31.05.2024 Hospodářská zvířata v kraji k 31. prosinci 2023

Koncem roku 2023 chovali jihočeští zemědělci 215 tis. kusů skotu, z toho více než jednu pětinu tvořily dojené krávy a jednu pětinu krávy ostatní. Chov prasat koncem roku čítal 82 tis. kusů a chov drůbeže 1,7 mil. kusů. ČSÚ již také zveřejnil počet koncem roku chovaných ovcí a koz. V zemědělském sektoru kraje bylo zjištěno 25 tis. kusů ovcí a téměř 3 tis. kusů koz. Ve srovnání s koncem roku 2013 se stav skotu shodně s celorepublikovým trendem mírně zvýšil, a naopak stav prasat klesl. Trend v chovu drůbeže byl rozdílný, v kraji se stavy drůbeže snížily, zatímco v ČR vzrostly. Vývoj počtu ovcí a koz kvůli absenci údajů k 31. 12. za předchozí roky nebyl hodnocen.

Zemědělská statistika od roku 2023 přešla na sledování počtu hospodářských zvířat k 31. 12. Náhradou za zrušený výkaz Soupis hospodářských zvířat, který předchozích dvacet let sledoval stavy k 1. 4. a před tím deset let stavy k 1. 3., se od roku 2023 stalo statistické zjišťování o chovu skotu, prasat a drůbeže a Integrovaný zemědělský registr pro ovce a kozy, kterými jsou sledovány stavy koncem kalendářního roku. V zemědělské statistice zjišťování stavu zvířat na přelomu roku není žádnou novinkou a v Čechách se praktikovalo již ve dvacátém století od dvacátých let až do devadesátých let (s výjimkou válečných let).

S využitím údajů ze statistického zjišťování o chovu skotu, prasat a drůbeže za rok 2013 byl v následující tabulce uveden kromě meziročního vývoje i porovnání se stavem skotu, prasat, drůbeže před deseti lety. Za ovce a kozy byl stav k 31. 12. poprvé získán za rok 2023; vývoj ze stavů koncem roku proto nelze hodnotit.

Tab. 1 Hospodářská zvířata v zemědělském sektoru Jihočeského kraje

Tab. 1 Hospodářská zvířata v zemědělském sektoru Jihočeského kraje

V jihočeském zemědělském sektoru byl koncem roku 2023 zjištěn na jedné straně více než 2% meziroční úbytek skotu a prasat a na straně druhé více než 3% přírůstek drůbeže. Stav krav meziročně klesl, když počet dojených krav stagnoval, zatímco počet ostatních krav klesl.

Ve srovnání se stavem před deseti lety jsou současná stáda skotu větší. Počet krav se za tuto dobu zvýšil zásluhou početního přírůstku ostatních krav (+17,6 %), který kompenzoval úbytek dojených krav (-5,4 %). Počet prasat i prasnic oproti roku 2013 poklesl o více než 40 %. Počty drůbeže se snížily o více než čtvrtinu, když počty nosnic poklesly o více než jednu třetinu.

Chov skotu a prasat v kraji se vyvíjel v posledním desetiletí podobně jako v celém Česku, jen s tím rozdílem, že stavy prasat v kraji klesly hlouběji než v ČR. Odlišně se vyvíjel chov drůbeže, který na rozdíl od poklesu v kraji, zaznamenal v ČR mírné zvýšení. Aktuální příspěvek kraje k celorepublikovému počtu skotu a krav se oproti situaci před deseti lety příliš nezměnil. Tvořil necelých 16 % na celorepublikovém stavu skotu, téměř 13 % k počtu dojených krav a více než 20 % k počtu ostatních krav. Podíl kraje na počtu prasat a drůbeže se snížil, v případě prasat a nosnic na pouhých 6 %, u drůbeže celkem na necelých 8 %.

Graf 1 Stav skotu a ovcí k 31. 12. 2023 a výměra obhospodařované zemědělské půdy k 31. 5. 2023 podle krajů (podíl na ČR)

Graf 1 Stav skotu a ovcí k 31. 12. 2023 a výměra obhospodařované zemědělské půdy k 31. 5. 2023 podle krajů (podíl na ČR)

Jihočeští zemědělci, kteří v regionálním srovnání hospodařili na druhé největší výměře zemědělské půdy po Středočeském kraji, měli koncem roku 2023 druhá nejčetnější stáda skotu a druhý největší počet krav. Prvenství v chovu skotu a krav náleželo s těsným rozdílem Kraji Vysočina. V počtu ostatních krav Jihočeši mezi regiony suverénně vedli s pětinovým podílem na celorepublikové hodnotě. První byli také v počtu chovaných ovcí se 14% podílem na ČR. Tyto výsledky korespondovaly s největší plochou trvalých travních porostů mezi kraji (podíl na ČR téměř 18 %). V počtu chovaných koz se v pomyslném regionálním žebříčku zařadili na druhé místo za Středočeským krajem včetně hlavního města Prahy.

