FT: Řada západních firem zůstává v Rusku navzdory dřívějším plánům na odchod

Řada západních podniků, včetně firem Avon Products, Air Liquide a Reckitt, stále zůstává v Rusku, a to navzdory dříve ohlášeným plánům na odchod z tohoto trhu. Důvodem jsou rostoucí překážky pro opuštění Ruska, ale i fakt, že aktivita ruských spotřebitelů se zotavuje. Informuje o tom dnes na svých internetových stránkách list Financial Times (FT).

Podle Kyjevské ekonomické školy (KSE) zůstává v Rusku téměř 2200 nadnárodních společností, zatímco kolem 1600 firem své ruské aktivity ukončilo či omezilo. Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 řada západních podniků avizovala, že se z ruského trhu stáhne. Moskva ale postupně přicházela s opatřeními, která náklady na odchod z Ruska zvyšovala. Zavedla například povinnou 50procentní slevu na aktiva prodávaná ruským kupcům, která jsou ze zemí, jež Moskva považuje za znepřátelené, a také minimálně 15procentní "daň z odchodu", připomíná FT.

Některým západním podnikům plánujícím odchod z Ruska, například dánskému pivovaru Carlsberg, ruské úřady jejich aktivity zabavily, což vyvolalo znepokojení u ostatních firem. Podle FT je navíc čím dál obtížnější najít ruské kupce, kteří jsou přijatelní pro prodávající stranu i pro Moskvu a jejichž zapojení by neporušovalo západní sankce.

Francouzský dodavatel průmyslových plynů Air Liquide v září 2022 oznámil, že podepsal předběžnou dohodu o prodeji ruských aktivit skupině místních manažerů, kteří tyto aktivity řídili. Dohoda však nezískala souhlas ruské vlády.

Britský výrobce kosmetiky Avon zahájil proces prodeje ruských aktivit a obdržel nabídky na jejich koupi. Nakonec se však rozhodl, že tyto nabídky nepřijme. Také britský výrobce spotřebního zboží Reckitt nadále působí v Rusku, ačkoli už v dubnu 2022 ohlásil plán převést ruské aktivity na jiného majitele. "Nadále zkoumáme možnosti, situace se však zkomplikovala," řekl listu Financial Times šéf podniku Kris Licht.

Alexandra Prokopenková z organizace Carnegie Russia Eurasia upozornila, že rostoucí mzdy a překvapivě příznivý hospodářský vývoj v Rusku vedly k růstu spotřebitelských výdajů. Tím se zvýšila atraktivita ruského trhu pro západní podniky.

"Pokud se stáhneme z Ruska, oni si vezmou naše značky. Nemyslím si, že je to dobrý obchod," řekl listu Finacial Times letos v březnu člen správní rady britského výrobce spotřebního zboží Unilever Nelson Peltz.


Zařazenoút 28.05.2024 15:05:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/5914952/ft-rada-zapadnich-firem-zustava-v-rusku-navzdory-drivejsim-planum-na...
KategorieAkcie, Akcie - Svět, Ekonomika
AutorČTK


Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.