Podíl nezaměstnaných osob (duben 2024)

Podíl nezaměstnaných osob (PNO) v dubnu podle předpokladů poklesl na 3,7 % z březnových 3,9 %. Za snížením nezaměstnanosti v dubnu stála pokračující pozitivní sezónnost, tj. především otevírání sezónních pracovních pozic ve stavebnictví, v zemědělství či v některých službách.

Meziročně je PNO vyšší, když loni v březnu činil 3,6 %. Absolutně je meziročně nezaměstnaných více o 18,4 tis. a volných míst naopak o 16,5 tis. méně. Od loňského prosince na tuzemském pracovním trhu počet nezaměstnaných mírně převyšuje počet nabízených volných pracovních míst, což platilo i pro letošní duben (nezaměstnaných bylo 280,1 tis., zatímco volných pracovních míst bylo 268 tis.).

Stále tak platí, že česká ekonomika generuje poměrně vysoký počet volných nabízených míst a recese tuzemské ekonomiky v loňském roce se do zhoršení situace na pracovním trhu promítla jen velmi okrajově. Od začátku letošního roku navíc dochází k oživení tuzemské ekonomiky a v průběhu roku by tek postupně mohla vznikat nová pracovní místa v sektoru služeb. Horší je to zatím s průmyslem.

Souhrnná čísla z pracovního trhu jsou však zavádějící. Problémem není celková výše nabízených pracovních míst, ale jejich regionální rozložení a jejich kvalita. Polovina všech volných pracovních míst například připadá na Prahu a na Středočeský kraj. Zatímco tak v Praze je poměr necelá tři volná pracovní místa na jednoho uchazeče, tak např. v Moravskoslezském kraji je poměr čtyři uchazeči na jedno volné pracovní místo a např. v Karviné je poměr více deset uchazečů na jedno volné pracovní místo. Druhým problémem je kvalita pracovních pozic. Na tři čtvrtiny volných pracovních míst je potřeba jen základní vzdělání či dokonce žádné vzdělání, čemuž samozřejmě odpovídá i mzdové ohodnocení.

Firmy zatím v průměru neplánují výrazněji nabírat nové zaměstnance, což platí především pro průmysl. O něco lepší je situace ve službách, kde s ohledem na oživení domácí poptávky může během letošního roku přeci jen dojít k rychlejší tvorbě pracovních míst. Vycházím z konjukturálních průzkumů v průmyslu a ve službách za duben i za celé 1. čtvrtletí (ve službách došlo v dubnu oproti březnu k mírnému zlepšení).

Zároveň však nepředpokládám, že by firmy začaly ve větší míře propouštět. Proti tomu hovoří předpoklad pozvolného oživování tuzemské ekonomiky v letošním roce. V dalších měsících bude nezaměstnanost vzhledem k pozitivní sezónnosti dále klesat. Podíl nezaměstnaných osob za celý letošní rok podle mě mírně vzroste na 3,8 % z loňských 3,6 %.


Zařazenopá 10.05.2024 10:05:00
ZdrojAkcenta Analýzy
Originálnews.akcenta.cz/clanek/podil-nezamestnanych-osob-duben-2024

Související témata

Podíl | OSVČ | Osobní bankrot
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.