Oznámení změn


03. Pojmenování (název) životní situace
Oznámení změn.
04. Základní informace k životní situaci
Podnikatel je povinen oznámit všechny změny a doplnění týkající se údajů a dokladů, které jsou stanoveny pro ohlášení živnosti (§ 49 zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů); to neplatí, pokud jde o změny a doplnění již zapsané v základních registrech, v obchodním rejstříku nebo v informačním systému evidence obyvatel, pokud je podnikatel občanem České republiky, anebo v informačním systému cizinců, pokud je podnikatelem cizinec.
Podnikatel je povinen oznámit všechny změny a doplnění týkající se údajů a dokladů, které jsou stanoveny jako náležitosti žádosti o koncesi (§ 56 zákona č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů); to neplatí, pokud jde o změny a doplnění již zapsané v základních registrech, v obchodním rejstříku nebo v informačním systému evidence obyvatel, pokud je podnikatel občanem České republiky, anebo v informačním systému cizinců, pokud je podnikatelem cizinec.
05. Kdo je oprávněn v této věci jednat (podat žádost apod.)
1. U fyzických osob - ohlašovatel osobně, případně zvolený zmocněnec na základě písemné plné moci.
2. U právnických osob - osoba oprávněná jednat (statutární orgán - jednatel, představenstvo apod.), příp. zvolený zmocněnec na základě písemné plné moci.
06. Jaké jsou podmínky a postup pro řešení životní situace
Nastane-li změna údajů a dokladů uváděných na ohlášení živnosti nebo žádosti o koncesi (např. změna sídla, změna odpovědného zástupce) je podnikatel povinen oznámit ve lhůtě do 15 dnů od jejich vzniku všechny změny a doplnění, a předložit doklady o nich (např. průkaz totožnosti, souhlas s umístěním sídla, doklady odpovědného zástupce), to neplatí, pokud jde o změny a doplnění již zapsané v základních registrech, v obchodním rejstříku nebo v informačním systému evidence obyvatel, pokud je podnikatel občanem České republiky, anebo v informačním systému cizinců, pokud je podnikatelem cizinec.
07. Jakým způsobem můžete zahájit řešení životní situace
• Podáním u jakéhokoliv živnostenského úřadu - centrálního registračního místa (CRM) osobně nebo prostřednictvím pošty. Podání musí být na předepsaném formuláři – viz sekce „Formuláře“.
• Prostřednictvím kontaktního místa veřejné správy (Czech POINT).
• Odesláním vyplněného podání na Elektronickou podatelnu ŽR - podání vyžaduje uznávaný elektronický podpis.
• Odesláním vyplněného podání do datové schránky úřadu. Podávající musí mít aktivovanou datovou schránku.
• Prostřednictvím online formuláře tzv. branou k elektronickým službám státu, v případě živností se jedná o Portál živnostenského podnikání. Podání vyžaduje autorizaci digitálního úkonu prostřednictvím NIA (národní identitní autorita).
08. Na které instituci životní situaci řešit
Odbor živnostenský úřad Magistrátu města Mostu, Radniční 1/2, 434 69, Most nebo jakýkoliv obecní živnostenský úřad – centrální registrační místo (CRM).
09. Kde, s kým a kdy životní situaci řešit
Odbor živnostenský úřad Magistrátu města Mostu, oddělení registrace podnikatelů , 3. patro, Radniční 1/2, 434 69 Most nebo jakýkoliv obecní živnostenský úřad – centrální registrační místo (CRM).
10. Jaké doklady je nutné mít s sebou
Podle druhu oznamované změny je nutno doložit příslušný doklad,
u FYZICKÉ OSOBY např.:
• Změna sídla liší-li se od bydliště (doklad prokazující právní důvod pro užívání prostor sídla).
• Změna odpovědného zástupce (doklady odborné způsobilosti, čestné prohlášení odpovědného zástupce). Přestane-li odpovědný zástupce vykonávat funkci nebo nesplňuje-li podmínky, musí podnikatel nejpozději do 15 dnů ustanovit nového odpovědného zástupce. To neplatí, je-li provozování živnosti pozastaveno nebo oznámí-li podnikatel živnostenskému úřadu, že provozování živnosti je dočasně přerušeno (§ 31 odst. 11 živnostenského zákona).
• Změna se neoznamuje, pokud jde o změny a doplnění již zapsané v základních registrech, v obchodním rejstříku nebo v informačním systému evidence obyvatel, pokud je podnikatel občanem České republiky, anebo v informačním systému cizinců, pokud je podnikatelem cizinec.
u PRÁVNICKÉ OSOBY např.:
• Změna ve složení statutárního orgánu (např. usnesení valné hromady pořízené notářským zápisem o odvolání a jmenovaní jednatelů).
• Změna odpovědného zástupce (doklady odborné způsobilosti, čestné prohlášení odpovědného zástupce). Přestane-li odpovědný zástupce vykonávat funkci nebo nesplňuje-li podmínky, musí podnikatel nejpozději do 15 dnů ustanovit nového odpovědného zástupce. To neplatí, je-li provozování živnosti pozastaveno nebo oznámí-li podnikatel živnostenskému úřadu, že provozování živnosti je dočasně přerušeno (§ 31 odst. 11 živnostenského zákona).
• Změna se nenahlašuje, pokud jde o změny a doplnění již zapsané do obchodního rejstříku.
11. Jaké jsou potřebné formuláře a kde jsou k dispozici

