Tržní vlákno: Může dolar ještě více oslabit?

Tržní vlákno: Může dolar ještě více oslabit?

Roklen24
08:46 24. května 2024

Klíčové body

  • Vítejte v novém tržním vlákně skupiny Roklen, ve kterém tým traderů, ekonomů a analytiků řeší nejen pohyby vybraných měn, ale i další zajímavosti ze světa ekonomiky a financí!
  • Vlákno je aktualizováno průběžně každý obchodní den dle událostí.
Zdroj: Depositphotos

V pátek 24. května 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech:*

EURCZK: 24,68-24,78

USDCZK: 22,77-22,93

EURUSD: 1,0799-1,0891

Směňujte online na RoklenFx!

Dolar díky včerejšímu nárůstu amerických výnosů zpevnil až k hranici 1,0800 za euro. Spouštěčem vyšších výnosů a silnější americké měny byla data, konkrétně nad očekávání lepší výsledek indexů PMI sektoru průmyslu a služeb. V jejich případě byl očekáván pokles, výsledky však ukázaly růst, který byl nejvýraznější v sektoru služeb.

Zdroj: S&P US PMI

I přesto, že trh datům věnoval zvýšenou pozornost, nepovažujeme indexy PMI za výrazně kvalitní indikátory budoucího vývoje tvrdých dat, která budou pro rozhodování centrální banky o sazbách klíčová. Z krátkodobého hlediska s ohledem na tržní sentiment však indexy zafungovaly dobře.

Kombinace silnějšího dolaru a vyšších amerických výnosů oslabila korunu nad 22,85 za dolar. Proti euru se domácí měna obchoduje nad 24,70. V případě dolaru proti euru bude zajímavé sledovat, zda bude mít kurz nějaké spouštěče k dalšímu otestování hranice 1,0800 za euro. Ta by měla zafungovat jako support, jako tomu bylo letos už dříve. S ohledem na dnešní kalendář dat však spíše předpokládáme, že se dolar udrží nad touto úrovní.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Čtvrtek 23. května 2024

Ve čtvrtek 23. května 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech:*

EURCZK: 24,74-24,82

USDCZK: 22,68-22,82

EURUSD: 1,0791-1,0867

Směňujte online na RoklenFx!

Včera zvěřejněný zápis z květnového zasedání Fedu (psali jsme zde) podpořil silnější dolar, který se posunul směrem k hranici 1,0800 za euro. Posílení americké měny se projevilo i v páru s korunou, kde jsem se dostali nad 22,80 za dolar.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Dnes budeme sledovat zveřejnění indexů PMI v Evropě i v USA. Data z Francie a Německa dopadla smíšeně, a neměla tak zásadnější dopad na vývoj kurzu eura. V 11 hodin bude dále vzeřejněn vývoj evropských mezd za první kvartál. Jejich pokles bude potvrzením výhledu snížení sazeb ECB na červnovém zasedání o 25 bodů. Trh už s tímto scénářem pracuje, proto se tržní dopad bude odvíjet od případných překvapení.

Zdroj: Bloomberg

Stalo se v ekonomice a na trzích: Čtvrtek 23. května 2024

(10:31) Index PMI průmyslu eurozóny v květnu překvapil nad očekávání vyšším číslem. Index služeb sice setrval na stejné hodnotě jako v dubnu, skončil včak mírně pod očekáváním trhu. Výnosy rostou napříč eurozónou, a to rychleji než americké. Euro nabírá zisky nad 1,0840 EURUSD.

(16:20) Americké index PMI sektoru průmyslu a služeb v kvěznu vzrostly, dokonce překonaly očekávání trhu.

Pozitivní překvapení se projevilo v rostoucích amerických výnosech, kde se ten desetiletý posunul zpět směrem k 4,5 %. U dolaru, který po většinu dne oslaboval, vidíme umazání části předchozích ztrát pod hranici 1,0840 za euro.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Středa 22. května 2024

Ve středu 22. května 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech:*

EURCZK: 24,62-24,77

USDCZK: 22,62-22,84

EURUSD: 1,0810-1,0901

Směňujte online na RoklenFx!

Na námi sledovaných měnových párech jsme během úterý nepozorovali zásadnější pohyby. Dolar se proti euru obchoduje v okolí 1,0850 EURUSD. Do jeho vývoje nikterak nezasáhla řada komentářů od představitelů Fedu. V jejich případě panuje shoda na potřebě posečkat s debatou o nižších sazbách na vícero dat. Nejlépe vše vystihl Christopher Waller, který zopakoval poselství, se kterým pracujeme po květnovém zasedání Fedu.

Podle Wallera dubnová data o inflaci naznačila návrat posunu směrem k inflačnímu cíli, byl však pouze mírný. Předtím, než Fed podpoří uvolnění měnové politiky, je potřeba několik měsíců příznivých inflačních dat. Výjimkou by bylo významné uvolnění na trhu práce. Zvýšení úrokových sazeb podle centrálního bankéře pravděpodobně nebude nezbytné.

Novozélandská centrální banka dnes dle očekávání ponechala úroky beze změny na 5,5 %. Jejich snížení očekává až později v roce 2025. Diskutována byla i možnost zvýšení sazeb. Nakonec bylo usouzeno, že rizika vyšší inflace mají omezený prostor. Návrat k inflačnímu cíli je přitom odhadován na konci letošního roku. Kurz novozélandského dolaru reagoval na výše zmíněné posílením proti americkému dolaru.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Dnes nás bude zajímat především zápis z květnového zasedání Fedu. V něm budeme sledovat nejen další detaily k možné debatě o snížení sazeb, tedy především komentáře k inflaci a trhu práce, ale i zmínky o již oznámeném snížení tempa kvantitativního utahování.

