Oslava historie a kultury pod patronací svaté Pavlíny

Oslava historie a kultury pod patronací svaté Pavlíny

AKTUALIZOVÁNO – Své kulturní a historické dědictví si připomene Olomouc tradiční slavností. Svátky spjaté s oslavou patronky svaté Pavlíny přinášejí pestrou nabídku událostí a bohatý program po celém městě. Jedinečný koktejl historie, kultury a zábavy namíchají Olomoučanům a návštěvníkům od čtvrtku 6. do neděle 9. června.

„Svátky města mají být výrazem hrdé historie a bohatého kulturního dědictví. A právě v letošní oslavě budeme historické kořeny a významné pilíře, na nichž Olomouc stojí zdůrazňovat,“ uvedl primátor Miroslav Žbánek. Svou nezastupitelnou úlohu tak bude mít na městských oslavách arcibiskupství, univerzita a armáda. „Chceme akcentovat význam těchto institucí pro historický vývoj a kontinuitu města. Koncipovaným programem letošních oslav chceme zároveň vytvořit i osobitou atmosféru, která Svátky města odliší od jiných městských akcí,“ objasnil náměstek primátora pro kulturu a cestovní ruch Viktor Tichák.

Průvod k poctě patronky

Symbolem spojení města s církevními, vojenskými a univerzitními tradicemi se stane kostýmovaný průvod k poctě patronky města svaté Pavlíny. V páteční podvečer 7. června jej povede městem svatomořický probošt František Hanáček. "Jsou to chvíle, kdy můžeme společně sdílet krásu naší kultury a historie. Těším se na to, že mnoho Olomoučanům uvítáme v průvodu,“ vybízí k účasti primátor Žbánek. Účastníci průvodu se za doprovodu Vojenské hudby Olomouc vydají v 18 hodin z Horního náměstí na Dolní náměstí, kde se zastaví u Mariánského sloupu ke krátké modlitbě, aby zpět přes Horní náměstí pokračovali Opletalovou ulicí ke kostelu svatého Mořice, kde se následně odehraje varhanní koncert. Ještě před tím, než se nezaměnitelný průvod s ostatky patronky Olomouce vydá na cestu, požehná probošt František Hanáček za účasti zástupců města, církve a univerzity soše ztvárňující u radnice alegorii svobody a demokracie.

Den starých řemesel

Příznačnou atmosféru letošním svátkům poskytne historický jarmark a tradiční řemesla. Jedním z nejvýraznějších bodů programu se tak stane Den starých řemesel. V sobotu 8. června od 10 do 20 hodin na Horním náměstí nabídne jedinečnou přehlídku zapomenutých řemesel a možnost ponořit se do atmosféry středověku. Na programu bude široká škála aktivit, včetně ukázek práce řezbářů, kovářů, tkalounkářů, hrnčířů, přadlen, zpracování lnu, písařů, košíkářů, brašnářů, ševců, vyšívaček a výrobců pergamenu. Návštěvníci se budou mít možnost seznámit s historickým lékařstvím, hrdelním právem, alchymií, věštkyněmi a prohlédnout si středověkou zbrojnici a ležení z doby třicetileté války. Nezapomenutelná chuťová zkušenost je pak čeká ve středověké kuchyni.

Dobová hudba, folklor a divadlo

Svátky města Olomouce jsou ovšem také časem pro hudbu a představení. Kulturní zážitky s koncerty, divadly a přehlídkou hanáckého folklóru nabídne návštěvníkům v sobotu 8. června od 10 do 21 hodin program na Horním náměstí. Dobovou atmosféru dodají oslavám šermířská vystoupení. „Do atmosféry minulosti s autentickým zážitkem přenese návštěvníky fire show, která sobotní program na náměstí zakončí,“ popisuje jeden z bodů programu náměstek Viktor Tichák.

Socha z písku a květin

Předzvěstí Svátků města je letos jedinečný prvek. Stala se jím více než čtyři metry vysoká socha z písku na Horním náměstí, kterou obklopí květiny. Vykresluje alegorii svobody a demokracie a připomíná zároveň osudy tří výjimečných Olomoučanek - Květoslavy Bartoňové, Eriky Bednářové a Zdeny Mašínové. Návštěvníci centra měli několik dní možnost sledovat, jak se tato jedinečná socha postupně formuje a oživuje náměstí díky kreativitě autora Mariana Maršálka, který na ní pracoval společně se sochařem Jiřím Kašparem.

Přehlídka čestných stráží a multižánrový open air

Do pestrého programu Svátků města se letos řadí i mezinárodní přehlídka čestných stráží DrillFest. Ve čtvrtek 6. června propůjčí centru Olomouce ojedinělou atmosféru vojenské exhibice. Přehlídka má na programu vystoupení čestných stráží ze Spojených států amerických, Maďarska, Německa, Polska, Slovinska, Slovenska a České republiky. Série jednotlivých exhibičních vystoupení doprovázených živou nebo reprodukovanou hudbou odstartuje na Horním náměstí v 16 hodin. „Událost propůjčí městu nezaměnitelnou atmosféru mezinárodní pospolitosti a vojenské tradice. Sledovat precizní choreografie bude určitě jedinečný zážitek,“ je přesvědčen primátor Miroslav Žbánek, který převzal nad mezinárodní přehlídkou záštitu.

V rámci Svátků města se rozezní po dva dny i Andrův stadion. Multižánrový open-air Festival filharmonie spojí hudební interprety s kouzlem pětašedesátičlenného orchestru ve čtvrtek 6. a v pátek 7. června. Velký hudební svátek slibuje vystoupení předních interpretů české hudební scény. V netradičním prostředí fotbalového stadionu ve spojení s Moravskou filharmonií Olomouc posluchače provedou Richard Krajčo, Petr Janda, Josef Vojtek se skupinou Inflagranti, Aneta Langerová a další.

Kompletní program letošních oslav najdete na webu svatkymesta.olomouc.eu.

Fotografie:

| Poslední úprava: 7. června 2024 (pá)

A.I.

Zařazenopá 07.06.2024 13:06:00
ZdrojOlomouc.eu
Originálolomouc.eu/aktualni-informace/aktuality/29137

Související témata

Svatý Vincent
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.