání plně biologicky nerozložitelných unášených zařízení s uzavíracím mechanismem;
  • postupné vyřazení biologicky nerozložitelných součástí unášených zařízení FAD na plně biologicky rozložitelná zařízení FAD v roce 2030;
  • snížení počtu unášených lovných zařízení s uzavíracím mechanismem na plavidlo (ze současných 300 na 250 lovných zařízení s uzavíracím mechanismem v roce 2026 a 225 v roce 2028, což je nejnižší limit, který kdy byl přijat v rámci regionální organizace pro řízení rybolovu);
  • a zavedení vůbec prvního rejstříku lovných zařízení s uzavíracím mechanismem s cílem zajistit lepší kontrolu tohoto rybolovu.

Lepší řízení tuňáka pruhovaného a mečouna obecného

Strany IOTC se dohodly na řídících postupech pro tuňáka pruhovaného a mečouna obecného, které umožní mnohem informovanější, automatičtější a vědecky podložený rozhodovací proces v komisi IOTC. Přijetí těchto opatření pod záštitou EU staví IOTC do čela moderního řízení rybolovu. IOTC je první regionální organizací pro řízení rybolovu tuňáka, která přijala postupy řízení pro mečouna obecného, který není druhem tuňáka, a má zavedeny řídicí postupy pro dvě ze tří populací tropického tuňáka – tuňáka pruhovaného a tuňáka velkookého.

Žádné dočasné ukončení rybolovu

Navzdory značnému pokroku EU vyjadřuje politování nad tím, že nebyl přijat její návrh na ukončení rybolovu v Indickém oceánu v délce jednoho měsíce. Pomohla by obnovit populace tuňáka žlutoploutvého a tuňáka velkookého, které jsou v současné době nadměrně loveny.

Pozadí

Komise pro tuňáky Indického oceánu (IOTC) je regionální organizací pro řízení rybolovu, která je pověřena řízením rybolovu tuňáků a příbuzných druhů v Indickém oceánu a přilehlých mořích. Byla založena v roce 1993 a vstoupila v platnost v roce 1996.

Poslední výroční zasedání se konalo ve dnech 13. až 17. května 2024 v Bangkoku (Thajsko). Existuje rekordní počet 24 návrhů, z nichž 7 předložila EU.

IOTC je mezivládní organizace sdružující země sousedící s Indickým oceánem a země, které mají zájem na lovu tuňáků v této oblasti. Cílem je podpořit spolupráci mezi jejími členy za účelem zachování a optimálního využívání populací tuňáka v této oblasti a zajistit zavedení udržitelného rybolovu v regionu. K dosažení těchto cílů se členové komise IOTC scházejí každoročně, projednávají a přijímají opatření pro zachování a řízení tuňáků a příbuzných druhů.

EU se stala členem IOTC v roce 1995. Dalšími členy IOTC jsou Austrálie, Bangladéš, Čína, Komory, Francie jménem svých zámořských území, Indie, Indonésie, Írán, Japonsko, Keňa, Korea, Madagaskar, Malajsie, Maledivy, Mauricius, Mosambik, Omán, Pákistán, Seychely, Somálsko, Jižní Afrika, Srí Lanka, Súdán, Tanzanie, Thajsko, Spojené království a Jemen.

EU, zastoupená Komisí, hraje aktivní globální úlohu tím, že se účastní 18 regionálních organizací pro řízení rybolovu. Díky tomu je EU jedním z nejvýznamnějších aktérů v regionálních organizacích pro řízení rybolovu na celém světě, což jí umožňuje podporovat mezinárodní správu oceánů a udržitelnost mezinárodního rybolovu.

Pro více informací

Regionální organizace pro řízení rybolovu (RFMO)

Dokumenty z 28. výročního zasedání komise IOTC

Quote

V posledních letech Evropská unie neúnavně pracovala na zlepšení a zpřísnění řízení zařízení s uzavíracím mechanismem v Indickém oceánu. Jsem rád, že IOTC schválila návrh EU týkající se zařízení s uzavíracím mechanismem, jakož i další opatření k posílení udržitelnosti rybolovu v Indickém oceánu.
Virginijus Sinkevičius, komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov 2024-05-16


Zařazenopá 17.05.2024 17:05:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/2683&language=cs
guid/IP/24/2683/

Související témata

Evropská komise | Indická rupie | Indie
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.