Komise mění pokyny k regionální státní podpoře, aby bylo možné poskytnout více prostředků projektům Platformy strategických technologií pro Evropu

Pokyny k regionální státní podpoře

Evropská komise přijala změnu pokynů k regionální státní podpoře (dále jen „pokyny“) s cílem umožnit členským státům poskytovat vyšší částky regionální podpory investičním projektům v rámci Platformy strategických technologií pro Evropu (dále jen „STEP“). Cílem platformy STEP je podpořit vývoj a výrobu kritických technologií relevantních pro ekologickou a digitální transformaci EU, jakož i pro strategickou suverenitu EU.

Změna pokynů k regionální podpoře

Regionální podpora představuje významný nástroj, který členské státy používají k posílení regionálního rozvoje.

Pokyny k regionální podpoře stanoví pravidla, podle nichž mohou členské státy poskytovat státní podporu společnostem na podporu investic v méně zvýhodněných regionech Evropy. Členské státy oznamují mapy regionální podpory, které posuzuje a schvaluje Komise, vymezují regiony, kde je umožněna investiční podpora, a stanoví maximální výši státní podpory, kterou lze poskytnout, vyjádřenou jako procentní podíl způsobilých investičních nákladů.

Dnešní změna umožňuje členským státům změnit mapy regionální podpory tak, aby umožňovaly vyšší úroveň regionální podpory investičním projektům v rámci platformy STEP, a to až do:

  • 10 procentních bodů v regionech způsobilých pro podporu podle čl. 107 odst. 3 písm. a) Smlouvy o fungování Evropské unie (tzv. oblasti podle písmene a)) a
  • 5 procentních bodů v regionech způsobilých pro podporu podle čl. 107 odst. 3 písm. c) Smlouvy o fungování Evropské unie (tzv. oblasti podle písmene c))

Souvislosti

Evropa se vyznačuje významnými regionálními rozdíly, pokud jde o hospodářský blahobyt, příjem a nezaměstnanost. Cílem regionální podpory je podpořit hospodářský rozvoj znevýhodněných oblastí Evropy a současně zajistit rovné podmínky mezi členskými státy.

Dne 19. dubna 2021 přijala Komise revidované pokyny EU k regionální státní podpoře, které vstoupily v platnost dne 1. ledna 2022.

V pokynech k regionální podpoře stanoví Komise podmínky, za nichž lze regionální podporu považovat za slučitelnou s vnitřním trhem, a upravuje kritéria pro vymezení oblastí, jež splňují podmínky čl. 107 odst. 3 písm. a) a c) Smlouvy o fungování Evropské unie (oblasti podle písmene a), resp. písmene c)). Na tomto základě Komise schválila oznámené mapy regionální podpory, v nichž členské státy určily, v jakých zeměpisných oblastech mohou podniky obdržet regionální státní podporu (podporované oblasti) a na jaké úrovni (intenzita podpory).

Dne 20. června 2023 navrhla Komise Platformu strategických technologií pro Evropu s cílem posílit konkurenceschopnost průmyslu EU prostřednictvím zaměření se na projekty ve fázích vývoje a výroby kritických technologií v oblasti digitálních technologií a deep tech inovací, čistých technologií a biotechnologií pro udržitelnou a konkurenceschopnou budoucnost. Nařízení o zřízení platformy STEP vstoupilo v platnost dne 1. března 2024.

Quote

Dnešní změna pokynů k regionální státní podpoře umožní členským státům zvýšit podporu investic do kritických technologií v méně zvýhodněných evropských regionech. To otevře cestu pro investice do čistých technologií, biotechnologií, digitálních technologií a hlubokých technologií, které jsou klíčové pro posílení konkurenceschopnosti Evropy při současném zachování cílů soudržnosti.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně odpovědná za politiku hospodářské soutěže 2024-05-30


Zařazenopá 31.05.2024 11:05:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/3021&language=cs
guid/IP/24/3021/
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.