Rok kovů: Měď vystoupala k rekordům, i platina zamířila vzhůru

Rok kovů: Měď vystoupala k rekordům, i platina zamířila vzhůru

Ole Hansen
06:31 21. května 2024
Zdroj: Depositphotos

„Rok kovů“, který jsme zmiňovali ve svých výhledech na 1. čtvrtletí, nabírá na obrátkách. Stačí se podívat na naše oblíbené kovy: zlato, stříbro, měď a teď už i platina vykazují výrazné posílení. A i když teď po březnovém a dubnovém vzepjetí cen dochází u zlata ke konsolidaci, měď se po krátké pauze, k níž došlo počátkem měsíce, žene výš. Od začátku roku už posílila o víc než 30 % a postupně dosahuje nových rekordních maxim.

Zdroj: Saxo Bank, Bloomberg

hlediska fundamentů mluví ve prospěch mědi robustní budoucí poptávka, protože v nadcházejících letech bude tento kov potřeba mimo jiné na výrobu elektromobilů a výstavbu infrastruktury elektrifikačních sítí a datových center pro AI. Stávající těžební společnosti přitom mohou mít problém očekávanou poptávku uspokojit, takže mohou v nadcházejících letech vznikat velké nabídkové deficity. Ceny ale nežene vzhůru jen stávající momentum, ještě posílené nedávným průlomem, ale i uzavírání krátkých pozic. Během dvou týdnů končících 7. květnem zvýšili spekulanti, kteří očekávali dosažení krátkodobého maxima, objem krátkých pozic ve futures na HG měď o 12.6k lotů (143k tun). Uzavírání těchto pozic teď podporuje další vzestup ceny. Hlavním motorem oživení jsou ceny mědi na newyorské burze.

Platina mezitím prolomila pásmo, v němž se obchodovala celý rok, a zamířila nad 1015 USD. Investoři tak reagují na zlepšení technických vyhlídek a očekáváný růst nabídkového deficitu v tomto i příštím roce. Světová investiční rada pro platinu (World Platinum Investment Council, WPIC) ve svých čtvrtletních výhledech vydaných minulé pondělí, píše: „V prvním čtvrtletí roku 2024 zaznamenal trh s platinou deficit 369 tisíc trojských uncí a na celý letošní rok se předpovídá deficit 476 tisíc trojských uncí. Už v loňském roce přitom činil deficit 851 tisíc trojských uncí.“ Platina se ale už nějakou dobu nemohla z výše uvedeného pásma vymanit, takže se čisté pozice držené investičními fondy pohybovaly kolem nuly. Nyní tedy možná díky spekulantům získá jisté vzestupné momentum.

Zdroj: Saxo Bank, Bloomberg

Jak už jsme zmínili, ukazuje agresivní charakter nedávného rekordního posílení mědi v ostrých konturách trh, kde byli obchodníci zaskočeni na krátkých pozicích, zejména v případě futures na HG měď na newyorské burze, a i když to může krátkodobě vyhnat ceny výš, zároveň stoupá i riziko, že výsledné ceny nebudou mít oporu v aktuálních fundamentech. Čínský trh sice díky vyhlídkám na další vládní podporu posílil, ale pro nejbližší dobu fundamenty současnému nadšení neodpovídají.

Zásoby mědi monitorované burzou Shanghai Futures Exchange se v poslední době zvýšily na 300 000 tun. Takové úrovně dosahovaly naposledy před čtyřmi lety, kdy se propadla poptávka během COVIDu. Navíc zmizela i prémie, kterou byli dovozci ochotní platit za měď na LME, což je dalším důkazem, že za posilováním stály londýnská a newyorská burza, nikoli Čína jako největší světový spotřebitel. Tak obrovský propad spreadu jsme nezažili od globální finanční krize v roce 2008.

Celkově tedy měď míří vzhůru, ale po posledním vzpjetí na rekordní maximum (k němuž došlo o něco dřív, než se čekalo), se zdá čím dál pravděpodobnější, že bude následovat období konsolidace. Vzhledem k tomu, jak vysoko se tento kov za poměrně krátké časové období vyšplhal, je možné, že dojde k retracementu na 4,56 USD, nebo možná až na 4,40 USD za libru, aniž by to příliš ublížilo býčímu sentimentu.

Futures na vysoce kvalitní (HG) měď, první měsíc (New York)

Zdroj: Saxo Bank, Bloomberg

Platina v úterý po třech letech konečně pokořila sestupný trend a poté, co spotový kontrakt (XPT/USD) prolomil hladinu odporu – nyní už hladinu podpory – na 1015 USD za unci, pokračovala v cestě vzhůru. Po tomto průlomu se poměr zlata a platiny propadl z nedávného maxima 2,58 na 2,26, ale zatím se drží nad jednoletým průměrem zhruba 2,16. Nyní může přijít období konsolidace a po něm se další významnější hladina odporu nachází až na maximech z roku 2023 kolem 1130 USD za unci.

Spotová platina, týdenní graf

Zdroj: Saxo Bank, Bloomberg

Zdroj: Saxo Bank, Bloomberg

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Trhy Komodity

Zařazenoút 21.05.2024 06:05:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/rok-kovu-med-vystoupala-k-rekordum-i-platina-zamirila-vzhuru/
KategorieKomodity, Trhy Komodity
AutorOle Hansen
guidhttps://roklen24.cz/?p=158624
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.