Rekonstrukce křižovatky, vozovky i veřejného osvětlení ve Schweitzerově ulici

Rekonstrukce křižovatky, vozovky i veřejného osvětlení ve Schweitzerově ulici

Nelehkou koordinaci stavebních prací s dopravou znamená souběh hned tří stavebních akcí ve Schweitzerově ulici. Tři měsíce tam budou probíhat práce na rekonstrukci křižovatky s Velkomoravskou, oprava Schweitzerovy ulice mezi Velkomoravskou a Zikovou, a to včetně rekonstrukce obou autobusových zastávek, a rekonstrukce veřejného osvětlení až po ulici Jižní. Na opravě veřejného osvětlení se již několik dní pracuje, oprava komunikace a křižovatky začne v pondělí 3. června. Hotovo by mělo být do konce srpna.

Stavební práce v křižovatce Schweitzerova – Velkomoravská budou zahrnovat rekonstrukci stávajícího světelného signalizačního zařízení, rozšíření dvou stávajících středních dělicích ostrůvků, šířkové úpravy jízdních i odbočovacích pruhů, předláždí se část chodníků a vymění stávající asfaltobetonové obrusné vrstvy vozovky. Nově bude zřízena vzájemná obousměrná koordinace sedmi světelných křižovatek v ulici Foerstrova až Velkomoravská. Součástí nového světelného signalizačního zařízení bude také kamerový systém, rekonstrukcí projde i veřejné osvětlení, a to včetně výměny hlavního rozvaděče. Upraví se také naváděcí prvky pro nevidomé.

„Křižovatka bude po rekonstrukci pracovat v dynamickém režimu a bude lépe spolupracovat s ostatními světelnými signalizačními zařízeními koordinovaného tahu od Foerstrovy po Švýcarské nábřeží. Díky detekci vozidel, která dosud v křižovatce u Zenitu chyběla, se také zvýší propustnost křižovatky, a to nejen pro automobily, ale i pro chodce a cyklisty,“ vysvětluje investiční náměstek primátora města Olomouce Miloslav Tichý.

Odbočovací pruhy směrem ze Schweitzerovy ulice na Velkomoravskou zůstanou ve stávající podobě. „Rozšíření zde bohužel není možné kvůli vedení inženýrských sítí. Výjezd z tohoto směru se ale zlepší díky novým směrovým signálům na semaforech, což také přinese podstatné zvýšení bezpečnosti chodců překonávajících Velkomoravskou ulici,“ doplňuje Martin Luňáček z odboru strategie a řízení olomouckého magistrátu.

Křižovatka Velkomoravská - Schweitzerova bude v hlavním směru ulice Velkomoravské po celou dobu stavby průjezdná, pokud nedojde k neočekávaným komplikacím. Omezen bude pouze průjezd či odbočení do Schweitzerovy ulice, kde bude souběžně probíhat rekonstrukce její části od zmíněné křižovatky po Zikovu ulici. „Rozsah dopravního omezení koordinujeme s Ředitelstvím silnic a dálnic, které bude provádět výměnu povrchu vozovky ve Velkomoravské ulici. Průjezd Velkomoravskou zůstane zachovaný, s výjimkou druhé poloviny srpna, kdy chce ŘSD provádět opravu stejným způsobem jako vloni na Foerstrově, tedy s celkovou uzavírkou. Úplná uzavírka po celou dobu stavby se pak týká opravy Schweitzerovy ulice,“ upřesnila náměstkyně primátora pro dopravu Miroslava Ferancová. Rozsah uzavírek týkajících se Velkomoravské ulice schvaluje Krajský úřad Olomouckého kraje.

Stavbu provádí IDS - Inženýrské a dopravní stavby Olomouc, a.s. Realizační náklady na úpravu křižovatky jsou přes 26 milionů korun, téměř 12,7 milionu korun pokryje dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Ve stejném termínu bude probíhat také oprava vozovky a obou autobusových zastávek Povel, škola ve Schweitzerově ulici. Opravou projde úsek mezi křižovatkami s Velkomoravskou a Zikovou. Vozovka v délce asi 410 metrů dostane nový asfaltobetonový kryt, vymění se uliční vpusti, silniční obruby a doplní přídlažba. Oprava se bude týkat také dvou autobusových zastávek Povel, škola. „Bude to standardní oprava zastávek, tedy nahrazení stávajících zálivů z žulové kostky cementobetonovou deskou, oprava nástupiště včetně doplnění bezbariérových prvků a součástí bude i výměna autobusových přístřešků. Pro lepší informovanost cestujících doplníme také nový inteligentní označník na autobusové zastávce ve směru do Slavonína,“ přibližuje náměstkyně primátora pro dopravu Miroslava Ferancová. Náklady na opravu jsou zhruba 12 milionů korun.

Od 3. do 30. 6. budou stavební práce probíhat za úplné uzavírky mimo autobusů MHD. Následně v termínu od 1. 7. do 26. 8. už bude uzavírka platit i pro MHD. Aktuální jízdní řády zveřejní dopravní podnik na webových stránkách a informace budou vyvěšeny i na dotčených autobusových zastávkách.

Současně s opravou vozovky bude ve Schweitzerově ulici, a to v úseku od Velkomoravské až po Jižní, opraveno veřejné osvětlení. Vyměněno bude kabelové vedení, sloupy i svítidla. Opravu veřejného osvětlení zajišťují Technické služby města Olomouce, a.s. za 9 milionů korun. Práce byly zahájeny již koncem května.

Fotografie:

| Poslední úprava: 30. května 2024 (čt)

A.I.

Zařazenočt 30.05.2024 13:05:00
ZdrojOlomouc.eu
Originálolomouc.eu/aktualni-informace/aktuality/29170
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.