Město Litoměřice získalo certifikát energetického managementu

Město Litoměřice včetně jeho příspěvkových organizací úspěšně dokončilo proces zavedení energetického managementu v souladu s normou ČSN EN ISO 50001 Systémy managementu hospodaření s energií (EnMS), a získalo tak prestižní ocenění v podobě mezinárodního certifikátu. Ten si dnes od zástupců společnosti TÜV NORD Czech, která certifikaci prováděla, převzal starosta města Radek Löwy spolu se zástupci vedení města a řediteli příspěvkových organizací.

Vedoucí auditor společnosti TÜV NORD Czech Jan Hrabánek zhodnotil spolupráci s městem při certifikaci jako velmi dobrou.

„Litoměřice byly dobře připraveny. V mnoha případech už realizovaly například výměnu tepelných zdrojů za tepelná čerpadla, výměnu osvětlení za LED svítidla či montáž fotovoltaiky. Musím říct, že celý proces je velmi dobře nastartován,“ komentoval Jan Hrabánek.

Auditor a zástupce ředitele certifikace systémů managementu společnosti TÜV NORD Czech Viktor Šaroch, doplnil, že v následujících dvou letech budou pokračovat ještě kontrolní audity. „Jak po systémové, tak po technické stránce je energetický management na vysoké úrovni. I přesto máme pár zjištění, které jsme kategorizovali k možnému zlepšení. Některé z nich jsou technického charakteru, ale více jich je v té systémové oblasti,“ dodal Viktor Šaroch.

Zavádění EnMS započalo v červnu 2022. Jeho součástí bylo mimo jiné stanovení energetických cílů a nastavení mechanismu vyhodnocování jejich dosažení. Dále bylo třeba nastavit postupy řízení v oblasti energetického hospodářství, stanovit prioritní oblasti a programy pro dosahování úspor a rozvoj systému řízení energetického hospodářství včetně rozvoje jeho informační podpory, identifikace, vyhodnocení a realizace úsporných opatření.

„Klíčové je, a nadále bude, sledování plnění energetických cílů. Stanoveným cílem zavedení energetického managementu je snížit konečnou spotřebu energie o 1,23 procenta ročně, což činí 6,15 procenta za pětileté období,“ vysvětlila energetická manažerka města Romana Hönigová s tím, že ve sledovaném a vyhodnocovaném období roku 2022 došlo oproti roku 2021 ke snížení spotřeby energie o 5,8 procent.

„Pro další období má město připraveno a realizuje dvaadvacet úsporných opatření a projektů, a to jak na výstavbu fotovoltaických elektráren, tak na snížení spotřeby energie reprezentované zejména projekty optimalizace veřejného osvětlení a úprav stavebních prvků budov města,“ nastínil další plány starosta Litoměřic Radek Löwy.

Litoměřice se problematice energetiky s cílem snižovat spotřebu energie a náklady na ni věnují dlouhodobě a systematicky. Ještě před zahájením systému řízení energetického hospodářství mělo město zpracované strategické dokumenty, jako jsou územní energetická koncepce, energetický plán města a Akční plán udržitelné energetiky a adaptace města Litoměřice na klimatickou změnu do roku 2030.

  • Click to enlarge image DSC_4839.jpg
  • Click to enlarge image DSC_4840.jpg
  • Click to enlarge image DSC_4842.jpg
  • Click to enlarge image DSC_4859.jpg


Zařazenopo 20.05.2024 12:05:00
ZdrojLitoměřice
Originállitomerice.cz/aktuality/mesto-litomerice-ziskalo-certifikat-energetickeho-managementu
KategorieAktuality
Autorwebmaster@litomerice.cz (Michaela Rozsypalová)
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.