Kde fondy EU pomáhají: Sběrný dvůr v Plzni zlepšil třídění odpadu. Nepotřebné věci dostaly druhou ša

20. 5. 2024

Na přelomu let 2019 a 2020 vznikl v městské části Plzeň-Slovany nový moderní sběrný dvůr, který zde do té doby chyběl. Vybudovat se jej podařilo díky dotaci z fondů EU a je nejen velkým přínosem pro obyvatele druhého městského obvodu, ale také pomáhá zlepšit celkovou infrastrukturu nakládání s odpady v metropoli západu Čech.

Město Plzeň má propracovanou síť sběrných dvorů a míst. Nejmodernější plzeňský sběrný dvůr sídlí od léta roku 2020 ve druhém městském obvodu. Nese jméno Na Bořích a zaujímá plochu zhruba 3100 metrů čtverečních. Postavit se jej povedlo díky evropským fondům. Ty k celkové investici 42 milionů korun přispěly podstatnou částí, a to 31,2 milionu korun. Jde také o jeden z projektů konceptu Smart City Plzeň, jehož cílem je zkvalitňovat život obyvatel a návštěvníků západočeské krajské metropole.



Moderní technické možnosti
„Pod přístřešky s ocelovou konstrukcí stojí celkem 21 velkoobjemových kontejnerů pro různé druhy odpadu, přičemž je vše přehledně popsané. U vjezdu i výjezdu jsou umístěné dvě mostní váhy o nosnosti 5,5 tuny a buňka pro obsluhu s hygienickým zázemím. Součástí dvora je i EKO sklad pro shromažďování nebezpečných odpadů,“ vysvětlil Pavel Bosák, první náměstek primátora města Plzně pro oblast technickou.

Sběrný dvůr splňuje všechny parametry novodobého zařízení tohoto typu. Obyvatelům Slovan a okolí nyní slouží k ukládání odpadů běžného charakteru, jako jsou suť, větve, tráva, pneumatiky, sklo, dřevo, papír, plast či elektroodpad, ale i k ukládání nebezpečných odpadů, azbestu či olejů a hořlavých látek. Je také jediným, který odebírá dokonce i asfaltovou lepenku.

„U nás na Slovanech máme celkem tři sběrné dvory. Ten Na Bořích jsme oficiálně otevřeli v srpnu roku 2020 a jedná se opravdu o nejmodernější takové zařízení v Plzni,“ řekla Eva Trůková, místostarostka městského obvodu Plzeň-Slovany.

Jednosměrný provoz vozidel se osvědčil
Ač je tento sběrný dvůr nejmodernější, nemusí se občané obávat, že by jeho využití kladlo nároky na jejich technickou zdatnost. Naopak – zařízení Na Bořích je mnohem praktičtější než ostatní místní sběrné dvory, a to díky tomu, že se při vyhazování odpadu využívá zákona gravitace.

A jak to celé vlastně funguje? „Při vjezdu do dvora sdělíte obsluze, jaký odpad jste přivezli, a ona vás nasměruje ke konkrétním kontejnerům. Průjezd dvorem je jednosměrný, kontejnery jsou umístěny pod úrovní pojezdové rampy, takže odložení odpadu probíhá shozem do kontejnerů, což je uživatelsky velmi pohodlné a praktické. Není tu potřeba žádná náročná manipulace s odpadem, ať už ze strany občana, či ze strany zaměstnanců sběrného dvora,“ dodává místostarostka druhého městského obvodu Eva Trůková.

Objekt, kde je možné odložit recyklovatelný či nebezpečný odpad a také vše, co se nevejde do standardní popelnice na komunální odpad, vznikl na dosud nevyužívaném městském pozemku. Tento sběrný dvůr umožňuje lidem se ekologicky zodpovědně zbavit různých druhů odpadu a přispívá k většímu pořádku ve městě. Jeho další přidanou hodnotou je fakt, že pomáhá v boji s černými skládkami.

Centrum dává věcem druhý život
„Také je tady takzvané RE-USE centrum, kam můžeme odložit něco, co nám je líto úplně vyhodit. Jiný občan si pak nějaký předmět, který si tam vybere, může bezplatně odnést, když má pro něj nějaké využití. Prioritou budoucnosti je zkrátka odpad zbytečně nevytvářet, případně jej v maximální možné míře recyklovat a hledat pro něj všemožné další využití,“ uvedl první náměstek primátora města Plzně pro oblast technickou Pavel Bosák.

Také pro další léta je v plánu, že bude město Plzeň s využitím prostředků Evropské unie rozvíjet systém efektivního a ekologického nakládání s odpady. Souvisí s tím také podpora cirkulární ekonomiky, tedy přeměny odpadu ve zdroje, jako cesty budoucího udržitelného rozvoje.

„Realizací tohoto projektu se zkvalitnilo nakládání s odpady a navýšila se kapacita jejich zpracování či třídění o 3175 tun za rok. Zároveň se ulevilo ostatním sběrným dvorům,“ uzavřel Bosák.

Celý článek naleznete na stránkách Deníku.cz.

Podrobnosti k projektu: Výstavba sběrného dvora Na Bořích v Mapě projektů .

Zařazenopá 17.05.2024 10:05:00
ZdrojDotace EU
Origináldotaceeu.cz/cs/evropske-fondy-v-cr/novinky/kde-fondy-eu-pomahaji-sberny-dvur-v-plzni-zlepsil
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.