Ropa se potácí poblíž dvouměsíčního minima

Ropa se potácí poblíž dvouměsíčního minima

Ole Hansen
06:01 28. května 2024
Zdroj: Depositphotos

Ropa se uhnízdila v úzkém pásmu poblíž dvouměsíčního minima. Brent čelí technickému odporu nad 84 USD, ale i oslabení trhu, které se projevuje v rychle klesající spotové prémii a v nižších amerických rafinérských maržích. Navzdory tomu, že se ropa od počátku roku obchoduje zhruba o 12 % výš, jsou její ceny pod tlakem kvůli oslabeným fundamentům a kartel OPEC+ na své červnové schůzce pravděpodobně prodlouží produkční omezení, aby podpořil ceny. Hedgeové fondy jsou už od poloviny dubna čistými prodejci ropy WTI i Brent. Postupně snížily své čisté dlouhé pozice o 40 %, a přispěly tak k oslabení tržních fundamentů a zúžení okamžitých spreadů.

Ropa se uhnízdila v úzkém pásmu poblíž dvouměsíčního minima. Ceny se drží poměrně nízko kvůli technické hladině odporu ropy Brent nad 84 USD, ale i kvůli oslabení různých tržních ukazatelů – klesá prémie spotového Brentu oproti futures a propadly se i americké rafinérské marže. Z toho vyplývá oslabení aktuálních poptávkových vyhlídek. Přesto se ropa obchoduje oproti počátku roku zhruba o 12 % výš, protože v její prospěch mluví robustní růst poptávky očekávaný v následujícím roce a omezení produkce ze strany kartelu OPEC+, které zvýšená nabídka zbylých zemí kompenzuje jen zčásti.

Vzhledem k neschopnosti udržet cenovou hladinu kolem 90 USD, kterou preferuje většina producentů z kartelu OPEC+, ale i vzhledem k oslabujícím fundamentům se zdá být nejpravděpodobnějším výsledkem nadcházející červnové schůzky OPEC+ prodloužení stávajících produkčních omezení. Ale jelikož je už na dohled sezónní zvýšení poptávky, které cenám přeje, je tu jen malé riziko, že by musela Saúdská Arábie se svými kamarády znovu bránit hranici, kterou si stanovili pod 75 USD za barel ropy Brent.

Ropa Brent, která představuje globální benchmark, se v současnosti obchoduje v úzkém pásmu mezi 81 USD a 84,50 USD a hlavní hladinu odporu pro její cestu vzhůru představuje 200denní pohyblivý průměr, v současnosti 84,30 USD. Propad pod 81 USD by mohl vyvolat technický výprodej ze strany taktizujících obchodníků, kteří ho budou vnímat jako začátek formace hlava a ramena.

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

kombinované čisté dlouhé pozice propadly o 40 %, na 314k kontraktů (314 milionů barelů). Zmizela tak polovina dlouhých pozic, které se objevily během čtyř měsíců od loňského prosince, kdy Hútíové začali útočit na lodě v Rudém moři a geopolitické napětí pomohlo vyhnat ceny v případě ropy Brent nad 90 USD a v případě WTI and 85 USD. Výprodej ze strany hedgeových fondů, které mají často pozice ve front-month kontraktech na WTI a Brent, kde je největší likvidita, teď přispívá k prudkému propadu okamžitých spreadů, a podporuje tak narativ oslabujících fundamentů.

I když se ale spekulativní prodej na vzniku tohoto narativu podílel, nelze pochybovat, že klíčové indikátory ropného trhu oslabovaly už v předcházejících týdnech. Vidíme to i na zmíněném propadu spreadů futures, které fungují jako ukazatel síly či slabosti trhu, a mimo jiné na rafinérských maržích, které se celosvětově zužují, zatímco zásoby rostou.

I nadále se čeká, že globální poptávka poroste letos rychleji, než je historický trend, a pokud se růstová očekávání náhle nezmění k horšímu, lze počítat s tím, že se ropa Brent v letních měsících na severní polokouli znovu přiblíží cenové hladině 90 USD za barel.

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

EIA dnes zveřejní svou týdenní zprávu o zásobách ropy a pohonných hmot. Z průzkumů sice vyplývá úbytek zásob, v poslední době ale došlo k dalšímu propadu cen, když Americký ústav pro ropu (American Petroleum Institute) ve své týdenní doplňující zprávě oznámil zvýšení zásob ropy i benzínu o víc než 2 miliony barelů. Kromě údajů o změnách zásob nabídne EIA jako obvykle také podrobné informace o dalších klíčových ukazatelích, jako jsou produkce a vývoz ropy, aktivita rafinérií a implikovaná poptávka po benzínu a naftě. Zpráva bude zveřejněna ve 14:30 GMT a já výsledek jako obvykle umístím na síť X na profil @ole_s_hansen.

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Trhy Komodity

Zařazenoút 28.05.2024 06:05:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/ropa-se-potaci-pobliz-dvoumesicniho-minima/
KategorieKomodity, Trhy Komodity
AutorOle Hansen
guidhttps://roklen24.cz/?p=158994

Související témata

Ropa | Ropa brent | Cena ropy | Komodity
Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.