Ceny města za rok 2023: čtyři laureáti, dva Počiny roku

Ceny města za rok 2023: čtyři laureáti, dva Počiny roku

Po letech se na konci května ceremoniál předávání Cen města vrátil do slavnostního sálu Klášterního Hradiska. Za uplynulý rok s letopočtem 2023 získali sošku dívky s ratolestí, zlatý odznak a pamětní list čtyři laureáti, což je méně než obvykle, zato Počinem roku byl oceněn vznik hned dvou novinek ve městě a zcela poprvé byl na jevišti přítomen (a oceněn) také pes.

Slavnostní ráz dodalo večeru vystoupení muzikálové zpěvačky Hany Holišové, která zaujala publikum písněmi Edith Piaf, Marylin Monroe a Marty Kubišové. A ceremoniálem všechny přítomné provedl moderátor Vladimír Hrabal. „Město ocení laureáty za práci, dílo či postoje,“ uvedl večer moderátor.

Primátor Miroslav Žbánek všechny v sále rozesmál aktuálním příměrem nálezu na toaletách Poslanecké sněmovny. „Poprvé tady máme psa cvičeného na vyhledávání psychotropních látek, pokud se nic nenajde, tak budeme s udílením cen pokračovat i v dalších letech,“ řekl primátor. V sále tou dobou vrtěla ocasem šestiletá fena belgického ovčáka Yuki. Čekala, až ji vyzvou na jeviště.

Primátor Žbánek ujistil, že o cenách rozhodovala odborná komise a nakonec hlasovalo také zastupitelstvo města. „Shoda je tedy stoprocentní a ocenění nezpochybnitelná,“ řekl primátor.

Jednotlivé laureáty představovaly před předáním cen krátké filmové medailonky.

Milan Kolář

Prvním oceněným byl děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého Milan Kolář. Profesor lékařské mikrobiologie a přednosta Ústavu mikrobiologie Fakultní nemocnice Olomouc.

V rodině Milana Koláře nikdo před ním nebyl lékařem a on sám napřed zvažoval studium historie, protože s rodiči, kteří služebně pobývali v Egyptě, Indii či Íránu hodně cestoval. „Jako dítě jsem měl snad všechny úrazy, zlomenou ruku, nohu, popáleniny, v nemocnici jsem pobýval často,“ svěřil se děkan Kolář publiku. Na otázku moderátora, zda by se podruhé v životě nevěnoval raději historii odpověděl, že by už neměnil. „Přes čtyřicet let se věnuji medicíně, mám ji v srdci,“ prohlásil Kolář.

Lubomíra Hellová

Sbormistryně opery a operety Moravského divadla Lubomíra Hellová má hudbu v genech, přestože otec byl stavební inženýr a matka knihovnice. „Maminka totiž zpívala a tatínek hrál na housle a trubku,“ vysvětlila.

Do Moravského divadla přišla hned po studiu na olomoucké katedře hudebních věd a výchovy. Jejím konkurzním představením byla tehdy Prodaná nevěsta. A dnes ji před svým odchodem, v Roce české hudby, zkouší zase. „Mužské a ženské hlasy zkouší zvlášť, až poté zpívá celý sbor i s dirigentem,“ popsala. Podle níc cesta k Ceně města vede tak, že člověk musí všechno dělat naplno, ale přitom s láskou a pokorou.

Jiří Švancara

Trojnásobný mistr světa v bikejöringu – jízdě na kole se psem – voják Jiří Švancara je profesionálním psovodem. „Můj vztah ke psům byl od dětství dátn tím, že otec byl vášnivý kynolog,“ uvedl nadrotmistr Švancara. S prvním psem v jeho vojenském výcviku byla Jacky, s níž splnil atest pro plošné i sutinové vyhledání osob. „Byli jsme i ve Studénce při vlakovém neštěstí,“ připomněl Švancara. Ze záchranářského výcviku později přešel na přípravu psů k vyhledávání omamných a psychotropních látek, výbušnin a zbraní. Což je Yuki, se kterou si pro ocenění přišel. „Cvičená je i na jeden gram látky. Kam přijdeme, nemají nás rádi,“ smál se Švancara. Poté co převzal ocenění z rukou náměstkyně Miroslavy Ferancové, pověsil moderátor Hrabal medaili i na psí šíji. Yuki se tak stala prvním oceněným psem v dějinách města.

Pavel Hekela

Za společenský přínos byl oceněn Pavel Hekela. Divadelní herec a režisér, ale také ředitel Moravského divadla a olomouckého studia Českého rozhlasu. Začalo to tím, že mě našla, později výborná divadelní pedagožka Věra Pánková. Na naší škole hledala děti do dramatického kroužku,“ vzpomněl Hekela. Za svou nejvýznamnější roli označil Salieriho v Amadeovi, ale zároveň přiznal, že tuto hauptku dostal jako záskok.

Svůj hlavní přínos viděl v době povodní, kdy olomoucké rádio, jak se ve slangu říká Českému rozhlasu, přinášelo lidem jediné dostupné informace. „A také v rekonstrukci hlediště Moravského divadla a foyeru pro diváky, kdy jsem navázal na vybudování technického zázemí svým předchůdcem ředitelem Kožušníkem,“ dodal Hekela.

Červený kostel

Jedním z počinů roku byl oceněn Červený kostel, nový prostor Vědecké knihovny, který slouží jako koncertní i přednáškový sál, nebo komunitní prostor. Využít odsvěcený evangelický kostel, který dlouho sloužil jako skladiště knih, umožnilo vybudování depozitáře Vědecké knihovny v Hejčíně. Dnes kostel dává podle architekta Miroslava Pospíšila smysl až s propojením budovy knihovny novou přístavbou, která spojuje starou a moderní architekturu.

Centrum zdraví a prevence

Centrum zdraví a prevence se nachází v prostorách pavilonu F olomoucké fakultní nemocnice a skládá se z oddělení praktického lékařství, ambulance psychosomatické medicíny a ambulance preventivní medicíny. Je prvním zařízením svého druhu v Česku. Jak připomněl ředitel nemocnice Roman Havlík, naše současná medicína není zaměřena na zdraví, ale především na nemoci a jejich léčbu.

V tomto ohledu se jedná o zlom v myšlení i přístupu.

Letitá tradice

Ceny města se udělují od roku 1997 a cena za Počin roku byl poprvé předána v roce 2009. Oceněné navrhují obyvatelé města nebo instituce. Autorem sošky dívky s ratolestí je sochař Petr Kuba a zlatého odznaku Robert Vysoudil. Skleněný pětikilový kvádr s holografickým logem města za Počin roku navrhl Robert Štencl.

Více informací: www.cenamesta.cz

Fotografie:

| Poslední úprava: 30. května 2024 (čt)

A.I.

Zařazenočt 30.05.2024 07:05:00
ZdrojOlomouc.eu
Originálolomouc.eu/aktualni-informace/aktuality/29166
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.