Vernisáž výstavy z cyklu ART PATRO - Ladislav Jezbera | Břetislav Malý

Magistrát města Hradce Králové spolu s Klubem konkretistů KK3 připravili pro návštěvníky Gočárovy budovy Magistrátu a pro všechny milovníky umění druhou letošní výstavu z cyklu ARTPATRO. Výstavu najdete v obou křídlech, vždy v druhém a třetím mezipatře.
ART Patro - Jezbera, Malý

Tentokrát se ve stejném čase a prostoru sešli dva absolventi brněnské fakulty umění (FAVU VUT). Studovali v různé době a v různých ateliérech, přesto můžeme vnímat jistou blízkost, danou nejenom jejich místem narození a školení. Ladislav Jezbera musel ubrat ze svého obvykle monumentálního výrazu, ale i v instalaci komorní jeho střídmý rukopis už dobře poznáme. Hradecký rodák Břetislav Malý se vloni na podzim představil ve Škroupovce svou aktuální prací, ale nyní uvidíme instalaci, která z malby a nauky o světle a barvě vychází skutečně čarovně.


6. 6. – 2. 9. 2024

Vernisáž: ve středu 5. června 2024 v 17 hodin

Kurátor: Martina Vítková

Dramaturg: Jana Vincencová


Růže chce být růží
Ladislav Jezbera se pro svou instalaci do budovy navržené Josefem Gočárem nechal inspirovat nerealizovanými projekty tohoto architekta klíčového pro Hradec Králové. Protože není malíř, musel se umělec se stěnou ArtPatra vyrovnat prostřednictvím reliéfu nebo závěsného objektu. Základním principem instalace je světlo. Pracuje s transparencí bílého plexiskla prosvětleného jednotlivými body. Světelné body napájené slunečním svitem skládají obrys plánované stavby dívčí školy a galerie. Zavěšené geometrické hliníkové soustavy vytvářejí na bílé zdi stín. Jako kdyby architektura prorůstala zdí. Jezbera, podobně jako Gočár, se soustředí nejen na geometrii prostoru, ale i na jeho topologii, je pro něj důležitá souvislost, kompaktnost a spojitost. A zároveň také přirozený účel, růže chce být růží.

Kompletní prostor v barevném kontextu
Aluminiové osmistěny hradeckého rodáka Břetislava Malého vycházejí z malby, ale překračují ji. Vyžadují hloubku, aby nám nabídly iluzi osmi různě probarvených ploch. Ve skutečnosti jde o monochromy (jednobarevné, stejnobarevné obrazy). Barva se mění v závislosti na pozici pozorovatele. Expandované malby obsazují stěnu a zdá se, jakoby se roztáčely. Oktogon je velice
blízký kruhu. Obsahuje osm rovnoramenných trojúhelníků. Podle prastaré symboliky osm paprsků a osm trojúhelníků představuje energie čtyř přírodních živlů, násobené jejich duální povahou (pozitivní i negativní). Osmička byla v minulosti považována za dokonalé číslo, představuje úplnost, dovršení, sjednocení protikladů. Při pohledu na roztančenou zeď ArtPatra je nám jasné proč.

Ladislav Jezbera (1976, Hořice v Podkrkonoší) je nefigurální sochař a autor instalací, který používá často pro sochařství neobvyklé materiály a hmoty tradiční (kámen, mramor) zpracovává netradičně. Absolvoval Střední průmyslovou školu kamenickou a sochařskou v Hořicích v Podkrkonoší a Fakultu výtvarných umění na VUT v Brně v ateliéru socha–prostor–instalace Jana Ambrůze. Působí jako pedagog Střední školy kamenicko-sochařské v Hořicích. Vyučoval také na SUPŠ hudebních nástrojů v Hradci Králové a na SUPŠ v Brně. Žije a pracuje v Hřídelci u Lázní Bělohrad. Člen KK3.

Břetislav Malý (1985, Hradec Králové) je malíř, jehož práce stále výrazněji expanduje do prostoru. Vychází z nauky o světle a barvách, z fyziky i filozofie. Absolvoval Fakultu výtvarných umění v Brně v ateliéru Tomáše Lahody a Petra Veselého. Studoval také na Akademii umění v polské Poznani u Wlodzimierza Dudkowiaka a na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě v ateliéru malby Klaudie Kosziby. Vyučuje technologii malby na FAVU VUT v Brně. Žije a pracuje v Brně a v Polešovicích. Od minimalistických maleb došel až k ocelovým objektům. Host KK3.


ART PATRO
MAGISTRÁT MĚSTA HRADEC KRÁLOVÉ
ČESKOSLOVENSKÉ ARMÁDY 408, 502 00 HRADEC KRÁLOVÉ
OTEVŘENO PO – PÁ 8 – 17 HODIN

https://janavincencova.wixsite.com/klubkk3/kopie-konkret-1

Kontakt:
Jaroslava Vydarená, Magistrát Města Hradec Králové, 495707435, jaroslava.vydarena@mmhk.cz
Jana Vincencová, Klub Konkretistů KK3, 721217734, janavincencova@email.cz


Zdroj: TZ ART PATRO

Zodpovídá: Mgr. Bc. Dominika Špičáková
Vytvořeno / změněno: 29.5.2024 / 29.5.2024

Zařazenost 29.05.2024 10:05:00
ZdrojHradec Králové
Originálhradeckralove.org/vismo/dokumenty2.asp?id_org=4687&id=84504
guid84504

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.