Stalo se v ekonomice a na trzích: Středa 22. května 2024

(08:25) Britská inflace v dubnu klesla v meziměsíčním i meziročním vyjádření, stejně tak i její jádrové vyjádření. Pokles byl však oproti konsensu menší, což se projevilo v posílení kurz libry proti dolaru i euru.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Úterý 21. května 2024

V úterý 21. května 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech:*

EURCZK: 24,61-24,76

USDCZK: 22,64-22,87

EURUSD: 1,0821-1,0899

Směňujte online na RoklenFx!

Dnešní kalendář domácích a zahraničních dat je téměř prázdný. Ráno byl zveřejněn německý index cen výrobců, který v dubnu ukázal nad očekávání nižší meziměsíční i meziroční vývoj. Na tržní pohyb však neměl žádný vliv. Odpoledne bude zveřejněno rozhodnutí maďarské centrální banky o sazbách. Očekáváno je snížení o 50 bodů z 7,75 % na 7,25 %.

Dolaru se včera podařilo smazat část předchozích ztrát až na hranici 1,0850 za euro. Dnes mírně slábne na tuto úroveň. Koruna po včerejším krátkém oslabení nad 24,75 za euro, rovněž smazala část ztrát pod 24,70 za euro.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Stalo se v ekonomice a na trzích: Úterý 21. května 2024

(14:30) Kanadská inflace v dubnu klesla dle očekávání v meziměsíčním i v meziročním vyjádření. Klesla i jádrová inflace, mediánová i trimovaná, přičemž druhá zmiňovaná se dostala pod horní hranici tolerančního pásma centrální banky na 3 %. Trh po datech očekává snížení sazeb Bank of Canada v červnu s 48% pravděpodobností oproti 40 % před inflačním reportem.

Kurz kanadského dolaru v návaznosti na data oslabil proti tomu americkému. Letos kanadská měna oslabila o zhruba 2,5 % proti americké. Ke slabším hodnotám přispěla vedle výhledu nižších sazeb i provázanost s americkou ekonomikou. Její horší výkon, na který je napojeno oslabování amerického dolaru, přináší efekt přelití na kanadský devizový trh, tedy na slabší kanadský dolar.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Pondělí 21. května 2024

V pondělí 20. května 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech:*

EURCZK: 24,64-24,77

USDCZK: 22,58-22,78

EURUSD: 1,0836-1,0907

Směňujte online na RoklenFx!

Dolar se proti euru obchoduje slabší. Minulý týden překonal hranici 1,0890 za euro, dnes ztráty lehce koriguje. Ke slabší americké měně přispěla čísla o inflaci za duben, která se vedle devizového trhu podepsala i na poklesu amerických výnosů. Kombinace nižších výnosů a slabý dolar pomohla koruně krátce zpevnit pod 24,65 za euro. Aktuálně se obchoduje nad touto hranicí.

Tento týden nás zejména v Evropě budou zajímat výsledky indexů PMI služeb a průmyslu. Pakliže by předběžné odhady za květen překvapily nad očekávání vyššími hodnotami, šlo by o riziko silnějšího eura, které by mohlo otestovat hranici 1,0900.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Stalo se v ekonomice a na trzích: Pondělí 20. května 2024

(12:43) Pro současné trhy je charakteristická klesající volatilita. Spatřujeme ji nejen na dluhopisovém trhu, kde sledujeme MOVE index, stejně tak na devizovém, kde v případě hlavních měnových párů sledujeme index FX volatility od Deutsche Bank.

MOVE index volatility amerických dluhopisů (graf ve větším rozlišení najdete zde)

Zdroj: TradingView

Index FX volatility od Deutsche Bank (online k dispozici zde)

Zdroj: CNBC

Nižší volatilita je spojená s tržním prostředím, které má podobu nad očekávání horších amerických dat, jak těch tvrdých, tak i měkkých, podporujících vidinu snížení sazeb. Pokud příchozí data potvrdí výhled nižších úroků, na které naváže další pokles amerických výnosů, devizový trh se ponese dál v duchu klesající volatility.

A přesně to, je ideální podmínka pro strategii carry trade (psali jsme zde), u které si investor půjčuje nízkoúročenou měnu a kupuje tu vysokoúročenou. Příkladem první zmiňované měny je japonský jen. Druhou může být například samotný americkým dolar s krátkodobými sazbami stále nad 5 %.


(15:22) Kurz koruny dnes proti euru nedrží basu s ostatními měnami regionu, jako je polský zlotý a maďarský forint. Zatímco dvě zmiňované měny proti euru zůstávají v zisku, koruna oslabila až k hranici 24,75 za euro. V kalendáři událostí fundamenty k tomuuo pohybu nevidíme, jedním zmožných důvodů mohl být mírnýá pokles krátkých korunových sazeb.

Zdroj: TradingView

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView, X

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.


Zařazenopá 24.05.2024 08:05:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/trzni-vlakno-muze-dolar-jeste-vice-oslabit/
KategorieTržní vlákno
AutorRoklen24
guidhttps://roklen24.cz/?p=158616
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.