• Změnový list
• Prohlášení odpovědného zástupce - v případě jeho ustanovení

Formuláře na webu města Mostu, odbor živnostenský úřad

12. Jaké jsou poplatky a jak je lze uhradit
• Vydání rozhodnutí o schválení odpovědného zástupce pro koncesovanou živnost 500,- Kč
• Vydání výpisu z živnostenského rejstříku po provedení oznámené změny 100,- Kč
Je-li současně učiněno více úkonů podléhajících poplatku podle této položky, vybere správní úřad jen jeden poplatek ve výši odpovídající nejvyšší sazbě.
• Přijetí podání kontaktním místem veřejné správy podle § 72 živnostenského zákona 50,- Kč

Ve 3. patře Magistrátu města Mostu je nainstalován platební automat, jehož prostřednictvím je možné uhradit i správní poplatky vybírané živnostenským úřadem.

Správní poplatek je možné uhradit v hotovosti nebo platební kartou (VISA, VISA-Electron, MasterCard, MasterCard-Electronic, Maestro) v pokladně hlavní budovy Magistrátu města Mostu, dále složenkou nebo příkazem k platbě na účet statutárního města Mostu č.ú.: 191041368359/0800, variabilní symbol 7201361, konstantní symbol 0379, specifický symbol je identifikační číslo (IČ) podnikatele. Doklad o zaplacení správního poplatku je nutné doložit na živnostenský úřad, při oznámení příslušné změny.
13. Jaké jsou lhůty pro vyřízení
Zápis změny do živnostenského rejstříku se provede ve lhůtě do 5 dnů ode dne doručení podání nebo nabytí právní moci rozhodnutí o udělení koncese.
14. Kteří jsou další účastníci (dotčení) řešení životní situace
Odpovědný zástupce, je-li ustanovován.
17. Podle kterého právního předpisu se postupuje
Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů.
18. Jaké jsou související předpisy
Živnostenský zákon je těsně spjat s dalšími zákony a právními předpisy:
• Zákon č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů
• Zákon č. 222/2009 Sb., o volném pohybu služeb, ve znění pozdějších předpisů
• Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů
• Zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), ve znění pozdějších předpisů
• Zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání a o změně některých zákonů (zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání), ve znění pozdějších předpisů
• Zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
• Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů
• Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů
• Zákon č. 18/2004 Sb., o uznávání odborné kvalifikace a jiné způsobilosti státních příslušníků členských států Evropské unie a některých příslušníků jiných států a o změně některých zákonů (zákon o uznávání odborné kvalifikace), ve znění pozdějších předpisů
• Zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy, ve znění pozdějších předpisů
• Zákon č. 159/1999 Sb., o některých podmínkách v oblasti cestovního ruchu, ve znění pozdějších předpisů
• Zákon č. 589/1992 Sb., o pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti,ve znění pozdějších předpisů
• Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu, ve znění pozdějších předpisů
• Zákon č. 570/1991 Sb., o živnostenských úřadech, ve znění pozdějších předpisů
• Zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník
• Zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních společnostech a družstvech (Zákon o obchodních korporacích)
• Nařízení vlády č. 278/2008 Sb., o obsahových náplních jednotlivých živností
• Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 2006/2004, o spolupráci mezi vnitrostátními orgány příslušnými pro vymáhání dodržování zákonů na ochranu zájmů spotřebitele (nařízení o spolupráci v oblasti ochrany spotřebitele)
Četné právní předpisy technického charakteru podle druhu provozované živnosti.
19. Jaké jsou opravné prostředky a jak se uplatňují
• Není-li oznámená změna nebo doplnění doložena potřebnými doklady, živnostenský úřad vyzve podnikatele k předložení dokladů, stanoví lhůtu pro splnění této povinnosti, která činí nejméně 15 dní, a zápis do živnostenského rejstříku do předložení dokladů neprovede. Týká-li se změna rozsahu předmětu podnikání a není-li doložena doklady podle tohoto zákona, rozhodne živnostenský úřad v samostatném řízení, že živnostenské oprávnění v rozsahu oznámené změny ohlášením nevzniklo.
• Nesplňuje-li podnikatelem ustanovený odpovědný zástupce podmínky provozování živnosti nebo nemá-li podnikatel ustanoveného odpovědného zástupce, ačkoli to zákon vyžaduje, zahájí živnostenský úřad řízení o pozastavení provozování živnosti.
22. Další informace
Odbor živnostenský úřad Magistrátu města Mostu, Radniční 1/2, 434 69, Most nebo jakýkoliv obecní živnostenský úřad – centrální registrační místo (CRM).
25. Za správnost návodu odpovídá útvar
Odbor živnostenský úřad Magistrátu města Mostu.
26. Kontaktní osoba
V této záležitosti se můžete obrátit na pracovníky oddělení registrace podnikatelů - viz bod 09.
28. Popis byl naposledy aktualizován
05.06.2024
Za aktualizaci zodpovídá: Bc. Marie Drtíková
Vytvořeno / změněno: 20.11.2009 / 5.6.2024

Zařazenost 05.06.2024 08:06:00
ZdrojMěsto Most
Originálmesto-most.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=9959&id=4020
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.