Koruna se usazuje. Kanadský dolar se připravuje na snížení sazeb

Koruna se usazuje. Kanadský dolar se připravuje na snížení sazeb

Antonín Hudec
08:59 22. května 2024

Klíčové body

  • Koruna se po týdnech posilování ustálila kolem úrovně 24,70 EURCZK.
  • Maďarská centrální banka snížila sazby o půl procentního bodu, v budoucnu může být opatrnější.
  • Kanadská inflace dál klesá, Bank of Canada by v červnu mohla snížit sazby.
Zdroj: Depositphotos

Koruna se po týdnech posilování usadila kolem hranice 24,70 za euro. Dlouhodobě posilující forint se včera na výrazně silnější pozice nedostal. Uvolnění maďarské monetární politiky bylo na trzích už zaceněno. Trochu odlišná je situace v Kanadě. Země javorového listu se snižováním sazeb ještě nezačala, ale první „cut“ se už blíží.

Česká koruna si po více než 3% posílení z posledního měsíce hledá stabilnější pozici. Po dosažení úrovně 24,65 přišla koncem minulého týdne korekce oslabující korunu nad úroveň 24,75 EURCZK. Zpět na silnější úrovně se tuzemská měna dostala v pondělí odpoledne, a ustálila se v blízkosti 24,70 za euro. Dá se očekávat, že se koruna bude pohybovat na těchto úrovních, dokud nepřijde výraznější impuls, který by nastolil nový trend. I kvůli nad očekávání vyšší dubnové inflaci budou o to důležitější čísla za květen.

Skoro žádný vliv na korunu neměla přítomnost Tomáš Holuba ve Dvaceti minutách Radiožurnálu v pondělních odpoledních hodinách. Člen bankovní rady potvrdil, že monetární politika je v současnosti stále restriktivní a že brzo banka přejde na pomalejší tempo snižování sazeb. Holub však nechtěl anticipovat, jestli to už bude v červnu. Pokles hlavní úrokové sazby na úroveň 4,5 % (což by znamenalo snížení do konce roku v celkovém objemu 125 bazických bodů) je podle Holuba reálný předpoklad, dokonce si dokáže představit sazbu trochu níže. Tato tvrzení jdou ruku v ruce s forward guidance posledního zasedání bankovní rady.

Maďarská centrální banka včera nepřekvapila. Podle tržního očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů. Hlavní úroková sazba klesla ke 7,25 %, a je tedy nejnižší od června 2022. Maďarsko se postupně začíná přiklánět k opatrnějšímu přístupu ve formě snižování sazeb po nižších objemech. V tomto úrokovém cyklu se jednalo o druhé snížení po 50 bazických bodech, do budoucna nelze vyloučit ještě nižší „schod“ po 25 bodech. Cenová hladina byla v dubnu v meziročním srovnání 3,7 %, jádrová 4,1 %. Centrální banka však ve druhé polovině roku očekává růst jádrové inflace až k pásmu 4,5-5 %. Inflace v sektoru služeb je stále vysoká. Maďarský forint se včera pohyboval do strany, změna sazeb byla na devizových trzích již zaceněna. Včera se maďarská měna obchodovala v blízkosti 385,50 EURHUF.

Kanadská inflace včera sice nepřekvapila (dubnový meziroční pokles z 2,9 % na 2,7 %), ale stejně musela potěšit tamější centrální banku. Cenová hladina je totiž nejnižší od března 2022. Největší podílem na poklesu inflace mají potraviny, jejichž zdražování oproti březnu zpomalilo z 1,9 % na 1,4 % v meziročním srovnání. Důležitý byl i pokles jádrové inflace z 2 % na 1,6 %. Vzhledem k příznivosti dat by Bank of Canada mohla začátkem června začít postupně snižovat sazby. A to se projevilo ve formě oslabení kanadského dolaru. Ten vůči tomu americkému oslabil po zveřejnění inflace o necelé půl procento nad 1,3670 USDCAD. Následující korekce však smazala část ztrát kanadského dolaru, kurz se večer pohyboval u úrovně 1,3650 USDCAD.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,0861 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 104,57 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0810 do 1,0901 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 24,71 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 22,75 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,62 až 24,77 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,62 do 22,84 USDCZK.

Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenost 22.05.2024 09:05:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/koruna-se-usazuje-kanadsky-dolar-se-pripravuje-na-snizeni-sazeb/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny, Trhy Přehled
AutorAntonín Hudec
guidhttps://roklen24.cz/?p=158764


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.