Zpráva o činnosti OVSS: Opět držíme vysokou úspěšnost v soudních řízeních

Zpráva o činnosti OVSS: Opět držíme vysokou úspěšnost v soudních řízeních

Zefektivnění procesů, snížení chybovosti a udržení vysoké úspěšnosti v soudních řízeních. Takový byl uplynulý rok podle vydané zprávy o činnosti odborů výkonu státní správy (OVSS) Ministerstva životního prostředí. Ty zajišťují komplexní řízení a dohled nad dodržováním environmentálních regulací a povolení. Díky své práci v oblastech jako je ochrana přírody a krajiny, vodních zdrojů nebo nakládání s odpady, OVSS výrazně přispívají k ochraně životního prostředí.

OVSS se zabývají širokým spektrem environmentálních regulací a povolení, včetně zásahů do ochrany přírody, vod, ovzduší, nakládání s odpady nebo oblasti geologických průzkumů. Vedle některých prvoinstančních kompetencí (především na úseku posuzování vlivů na životní prostředí, v ochraně zemědělského půdního fondu, v lesích národních parků a na úseku státní správy v geologickém průzkumu a ochraně nerostného bohatství) působí jako odvolací orgány vůči rozhodnutím krajských úřadů, správ národních parků nebo Agentury ochrany přírody a krajiny, kontrolují soulad rozhodnutí s právními předpisy a mají pravomoc tato rozhodnutí potvrdit, změnit nebo zrušit.

Rovněž také rozhodují o návrzích na obnovu řízení a zastupují stát v soudních sporech týkajících se ochrany životního prostředí. V neposlední řadě dozírají, jak ostatní orgány státní správy plní své povinnosti v oblasti životního prostředí.

Nejvíce aktivní jsou v oblasti ochrany přírody a krajiny, včetně související regulace stavebních zásahů, nebo hospodaření v lesích. V tomto segmentu řeší ročně průměrně přes 250 odvolání a kolem 80 prvoinstančních rozhodnutí. Jde zejména o neoprávněné zásahy do pozemku v rozporu s jeho určením (a to včetně výstavby).

Druhá nejpočetnější jsou pak přestupková řízení v oblasti nakládání s odpady. Ročně jich OVSS řeší zhruba 230, v drtivé většině jde o rozhodnutí o odvolání. Jde například o překročení povolené výšky skládky, provoz skládky bez povolení nebo skládkování jiných než povolených druhů odpadů.

Mezi další specializace se řadí posuzování vlivů na životní prostředí, integrovaná prevence, ochrana vod, ovzduší, oblast geologie či ekologické funkce lesa.

Vrchní státní dozor jako klíčový nástroj

Díky vrchnímu státnímu dozoru došlo ke zlepšení kvality a snížení chybovosti ve správních řízeních. Dozor totiž zahrnuje systematické kontroly a hodnocení kvality správních rozhodnutí vydaných nižšími instancemi v resortu životního prostředí. Ke zlepšení také přispělo zvýšení standardizace postupů, pravidelná školení a edukační programy nebo efektivizace a reorganizace vnitřních procesů.

Významný je rovněž dlouhodobý trend vysoké úspěšnosti ve správním soudnictví, což naznačuje, že OVSS kontinuálně zlepšují své postupy a aplikaci právních předpisů. V minulém roce dosáhla úspěšnost ve správním soudnictví u Nejvyššího správního soudu úrovně 78 %, což potvrzuje dlouhodobou vysokou úroveň úspěšnosti, která ukazuje, že většina rozhodnutí OVSS byla správná a v souladu s právními normami.

Úspěšnost u krajských a městských soudů pak byla v roce 2023 nad dlouhodobou úrovní 70 %, což také potvrzuje vysokou kvalitu rozhodovacího procesu OVSS.

Transformace OVSS

V minulém roce jsme také uskutečnili reorganizaci územních pracovišť z devíti na pět a snížili tak počet úřednických míst o 15 % na celkový počet 73. I tento krok vede k efektivnějšímu řízení a lepšímu využití lidských zdrojů, což předkládaná Zpráva dokazuje.

JES! Letošní rok ve znamení integrace správních úkonů

Po nabytí účinnosti nového stavebního zákona od 1. ledna, resp. z části od 1. července 2024, v jehož souvislosti došlo k zavedení jednotného environmentálního stanoviska (JES), dojde i na OVSS k nárůstu agendy. OVSS budou v některých případech JES vydávat jako prvoinstanční orgány, a v případech, kdy bude JES vydáván krajskými úřady, budou příslušné k jeho přezkumu, včetně přezkumu případných fiktivních stanovisek.

JES slučuje několik různých rozhodnutí, závazných stanovisek a vyjádření z oblasti ochrany životního prostředí, které byly dříve vydávány jako samostatné podklady pro povolení stavebních a jiných záměrů z hlediska jejich dopadů na životní prostředí. Součástí JES může být na základě žádosti investora i posouzení vlivů na životní prostředí (EIA). Díky sloučení správních úkonů do jediného závazného stanoviska bude pro investory, veřejnost, ale i správní orgány, proces povolování záměrů jednodušší a přehlednější, čímž by mělo dojít ve spojení s novým stavebním zákonem k jeho zrychlení.

Zpráva o činnosti OVSS MŽP za rok 2023

Veronika Krejčí & Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 058
e-mail: tiskove@mzp.cz

Zpráva o činnosti OVSS: Opět držíme vysokou úspěšnost v soudních řízeních

Zpráva o činnosti OVSS: Opět držíme vysokou úspěšnost v soudních řízeních

Zefektivnění procesů, snížení chybovosti a udržení vysoké úspěšnosti v soudních řízeních. Takový byl uplynulý rok podle vydané zprávy o činnosti odborů výkonu státní správy (OVSS) Ministerstva životního prostředí. Ty zajišťují komplexní řízení a dohled nad dodržováním environmentálních regulací a ...

EPC projektů v Česku rychle přibývá. Loni ušetřily přes 400 milionů korun, klimatické cíle EU mohou zájem ztrojnásobit

EPC projektů v Česku rychle přibývá. Loni ušetřily přes 400 milionů korun, klimatické cíle EU mohou zájem ztrojnásobit

Projekty garantovaných úspor energie (EPC) se stávají stále populárnějšími a efektivnějšími nástroji pro snižování energetické náročnosti budov a další infrastruktury a pro dosažení cílů v oblasti dekarbonizace české ekonomiky. V souvislosti s klimatickými cíli Evropy se očekává, že poptávka po ...

Omezení prašnosti i konec dohadů u jednorázových měření emisí. Vláda schválila návrh novely zákona o ovzduší

Omezení prašnosti i konec dohadů u jednorázových měření emisí. Vláda schválila návrh novely zákona o ovzduší

Rozšíření počtu firem, které budou nepřetržitě sledovat emise škodlivých látek, jednoznačná pravidla pro jednorázová měření emisí, ale i pravidla pro firmy, která mají omezit prašnost při stavbách i demolicích. To všechno přináší novela zákona o ovzduší, kterou dnes schválila vláda.


Zařazenopá 24.05.2024 02:05:00
Zdrojmzp.cz
Originálmzp.cz/cz/news_20240524_Zprava-o-cinnosti-OVSS-Opet-drzime-vysokou-uspesnost-v-soudnich-rizenich
AutorMinisterstvo životního prostředí

Související témata

Insolvenční řízení
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.