Graf 2 Stav prasat a drůbeže k 31. 12. 2023 a výměra orné půdy k 31. 5. 2023 podle krajů (podíl na ČR)

Graf 2 Stav prasat a drůbeže k 31. 12. 2023 a výměra orné půdy k 31. 5. 2023 podle krajů (podíl na ČR)

Podílem na počtu prasat chovaných k 31. 12. 2023 se jihočeští zemědělci v regionálním žebříčku zařadili na sedmé místo, v počtu chované drůbeže na šesté místo a v počtu nosnic na páté místo. Nejvíc prasat a drůbeže chovali v zemědělském sektoru ve Středočeském kraji včetně hlavního města Prahy, nejvíc nosnic bylo v Pardubickém kraji.

Tab. 2 Intenzita chovu hospodářských zvířat podle krajů k 31. 12. 2023

Tab. 2 Intenzita chovu hospodářských zvířat podle krajů k 31. 12. 2023

Pořadí krajů v počtu chovaných kusů hospodářských zvířat, je významně ovlivněno velikostí kraje, výměrou obhospodařované zemědělské a orné půdy a trvalých travních porostů. V intenzitě chovu skotu bylo pořadí na prvních dvou místech mezikrajského žebříčku stejné jako podle absolutních počtů. Koncem roku 2023 byl na prvním místě Kraj Vysočina a na druhém místě Jihočeský kraj. Za nimi následovaly kraje Liberecký, Plzeňský a Pardubický. Nejnižší intenzita chovu skotu byla v Ústeckém a Jihomoravském kraji.

Stejné pořadí krajů na prvních pěti místech jako v intenzitě chovu skotu platilo i pro intenzitu chovu krav. Intenzita chovu dojených krav byla nejvyšší v Kraji Vysočina a v Pardubickém kraji a intenzita chovu ostatních krav byla nejvyšší v Libereckém, Karlovarském a Jihočeském kraji.

Graf 3 Intenzita chovu skotu k 31. 12. 2023 podle krajů

Graf 3 Intenzita chovu skotu k 31. 12. 2023 podle krajů

Ovce se chovaly s nejvyšší intenzitou ve Zlínském, Libereckém a Karlovarském kraji, naopak s nejnižší intenzitou v Jihomoravském a Olomouckém kraji.

Graf 4 Intenzita chovu prasat a drůbeže k 31. 12. 2023 podle krajů

Graf 4 Intenzita chovu prasat a drůbeže k 31. 12. 2023 podle krajů

Intenzita chovu prasat a drůbeže se počítá na ornou půdu. Nejvyšší a výrazně nadprůměrná intenzita chovu prasat byla koncem roku zjištěna v Kraji Vysočina a Pardubickém kraji. Drůbež byla chována s nejvyšší intenzitou v Pardubickém kraji, kde dosáhla téměř dva a půl násobku celorepublikového průměru. Nejnižší intenzita chovu prasat byla zjištěna v Moravskoslezském kraji a v chovu drůbeže v Kraji Vysočina. V Jihočeském kraji byla prasata i drůbež chována s podprůměrnou intenzitou. Intenzita chovu prasat byla mezi regiony třetí nejnižší.

Přílohy

  • ⇩ Hospodářská zvířata v kraji k 31. prosinci 2023 – komentář v pdf
  • ⇩ Hospodářská zvířata v zemědělském sektoru Jihočeského kraje k 31. 12.
  • ⇩ Intenzita chovu hospodářských zvířat podle krajů k 31. 12. 2023
  • ⇩ Hospodářská zvířata podle krajů k 31. 12. 2023
  • Další informace:

  • Chov skotu - druhá polovina 2023
  • Chov prasat - druhá polovina 2023
  • Chov drůbeže - 2023
  • Stavy hospodářských zvířat v Jihočeském kraji ve Veřejné databázi
  • Kontakt:

    Ing. Irena Kovárnová
    Krajská správa ČSÚ v Českých Budějovicích
    E: irena.kovarnova@czso.cz
    T: 386 718 690
    M: 703 854 593


Zařazenopá 31.05.2024 09:05:00
ZdrojČSÚ - Jihočeský
Originálczso.cz/csu/xc/hospodarska-zvirata-v-kraji-k-31-prosinci-2023?mtm_campaign=rss

Související témata

Konec Eura
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.