České domácnosti táhnou ekonomiku vzhůru z propasti

Jak si v prvním kvartále letošního roku vedl tuzemský hrubý domácí produkt? Dlouho očekávané ekonomické oživení se patrně stává realitou.

České domácnosti táhnou ekonomiku vzhůru z propasti

30. 4. 2024 Autor: Vít Hradil

Tuzemský hrubý domácí produkt podle předběžného odhadu v letošním prvním kvartále mezičtvrtletně narostl o 0,5 %, čímž překonal očekávání trhu (0,4 %) i České národní banky (0,2 %). V meziročním srovnání to odpovídá růstu ekonomiky o 0,4 %. Na finančním trhu tato zpráva velké pozdvižení nezpůsobila, když kurz koruny prakticky nezareagoval a tržní sazby narostly jen zcela nepatrně.

Mezičtvrtletně ekonomiku táhla zvýšená spotřeba domácností a investice, naopak ochlazením procházel zahraniční obchod. Z pohledu jednotlivých sektorů se pak dařilo v odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství, naopak směrem dolů mířil průmysl a stagnovalo stavebnictví.

Dlouho očekávané ekonomické oživení se patrně stává realitou

České domácnosti evidentně vyčkávaly na pominutí horké fáze inflační krize, obnovily pošramocenou důvěru ve světlé zítřky a jaly se více utrácet. Spotřeba domácností se přitom na celém českém hrubém domácím produktu podílí téměř z jedné poloviny a jedná se tak o jeho klíčovou složku. A právě spotřeba domácností se dosud nacházela na evropské poměry ve zcela bezprecedentním útlumu, když zůstávala zhruba 8 procent pod před-pandemickou úrovní z konce roku 2019, zatímco v drtivé většině zemí Evropské unie byla již dávno v plusu.

Pokud české spotřebitele opět nerozhodí nějaké nepředvídatelné události, existuje dobrá šance, že se celá ekonomika bude v nadcházejících čtvrtletích dále zvedat. Reálné výdělky totiž budou dále narůstat, nezaměstnanost zůstává pod kontrolou a část populace má z předchozího ustrašeného období i solidně naspořeno.

V optimistickém scénáři bychom se tak mohli již ve druhém čtvrtletí letošního roku konečně přehoupnout přes před-pandemickou ekonomickou úroveň a přestat tak být v Evropě terčem posměchu. Za celý letošní rok pak česká ekonomika pravděpodobně míří k růstu přes 1 procento, přičemž pokud se mezitím zmátoří i evropský průmyslový sektor, zdá se být dosažitelnou i hodnota poblíž 1,5 procenta.

Zobrazit celý disclaimer

Odebírejte makroekonomické novinky od Víta Hradila

Neplatný formát emailu

Přihlášením k newsletteru budeme zpracovávat Vaše osobní údaje. Více informací o způsobu zpracování osobních údajů najdete zde.


Zařazenoút 30.04.2024 00:04:00
Zdrojcyrrus.cz Blog
Originálcyrrus.cz/blog/vit-hradil/hdp-duben
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.